Expert i Gerda Majowy Skarbiec

Galeria z ogólnym dostępem. Można się tu pochwalić swoją pociechą!

Moderator: Apcik

Re: Expert Majowy Skarbiec

Postprzez tysia » 2012-03-30, 17:28

Ja chcę więcej fotek Expercika! :lol: :-D
tysia

Ostrzeżeń: 0
psy: Ejmi i Gacek (kundelki)

Postprzez baksak » 2012-03-30, 20:36

Majszczur napisał(a):
baksak napisał(a): Jak to? :shock:
Ano takto <tak> :arrow: (...)

To jakiś...
...jegomość...;>

Miał szczęście, że nie było tam Borsuka. Będzie mi tu koleżanki i kolegów napastował! :evil:

Zresztą kolega Misiek jest wyjątkowo sympatyczny.

Obrazek

A że tam czasem kogoś pogoni... ]:->
baksak

psy: Expert [*] i Gerda (Majowy Skarbiec)

Postprzez tysia » 2012-04-01, 15:45

Wygląda na bardzo przytulaśnego. ;>
tysia

Postprzez baksak » 2012-04-01, 21:56

Obrazek

Zamarłem. Ona pochylia niżej głowę, zmarszczyła się i zawarczała. Bardzo chciałem trzymać fason ale ogon mimowoli zaczął mi opadać.
W oświetlonej izbie panowało jakieś poruszenie. Zauważyłem, że na środek wybiegło kilka szczeniaczków radośnie merdając ogonkami. "Czy to pizzę przywieźli?" wołały popiskując. Wtem gdzieś z boku wyskoczył Stwór i zagarnął szczeniaczki.
Rzuciłem się do przodu i jak pocisk armatni uderzyłem w suczkę z impetem. Ta zupełnie nie-psia strategia zbiła ją na chwilę z tropu. Niestety nie na wiele się to zdało, bo natychmiast poczułem zaciskające się na mym karku kły. To koniec - pomyślałem.
Wtem rozległ się huk i do środka wpadły wyrwane z zawiasów drzwi a razem z nimi kolega niedźwiedź. Z zupełnie nie pasującą do gabarytów szybkością skoczył w stronę suczki i przygniótł ją do ziemi. Natychmiast mnie puściła głucho jęknęła. Kolega miś swoje ważył. Korzystając ze szczęśliwego obrotu sprawy ruszyłem w róg izby, gdzie siedział Stwór, zasłaniający sobą całą gromadę szczeniaczków. "Puść je potworze!" zawołałem. Stwór spojrzał na mnie jakoś tak spode łba. Niewiadomo skąd wyciągnął granat. Prędko wyciągnął zawleczkę, spojrzał znowu spode łba i łyknął granat.

Przerażony odliczałem sekundy, widząc, że zarówno kolega niedźwiedź, jak i wciąż przygnieciona nim suczka wpatrują się w stwora. Wszyscy zbaranieliśmy, myśląc że to już koniec. Jednak czas minął, a brzuch stwora tylko lekko podskoczył, a on sam cichutko beknął. Z pyska i nosa poleciał mu dym.
Kolega niedźwiedź zlazł z suczki i wszyscy troje jakoś tak zbiliśmy się w kącie na przeciwko Stwora. Zerkaliśmy ukradkiem, to na siebie, to na ulatujący dym. Zza stwora wyglądały małe główki szczeniaczków, które przypatrywały nam się zaciekawione.
Niedźwiedź oprzytomniał pierwszy. Poszturchując nas łokciami i spoglądając znacząco na dziurę po drzwiach pomrukiwał znacząco. W lot pojęliśmy jego intencję i bardzo zgodnie daliśmy nura w ciemność.

