Jeżeli gdzieś dałem źle to proszę o przeniesienie do nowego działu.
Zauważyłem przeglądając forum, że dużo osób pyta się o wklejanie zdjęc. Postanowiłem napisac ten mini-poradnik, aby ten proces był łatwy i przyjemny. Administratora/moderatora (nie wiem jak to u was na forum dokładnie jest) proszę o przyklejenie tematu, aby był widoczny.
A więc zaczynamy
1 Robimy zdjęcia naszemu pupilkowi :). Gdy już mamy pliki graficzne na dysku przechodzimy do nast. punktu.
2. Wchodzimy na stronę
http://www.imageshack.us - ta strona to po prostu hosting obrazków, za pomocą tego portalu możemy wrzucać na ich serwer pliki graficzne, następnie udostępniać ludziom.
3. Na środku ekranu po prawej stronie rzuca nam się w oczy ciąg pól i przycisków. Nie martwmy się, bo to proste jak konstrukcja cepa.
Klikamy w przycisk
Browse..., wyskoczy nam okienko, dzięki któremu znajdujemy pliki do umieszczenia na serwer imageshack.
UWAGA - Pomocna sztuczka. Trzymając lewy CTRL i klikając na obrazki lewym możemy zaznaczyć kilka obrazków. Jest to przydatne, bo możemy "wygarnąć" wszystko z jednego folderu bez konieczności klikania
Browse... za każdym obrazkiem.
4. Dobrze ! Teraz w okienku mamy pokazane wszyskie pliki, które wybraliśmy. Pole
email. zostawiamy puste. Następnie możemy zaznaczyć ptaszka przy
resize image? - ta opcja pozwala dopasować wielkość obrazka, czyli go zmniejszyć. Możemy wybrać któryś z wymiarów podanych w
pikselach. Proponuję 320x240.
5. Drugie okienko
remove size/resolution bar from thumbnail? zostawiamy puste. Chodzi w nim o to, czy chcemy w przypadku opcji thumbnail (jeden z oferowanych rozmiarów) mieć na dole czarny pasek informujący o rozmiarze i wadze obrazka.
6. Klikamy
start upload ! . Czekamy ...
7. Udało się ! Kopiujemy link u góry na żółtym polu. (pierwszy od góry
direct link)
8. Następnie na forum pisząc nowego posta klikamy u góry przycisk
Img .
Pojawią nam się znaczniki:
- Kod: Zaznacz cały
[img][/img]
Skopiowany link wklejamy pomiędzy jedno [img],a drugie.
9. Gotowe ! Miłego fotografowania i pokazywania mordek ulubieńców !
UWAGA!Jeżeli nie wybierzemy opcji resize image ? w pkt. 4 obrazek będzie wielkości zrobionego zdjęcia. Pamiętajmy, że imageshack ma ograniczenia około 1MB - około 1 zdjęcie. Dlatego najczęściej będziemy musieli wrzucać zdjęcia jedno po drugim i kopiować link do każdego ! Mniejsze zdjęcia (resize) mniej widać, jednak wrzucając poprzez [img] użytkownicy z wolniejszym łączem muszą trochę poczekać na załadowanie waszych zdjęć.Jeżeli gdzieś dałem źle to proszę o przeniesienie do nowego działu.
Zauważyłem przeglądając forum, że dużo osób pyta się o wklejanie zdjęc. Postanowiłem napisac ten mini-poradnik, aby ten proces był łatwy i przyjemny. Administratora/moderatora (nie wiem jak to u was na forum dokładnie jest) proszę o przyklejenie tematu, aby był widoczny.
A więc zaczynamy
1 Robimy zdjęcia naszemu pupilkowi :). Gdy już mamy pliki graficzne na dysku przechodzimy do nast. punktu.
2. Wchodzimy na stronę
http://www.imageshack.us - ta strona to po prostu hosting obrazków, za pomocą tego portalu możemy wrzucać na ich serwer pliki graficzne, następnie udostępniać ludziom.
3. Na środku ekranu po prawej stronie rzuca nam się w oczy ciąg pól i przycisków. Nie martwmy się, bo to proste jak konstrukcja cepa.
Klikamy w przycisk
Browse..., wyskoczy nam okienko, dzięki któremu znajdujemy pliki do umieszczenia na serwer imageshack.
UWAGA - Pomocna sztuczka. Trzymając lewy CTRL i klikając na obrazki lewym możemy zaznaczyć kilka obrazków. Jest to przydatne, bo możemy "wygarnąć" wszystko z jednego folderu bez konieczności klikania
Browse... za każdym obrazkiem.
4. Dobrze ! Teraz w okienku mamy pokazane wszyskie pliki, które wybraliśmy. Pole
email. zostawiamy puste. Następnie możemy zaznaczyć ptaszka przy
resize image? - ta opcja pozwala dopasować wielkość obrazka, czyli go zmniejszyć. Możemy wybrać któryś z wymiarów podanych w
pikselach. Proponuję 320x240.
5. Drugie okienko
remove size/resolution bar from thumbnail? zostawiamy puste. Chodzi w nim o to, czy chcemy w przypadku opcji thumbnail (jeden z oferowanych rozmiarów) mieć na dole czarny pasek informujący o rozmiarze i wadze obrazka.
6. Klikamy
start upload ! . Czekamy ...
7. Udało się ! Kopiujemy link u góry na żółtym polu. (pierwszy od góry
direct link)
8. Następnie na forum pisząc nowego posta klikamy u góry przycisk
Img .
Pojawią nam się znaczniki:
- Kod: Zaznacz cały
[img][/img]
Skopiowany link wklejamy pomiędzy jedno [img],a drugie.
9. Gotowe ! Miłego fotografowania i pokazywania mordek ulubieńców !
UWAGA!Jeżeli nie wybierzemy opcji resize image ? w pkt. 4 obrazek będzie wielkości zrobionego zdjęcia. Pamiętajmy, że imageshack ma ograniczenia około 1MB - około 1 zdjęcie. Dlatego najczęściej będziemy musieli wrzucać zdjęcia jedno po drugim i kopiować link do każdego ! Mniejsze zdjęcia (resize) mniej widać, jednak wrzucając poprzez [img] użytkownicy z wolniejszym łączem muszą trochę poczekać na załadowanie waszych zdjęć.Druga instrukcja Fotosik.pl ! Tym razem zrobię lepszy, foto poradnik.
1. Wchodzimy na
http://www.fotosik.pl Następnie klikamy
Dodaj Zdjęcia
2. Następnie
Przeglądaj. Działa tu sztuczka z CTRL.

3. Następnie możemy wybrac opcje
Określ parametry...Najlepiej nic nie zmieniać. Jeżeli chcemy wszystko jest po polsku i łatwo damy rade, jednak tu opis dla dociekliwych.

4. Po wybraniu wszystkich obrazków klikamy opcje
Wyślij.
5. Czekamy na wysłanie ...
6. Dobrze ! Teraz kopiujemy link do obrazka.
Wersja miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze)
7. Wklejamy link do posta. Gdy ktoś kliknie miniaturkę pokaże mu się pełny obrazek. Jest to lepsza opcja, ponieważ obrazki nie zajmują całej strony.
Dzięki za uwage.