Leszczyna napisał(a): razem chodzimy na kurs asystenta kynologicznego - łola boga jak ja te egzaminy zdam z tej genetykiCiężka przeprawa będzie
![]()
![]()
:
Ale fajnie

Moderator: Aga-2
Leszczyna napisał(a): razem chodzimy na kurs asystenta kynologicznego - łola boga jak ja te egzaminy zdam z tej genetykiCiężka przeprawa będzie
![]()
![]()
:
Sędzia kynologiczny to nie zawód, lecz funkcja społeczna w Związku Kynologicznym. Sędziowie dzielą się pod względem specjalności na sędziów wystawowych i sędziów prób pracy (psów myśliwskich, obrończych, towarzyszących, wyścigów chartów, zaprzęgów lub agility). Najpierw trzeba jednak zostać asystentem kynologicznym. Kandydat na asystenta musi być członkiem Związku Kynologicznego i przez co najmniej dwa lata odbywać staż w oddziale ZK. Pożądane jest, aby wykazał się osiągnięciami w hodowli, wystawianiu lub układaniu psów do odpowiednich prób pracy. Asystentem może zostać tylko osoba pełnoletnia, z wykształceniem co najmniej średnim. Po odbyciu stażu kandydat zdaje egzamin asystencki, do którego może się przygotować na specjalnym kursie organizowanym przez Związek lub we własnym zakresie. W ciągu czterech lat asystent musi odbyć co najmniej 12 asystentur na wystawach (lub próbach pracy), cztery razy pełnić funkcję sekretarza i gospodarza ringowego. Po spełnieniu tych wymogów przystępuje to egzaminu sędziowskiego, składającego się z części teoretycznej i praktycznej. Jeśli je zaliczy, otrzymuje uprawnienia sędziego krajowego.
Leszczyna napisał(a):Czasem myślę że porwałam się z motyką na księżyc - ale spróbuję
MartaD napisał(a):Ja mam egzamin asystencki za niecałe dwa tygodnietylko coś mi się kluski małe uczyć nie dają
MartaD napisał(a):Może się kiedyś spotkamy w ringu w innym charakterze niż wystawcy
Leszczyna napisał(a):... Ale możecie taki osobny wątek stworzyć, może wtedy ludziska będą się mniej czaić
Kamil napisał(a):Leszczyna napisał(a):... Ale możecie taki osobny wątek stworzyć, może wtedy ludziska będą się mniej czaić
Czyli jest ''Was'' więcej...![]()
PaniBisiowa napisał(a):Kasia, może przestaniesz się tłumaczyćWiedza jeszcze nikomu nie zaszkodziła. I coś zawsze w głowie zostanie. Pozdrówki do Potworów.
Cefreud napisał(a):a ja mam pytanie odnośnie regulaminu...."Pożądane jest, aby wykazał się osiągnięciami w hodowli, wystawianiu lub układaniu psów do odpowiednich prób pracy" czy to jest jakoś weryfikowane? Czy tymi osiągnięciami trzeba sie pochwalić w momęcie rozpoczęcia kursu czy przed przystąpieniem do egzaminu?
Kasia odnośnie kumoterstwa chyba tego nie da sie uniknąć.Zawsze strona przegrana będzie podejrzewac że wygrała X bo ją Y lubi.
A z forumków (moze mało aktywnych ale podczytujących ) kurs robiła p.Deik.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości