Spacery z Goliatem to dla mnie i nas wielkie przeżycie. Chciał bym jeszcze raz podziękować Kasi za Goliata ... Oczywiście im więcej spaceru tym więcej fotek choć muszę powiedzieć że ustawienie dwu psów jest ze 4 razy trudniejsze niż jednego. Czasem jednak coś tam się udaje.... Obrazek został zmniejszony.
Pewnego razu zadzwonił telefon ... " Potrzebujemy Poznań Kielce kiedy może pan jechać ? Za 2 godziny ? Świetnie ! Jesteśmy umówieni." Nie znamy dnia ni godziny ... I aby wynagrodzić psu długie godziny w aucie pan wymyśla jak tylko może. Obrazek został zmniejszony. Zamek w Gołuchowie. Zamek w Którym coś jest . Tak bym go określił. W Polsce niewiele mamy zabytków - całych. Stąd taki mój podział. Znajduje się on po Kaliszem w sam raz na spacer po drodze. Obrazek został zmniejszony. W ogromnym parku są nawet żubry i Daniele . Choć moje ulubione miejsce to pewne drzewo ... Obrazek został zmniejszony. Piękne i potężne. Zdaje się obejmować i ochraniać świat cały ... Obrazek został zmniejszony. Park poza zamkiem ukrywa jeszcze pałacyk kaplicę ... Ale my korzystaliśmy z jesieni. Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Na koniec postanowiłem troszkę skrzywić linie Obrazek został zmniejszony. Charakter berneńczyka i nasze zmęczenie podróżą idealnie pasowały do tego miejsca ... Obrazek został zmniejszony. A teraz cofnijmy się o 800 lat wstecz ...
W tym miejscu czuć ciężar historii. Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Stan tego miejsca pasuje do tej tablicy i swoją surowością do średniowiecza. Obrazek został zmniejszony. Akurat na tym trawniku zdarzyło się to co na trawniku się zdarza. Fajnie że on trochę młodszy ... Pomyślałem sobie król nie król a mój pies tez sobie tu pochodzi !!! Obrazek został zmniejszony. Fascynujące miejsce z budowlą z 1223 roku jak pamietam. Niewiele ich w tym kraju ... Obrazek został zmniejszony.
A teraz historia nie udanych fotek . W końcu dotarliśmy do Kielc a konkretnie do zamku w Chęcinach. (Pod zamkiem mieliśmy nocleg.) Głód pogonił mnie oczywiście na nocny spacer. Tak pięknie świecił księżyc ... I ze zmęczenia poszedłem tylko w bluzie. Ha ! Przez las na skróty w nowym miejscu a było już koło zera stopni ... Co prawda to żadne usprawiedliwienie . Bowiem niczym nie da się usprawiedliwić tego że nie wziąłem statywu ! Na nocny portret ! Oj ja głupi ! Za karę musiałem leżeć w zimniej trawie przez długie minuty trzymając nieruchomo aparat ... Obrazek został zmniejszony. Naprawdę nie miałem już siły kombinować jak tu przytrzymać psa przez minimum 30 s nieruchomo ... A to to samo ujecie już w dzień. Obrazek został zmniejszony. Gdy wstaje dzień. To była już inna bajka ... Obrazek został zmniejszony. Po prawej za drzewami widać 2 wieże tego dużego zamku. Obrazek został zmniejszony. I tak sobie z dniem okrążaliśmy mury. Co pies sobie myśli widząc coś takiego ? Obrazek został zmniejszony. Na koniec ujęcie które chciałem wykonać w nocy z gwiazdami ech ...
Tak całkiem niedaleko naszej drogi do domu jest jeszcze zamek Świecie. Obrazek został zmniejszony. Zamek w Którym mało co jest ale choć stoi prawie w połowie . Obrazek został zmniejszony. To był jedyny Krzyżacki zamek wodny. Znaczy woda musi tam gdzieś być ! Obrazek został zmniejszony. Tak nas pożegnało to miejsce ... Obrazek został zmniejszony.
To była naturalnie długa trasa. Na co dzień mamy krótsze po 200 300 km. Szczególnie często bywamy w zamku Drahim koło Czaplinka. 2 razy w tygodniu robimy sobie tam przerwy. I po wyjściu z auta prosto do wody ... Obrazek został zmniejszony. Pyszna woda ! Obrazek został zmniejszony. Na dowód że to jednak zamek - Obrazek został zmniejszony. Zresztą już wyżej są zdjęcia z tego zamku te z kozą :). Choć z innej jego strony . Zamek położony jest na niewielkim wzgórzu pomiędzy dwoma jeziorami. To idealne miejsce na spacer. Obrazek został zmniejszony. Ho ho pomyślałem gdy zrobiłem to zdjęcie będzie jazda !!! Obrazek został zmniejszony. Myśląc MÓJ PIES można by coś takiego sobie wyobrażać ... Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. I moje ulubione z tej serii. Berneńczyk skaczący w słońce ...
