Zgodnie z obietnicą podaję :
Przepis na pierniczki
1,5 kg mąki
0,25 kg margaryny lub masła
0,5 kg miodu sztucznego
0,25 kg cukru na karmel
0,25 kg cukru
5 całych jaj
1 szkl.mocnej kawy sparzonej po turecku z fusami
3 łyżki kakao
1 paczka korzeni do pierników
1 łyżka sody oczyszczonej
odrobina soli
1 łyżka cynamonu
Do miski wsypać ok kilograma mąki, kakao,cukier, korzenie, cynamon, jajka,soda,sól.
Z 0,25 kg cukru zrobić na patelni karmel i zalać go szklanką kawy z fusami, dodać tłuszcz i miód.
Po przestygnięciu wlać to wszystko do miski z pozostałymi składnikami i zagniatać, w trakcie zagniatania dosypywać pozostałą mąke.
I tu zaczyna się problem ciasto powinno się zarobić na początku grudnia i na jakieś 2 tygodnie odstawić , a potem wałkować i wycinać pierniczki. Może wystarczy odstawić je na jeden dzień
życzę smacznego

Ewa