Po chwili siedzieliśmy pilnie obserwując chatkę. Kolega niedźwiedź nie kryjąc oburzenia pytał "Co to za czort?" patrząc złowrogo na suczkę. "Ki czort?" zdenerwowała się suczka. "To jest Borsuk, durnie!" krzyknęła. "Wkurzyliście Borsuka!" dodała. "To był Borsuk" wyszeptał kolega niedźwieź i zemdlał.
Przez dłuższy czas staralismy się ocucić niedźwiedzia a to kąsając go w łapy, a to tłukąc ogonami po pysku. Nasze próby jednak nic nie dawały. Pozostało nam więc czekać aż sam się zbudzi. W tym czasie sunia powiedziała mi, że ma na imię Tamriko oraz opowidziała mrożące krew w żyłach legendy o krwiożerczym Borsuku porywającym całe stada bydła i pustoszącym okolicę. Słuchając jej opowieści bardzo się cieszyłem, że jako Szwajcarski Pies Pasterski nie muszę się zapuszczać w dzikie ostępy Kaukazu.
Niestety Tamriko wyjaśniła mi, że w zasadzie Borsuk jako taki może występować na terenie całej niemal Europy. Poza tym zauważyła, że właśnie ścigam jednego Borsuka. To sprawiło, że mój umysł zasnuły wyjątkowo czarne chmury. W zasadzie czarno-sine. Przeraziłem się troszkę, gdy rozległ się grzmot. Nie była to jednak sprawka mojej wizualizacji (a szkoda - wymyślił bym sobie kolację...) a jedynie burczenie w brzuchu kolegi niedźwiedzia. "Zgłodniał, to zaraz się zbudzi" powiedziała Tamriko. I rzeczywiście. Miś otworzył oczy.

"A co ty właściwie chcesz od tego Borsuka?" zapytał niedźwiedź czochrając się po zatłuszczonej łepetynie. Opowiedziałem więc obojgu całą historię o zniknięciu szczeniaczków i moich poszukiwaniach. Kiedy skończyłem Tamriko przygladała mi się uważnie. "Więc to ty jesteś tym oszustem, który dał Szalonej Kamieniarce popsutego gnoma?". "Eeee..." mruknąłem zdziwiony "myślałem, że będzie działał" dodałem. "Wcale nie działał" powiedziała suczka "kiedy zaczęła go wyciskać zamiast gazu wypadały z niego kartki papieru zapisane jakimiś grafomańskimi bzdurami". "Dlatego właśnie szukałam Borsuka by ocalił Szaloną Kamieniarkę przed bankructwem" dodała. "Ale Borsuk się zbiesił" zauważył niedźwiedź. "To przez was idioci" warknęła Tamriko "już się prawie dogadałam gdy ten gówniarz wpadł bez pukania w środku nocy!".
"Hmmm..., myślę, że znam sposób by okiełznać Borsuka" powiedział miś. "Co rzucimy mu ciebie na pożarcie?" zapytała z przekąsem Tamriko. "Wolne żarty" odparł miś i aż się zwdrygnął na samą myśl. "Chodzi o to, że kiedyś miałem taką Nianię" mówił miś "która jadła drut kolczasty i sikała napalmem. Potrafiła nawet u kowala wyciągać dłonią podkowy z ognia. Myślę, że ona poradziła by sobie z rozsierdzonym Borsukiem".

Tajemnicza Niania zjawiła się niedługo później. Okazała się być elegancko ubraną panią toczącą przed sobą sporych rozmiarów beczkę. Poszeptała chwilę z niedźwiedziem na uboczu, oddając się przy tym zgubnemu nałogowi palenia tytoniu, po czym wturlała beczkę do chatki.
Zaczynało już świtać kiedy rozległ się głośny gwizd. "Idziemy" powiedział niedźwiedź i popchnął nas w stronę drzwi. Przyznam wam, że troszkę się bałem. Już w drzwiach uderzył nas w nozdrza intensywny zapach wywaru z ziemniaków i żyta. Gdy weszliśmy do środka zauważyliśmy, że tajemnicza Niania siedzi sobie na zydelku i zajada malusiego kiszonego ogóreczka. Obok, w przewróconej pustej beczce chrapał w najlepsze Borsuk. Z ulgą zauważyłem, że Wszystkie szczeniaczki śpią grzecznie za piecem, nakryte ładnie kołderką. Wypaćkana pastą do zębów podłoga wskazywała na to, że przed snem ktoś ładnie wymył im ząbki.
"Jak tam miś" powiedziała Niania "wątroba dalej nawala?". Niedźwiedź wymamrotał coś niewyraźnie i zaczął się nerwowo czochrać. "Chyba musimy pogadać z Borsukiem" powiedział. "Lepiej żebyście mieli kefir" poradziła Niania.

Ciąg dalszy nastąpi. Bo teraz to muszę myć ząbki i iść spać. <papa>

Obrazek

PS
Znacie tego gościa na zdjęciach?
baksak

Postprzez baksak » 2012-04-14, 18:43

Dziś byłem zapisać się do szkoły.
Obrazek

Pani profesor mówi, że może coś ze mnie będzie!
Obrazek

Tak się cieszę, że mógłbym zaśpiewać "Singing in the rain". Znaczy gdyby akurat padało.
Obrazek

Ciekaw byłem o co chodzi z tym agility. To fajne i bardzo mi się podoba. ;)
Polega na tym, że Borsuk staje przed jakimś płotkiem czy poprzeczką, mówi "hop". Potem przez to przeskakuje. Później coś do mnie długo mówi i daje mi smaczka. I od początku.
Kiedy Borsuk się zasapie jest przerwa. A jak odpocznie to od nowa. ;>
Podobno są w tym nawet zawody. Ciekawe czy jest jakaś kategoria dla Kudłatego... może skoki po piwo? Oj, czuję, że by wygrał. ;>

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
baksak

Postprzez Cefreud » 2012-04-14, 19:10

ooo cudny. Expert z ciebie prawdziwy. Umiesz kombinować :-)
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez luna » 2012-04-14, 19:20

Expert Twoje imię mówi samo za siebie- boski jesteś i już :) to takie treningi do obidience? będziecie jutro tu?

viewtopic.php?f=19&t=9152
Ostatnio edytowano 2012-04-14, 20:14 przez luna, łącznie edytowano 1 raz
luna

psy: Luna BPP

Postprzez tysia » 2012-04-14, 19:37

Hehe, Expercik jaki cwaniaczek. <okok> :-D
tysia

Postprzez baksak » 2012-04-14, 19:49

luna napisał(a):Expert (...) będziecie jutro na tu? (...)

Tylko jeśli będzie konkurencja jedzenia smaczków na czas... ;>
baksak

Postprzez julka » 2012-04-15, 20:57

Cześć, właśnie przeczytałem twoją " życiową historię"- chłopie masz ciekawe życie <hura> , pełne emocji! Ja też chodzę do szkoły i całkiem mi się to podoba, szczególnie kiedy dostaję ulubione smaczki <haha> , tylko przerwy jakieś takie krótkie <mysli> . Powodzenia <okok>
julka

psy: Neor

Postprzez Elmo » 2012-04-15, 21:20

Nooo, Brat, ale się fajnie zgraliśmy, ja dziś zacząłem PT <rotfl>
Elmo

psy: Etap i... :]
Hodowla: Majowy Skarbiec

Postprzez baksak » 2012-04-26, 14:22

Witajcie!

Obrazek

Zrobiło się koszmarne lato. Żar leje się z nieba, a ja ledwo daję radę łazić. Na domiar złego Kudłatemu zebrało się na długie spacery. Myślę, że to dlatego, że Borsuk kazał mu nosić zawsze ze sobą GPS i na bieżąco sprawdza gdzie się Kudłaty znajduje. ;>
Chyba miało to związek z tym, że Kudałty zamiast ze mną biegać lansował się na ławce w parku. ;> Pewno liczył na to, że będą go zaczepiać jakieś atrakcyjne studentki, przyciągnięte moim urokiem osobistym i jedwabistym spojrzeniem. <faja>
Dlatego kiedy podczas spaceru nasza prędkość spada Borsuk zaraz dzwoni z kontrolą. A jak wiecie z Borsukiem nie ma żartów!