Zjawiskowe miejsca! Często zapominamy, że mamy takie skarby. Sama nie wiedziałam, że istnieją tak dobrze zachowane kościoły, jak ten z 1223 roku. Widziałam takich wiele we Włoszech i zachwycały mnie. Jeśli mogę, to proszę o informację gdzie to jest, bo przyznam, że się trochę w opisach pogubiłam . Dużo podróżujecie, fajnie, że pracę łączycie ze zwiedzaniem pięknych miejsc. Miziance dla podróżniczki, piękna z niej modelka
Kościół ten znajduję się zaraz przy trasie Z Piotrkowa Trybunalskiego do Kielc w miejscowości Sulejów. Specjalnie wstawiłem zdjęcie tablicy a tam jest wszystko opisane. . Polecam też Kolegiatę w miejscowości Tum z 1146 roku. Poniżej jeszcze raz Sulejów. Pozdrawiam Daniel. Obrazek został zmniejszony.
Wszyscy zamieszczają jesienne fotki. Postanowiłem dołączyć się i ja. Obrazek został zmniejszony. Mój pies robi się już dorosły co obserwuję w jego reakcjach ... Obrazek został zmniejszony. To było na hasło - Goliat idzie !!! Ej ten pan oszukuje .... Obrazek został zmniejszony. A potem za karę musi porzucać kija i pomiziać psa ... Obrazek został zmniejszony. Och to berneńskie szczęście ... Wygania pana często na spacer ... Obrazek został zmniejszony. Cóż mogę napisać po takiej romantycznej interakcji ? Othala ! Siadaj proszę pozujemy do fotki na forum !!! Obrazek został zmniejszony. Kolorowy oczo-pląs ...
I nadszedł listopad. Poniżej fotka z wczoraj z nadmorskiego spaceru. Po prawej rąbek czarnej chmury z której dzisiaj pada już w całej Polsce. Obrazek został zmniejszony. Tak wygląda morze bez turystów. Po prawej u góry w oddali mielno i unieście. A my poszliśmy obejrzeć kanał Jamnieński ostatnie dni przed ukończeniem budowy. Obrazek został zmniejszony. Kanał to jednak inne atrakcje ... Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Jak już polataliśmy trochę zaczęło się myślenie jak oddać ten deszczowy i melancholijny 1 listopada ? Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Cała plaża a widok miałem od latarni w Gąskach od lewej po Darłowo z prawej tylko moja i psa ... Obrazek został zmniejszony. Na koniec zabawa w chowanego w trzcinach. Obrazek został zmniejszony. Jak pięknie szumiały na wietrze .... Obrazek został zmniejszony.
A mnie tylko szum wiatru. Tylko łoskot fal w posadach falochron drży. Potęga morza i nadzieja słońca ... Obrazek został zmniejszony. Darłowo parę dni wcześniej ... Dla wszystkich forumowiczów .... Obrazek został zmniejszony.
Witamy po miesięcznej przerwie . Trochę nas dopadł brak czasu . I nadrabiając na początek zaległości wybrałem kilka zdjęć do serii pod umownym tytułem gdzie jest berneńczyk Obrazek został zmniejszony. Takie wybierałem jasne .... W przeciwieństwie tego co za oknem ... Obrazek został zmniejszony. Mocny zdecydowany kolor nieba przytłacza. Obrazek został zmniejszony. I jak często w Polskim radiu Trójka , redaktorzy mówią ; nieoczywiste nagranie w tonacji nierzeczywistej : Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Nie zawsze wszystko jest podane na dłoni często trzeba poszeptać do ucha ..... Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Wygląda na to że lubimy chodzić razem na spacery. Każda chwila razem ... Obrazek został zmniejszony. Czy w locie czy chowając się na plaży. Obrazek został zmniejszony. I w nocy machając ogonem ... Obrazek został zmniejszony. I stojąc na głowie i śpiąc ... Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. I patrząc uważnie ... Obrazek został zmniejszony. I będąc po prostu. Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Obrazek został zmniejszony. Jesteśmy razem. Obrazek został zmniejszony.