Obrazek

Zresztą przekonałem się o tym na własnej skórze, gdy przeprowadziłem nieudany zamach na Borsuka. Otóż Borsuk siedział sobie w kawiarni i wraz z pańciostwem mojej sympatii, Sari :love: , i rozwiązywał problemy głodu na świecie. Albo może zgłębiał sekrety teorii kwantowej, już nie pamiętam.
A ja jakoś tak się niepostrzeżenie leciutko, leciuteńko pociągnąłem... i Borsuk wylądował na ziemi razem z krzesłem.
Tylko refleksowi pani Sari zawdzięczam, że jestem w jednym kawałku, bo zdążyła mnie schować za sobą, nim Borsuk się podniósł. :mrgreen:

Obrazek
baksak

Postprzez właścicielka Florka » 2012-04-27, 14:06

Wow, brak słów :) jestem w szoku, jakie zdolności pisarskie ma cudny Expercik, niesamowite historie opisał, uśmiałam się, jak nigdy, pewnie znowu głupawki dostane wieczorem hehehe
Przeczytałam i oglądnęłam wszystko :), choć przypłaciłam to bólem pleców heheh, nic nie zrobiłam, a miałam ambitne plany okna myć :), chyba skończy się na lekkim odświeżeniu hehehe.

To niesamowicie poprawiający humor wątek, medal się należy :puchar: dla dzielnego berneńczyka :)

Już się ciesze, że niedługo będę miała swojego Majowego Skarba, ciekawe, czy z Florusia też będzie taki agent :)

Pozdrawiam cieplutko i czekam na nowe opisy przygód Experta :)

<pies> <pies> <pies>
właścicielka Florka

psy: Florek Majowy Skarbiec

Postprzez Poker » 2012-04-27, 17:29

Cześć Borsuk :-D witam w Klubie NWWB (czyli Najlepiej Wyszkolonych Właścicieli Berneńczyków)
do tej pory byłam tu ciut samotna więc z radością witam Twoje towarzystwo - na zdjęciach widzę jakie robisz postępy, dobrze rokujesz, niedługo Expert będzie z Ciebie tak dumny jak Poker ze mnie. No ... jesteśmy już wiekowi (pies i ja) dlatego ja umiem duuużo więcej niż hop-ki, np.: przynoszę 99% aportów (Poker jest mistrzem w pokazywaniu kierunku), drzwi na taras otwieram na dźwięk stuku nosem (już nie musi pies pazurami drzeć po szybie), na spacer też się zbieram prędziutko jak tylko drzwi pyskiem wskaże (już bez sujki w bok), atakuję natychmiast jak tylko wyczuję zagrożenie (łapię atakującego agresora w locie zanim mój pies go złapie) i wiele wiele innych sztuczek znam. Trochę nauki przed Tobą Borsuku, ale widzę że Expert ma talent pedagogiczny i .. dacie radę :radocha2: witaj w Klubie <juhu>
Do wszystkich potencjalnych Klubowiczów - wytrenowany odruch "maślane oczka = smaczek, posiłek przy stole = zrzutka wysępiona" , niestety nie załatwi członkostwa w Klubie NWWB, musicie jeszcze potrenować :-D

Czochrańce dla Experta - Twojego Mistrza
Poker

psy: Poker (*)Hugo(*)O MójTySmutku, Porto CzarująceOczy

Postprzez meggy » 2012-04-27, 17:33

:lol: :lol: :lol: :lol:
extra , no to macie na co zasluzyliscie ;-)
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez baksak » 2012-04-29, 12:32

Byłem w szkole. <haha>
Prawdę mówiąc czuję tu jakiś przekręt, bo co to jest, że szkoła działa w długi weekend?
W dodatku na sali wcale nie było klimatyzacji. Jak ja mam się uczyć w takich warunkach? Chyba można było wcześniej zadbać o to by na drzewach było więcej liści i by wiał przyjemny wiaterek? <nono>
Obrazek

Na szczęście na przerwach można posiedzieć w cieniu. :]
Obrazek

Spotkałem bardzo miłą koleżankę, lekko nieśmiałą. <tak>
Obrazek

Ale jeśli chodzi o same zajecia, to Kudłaty, pod czujnym okiem pani profesor ćwiczył medytację... ;>
Obrazek

...Borsuk uderzał głową w słupek. Może z okazji zbliżającej się rocznicy rozpoczęcia chodowania Kudłatego? ;>
Obrazek

...a ja miałem pilnować plecaka. To mi się nawet podobało. Było bardzo w moim stylu. ;)
Obrazek

Ale i tak najbardziej podobał mi się dzwonek na przerwę. Kto by wytrzymał z medytującym Kudłatym.
Zresztą w jego przypadku oczyszczanie umysłu nie jest trudnym zadaniem. Co innego gdyby miał go czymś zapełnić. Jakąś myślą na przykład... ;>
Obrazek

Poker napisał(a):(...) ale widzę że Expert ma talent pedagogiczny i .. dacie radę (...)

Pewnie że mam! Myślę, że nauczyć latać borsuka to duże osiągnięcie. A szczególnie takiego Borsuka. <tak>
To chyba pierwszy latający borsuk. Na razie lata nisko, ale może wzbije się wyżej? Muszę poczytać o wyciągarkach szybowcowych... <mysli>

Poker napisał(a):Cześć Borsuk :-D witam w Klubie NWWB (czyli Najlepiej Wyszkolonych Właścicieli Berneńczyków)
(...)

Taki klub mi się bardzo podoba (Borsukowi na pewno też się spodoba). <haha> Można by urządzić zawody obednience, jakieś agility... Mam nawet kilka pomysłów na konkurencje. Np. który właścicel będzie najdłużej bezskutecznie powtarzał komendę albo który najprędzej wbiegnie po schodach z workiem karmy... ;>
Tyle jest psich sportów, a właściciele to co? Trzeba i o nich pomyśleć.
baksak

Postprzez Elmo » 2012-04-29, 15:48

Dobrze wygladasz brat, ale widzę, że upał ci nie służy. Mnie tak samo <tak> Musimy pomyśleć o jakichś psich wakacjach, na Alaskę, na przykład <faja>
A co ten twój Kudłaty, taki jakoś mało kudłaty? Przyznaj się, co zrobiłeś mu z brodą? ;>
Elmo

Postprzez baksak » 2012-04-30, 19:06

Borsuk i Kudłaty zorganizowali mi dziś "Lato w mieście".

Lecę do Miśka jak w dym!
Obrazek

Ciężko jest, ale daję radę!
Obrazek

Najpierw z barku...
Obrazek

Szybki zwód...
Obrazek

i Misiek tango down.
Obrazek

A ja lecę dalej. W stronę palącego słońca...
Obrazek

To oczywiście żart z tym tango down.
My z Miśkiem jesteśmy jak dwa ogony jednego Borsuka.
Obrazek

Elmo napisał(a):(...) A co ten twój Kudłaty, taki jakoś mało kudłaty? (...)

Wylniał mi... <załamka> nie ma się czym chwalić. Teraz mam niepełnowartościowego Kudłatego. I to już dawno po wygaśnięciu gwarancji... ;>
baksak

Postprzez właścicielka Florka » 2012-04-30, 19:24

Hahahahha, super miałeś dzionek :) piękna pogoda, z kolega się pobawiłeś :)

A co do gwarancji Kudłatego i innych osobników tego rodzaju... ile lat są na gwarancji ??
bardzo mnie ten temat interesuje <hahaha> <hahaha> <hahaha>

Mój egzemplarz super się spisuje, jak na razie, poza tym, że chce dać na przed pokój panele zamiast płytek... a miały być specjalnie z dedykacją dla Floreczka... nawet Borysek mi tak doradził ;)
Próbowałam walczyć, ale na razie lipa, ale na szczęście mam jeszcze kilka opcji do wypróbowania.
Trzymaj łapki mocno zaciśnięte :)

Życzę Ci dalszych wspaniałych przygód :) i słoneczka nie za gorącego :)

<pies> <pies> <pies>
<buzki> <buzki> <buzki>
właścicielka Florka

psy: Florek Majowy Skarbiec

Postprzez Elmo » 2012-04-30, 19:25

No, widzę Brat, że dajesz radę! Bardzo dobrze, Berny górą <tak> Wyrabiasz się za tym Miśkiem...

Przyczajony Tygrys...
baksak napisał(a):Ciężko jest, ale daję radę!
Obrazek

Ukryty Smok!
baksak napisał(a):Najpierw z barku...
Obrazek
Elmo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Galeria psiaków