RC Giant Puppy czy Giant Babydog

RC Giant Puppy czy Giant Babydog

Postprzez mary » 2009-03-17, 22:46

Czy zmienić karme z babydog na Puppy szczeniakowi który za 3 dni skończy 4 m-ce. Do tej pory jest na babydog i juz mi się kończy i zastanawiam się czy to pora na zmianę. Sunia waży 20 kg.
mary

Ostrzeżeń: 0
psy: Kaja(*), Luka, Alfa i kot Bazyl
Hodowla: Canavilla

Re: RC Giant Puppy czy Giant Babydog

Postprzez dorciaj » 2009-03-18, 00:31

Nam "Ktoś życzliwy :-)" kiedyś powiedział, że przy zmianie / przejściu na inną karmę należy stosować zasadę małych kroków.
To znaczy nie zmieniać z dnia na dzień na inną tylko przez pewien czas mieszać starą z nową. Na początek proporcja 3:1 (3 części starej do 1 części nowej) i tak systematycznie zmieniać 2:2, 1:3 aż się przejdzie na nową :mrgreen:
Co do czasu w jakim rozciągnąć tą zamianę to powiem szczerze, że u nas robiliśmy to na czuja... tzn. obserwowaliśmy psie kupy :-P i jak nic się nie działo to znowu dawaliśmy więcej nowej karmy a mniej starej.
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-18, 10:33

Ja zmieniałam karmę z Royal maxi babydog sensible na puppy według ulotki do którego miesiąca moze być na babydogu. Jeśli zmieniasz karmę z Royala na Royala to nie musisz dawkować jej pomału.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Poker » 2009-03-18, 14:28

a to czemu Anno?
Poker

psy: Poker (*)Hugo(*)O MójTySmutku, Porto CzarująceOczy

Postprzez mirka » 2009-03-18, 14:53

Nasz szczeniak 11.03 skończył 4 miesiące i podajemy babydog,puppy zaczniemy podawać gdy skończy 5 miesięcy.
mirka

psy: ASHANTIA Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez mary » 2009-03-18, 15:54

Ok, dzięki. Że małymi kroczkami to wiem.
mary

Postprzez mary » 2009-03-18, 16:05

Anna Rozalska napisał(a):Ja zmieniałam karmę z Royal maxi babydog sensible na puppy według ulotki do którego miesiąca moze być na babydogu. Jeśli zmieniasz karmę z Royala na Royala to nie musisz dawkować jej pomału.

Ale tam jest że babydog może byc do 5 m-ca a puppy od 2 m-ca do któregoś tam (nie pamiętam). I dlatego się zastanawiałam.
mary

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-18, 19:26

Babydoga mozna podawać do 5 miesięcy jak napisała Mirka. Jesli piesio je chętnie to spokojnie możesz podawać jeszcze przez miesiąc. Przy zmianie karmy jedynie z babydog na puppy nie trzeba dawkować ponieważ jest to ten sam producent karmy. Małymi porcjami zmieniamy szczeniakowi karmę zupełnie nowej marki.
Anna Rozalska

Postprzez gawron » 2009-07-21, 15:41

Czy może na opakowaniach RC Giant Puppy i Baby są napisane zawartości procentowe składników? Nie chodzi mi o analizę tylko użyte półprodukty (mięso, mączka mięsna, ryż itp) Niestety w opisach i specyfikacjach nigdzie tego nie znalazłam
gawron

Postprzez BASTARD » 2009-07-22, 12:27

Na Giant Puppy pisze tak:
suszone mięso drobiowe, ryż, izolat białka roślinnego, kukurdza, tłuszcze zwierzęce, hydrolizat białka zwierzęcego, pulpa buraczana, sole mineralne, olej sojowy, tran, drożdże, fruktooligosacharydy , łupiny i nasiona psyllium, L-lizyna, wyciąg z drożdzy, DL-metionina, proszek jajeczny, tauryna, hydrolizat skorupiaków (źrodło glukozaminy), L-karnityna, hydrolizat chrząstki (żródło chondronityny), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny)
matko co za nazwy :?: :shock: jeżeli coś przekręciłam to sorki
Niestety Babydoga juz nie mam,
Ja daje royala bo Basterowi bardzo smakuje i nie ma z nim problemu, chociaz zastanawiam się cały czas nad zmianą bo coraz to gorsze opinie na jego temat słysze.
Daje tez KOBERSA w ramach urozmaicenia ale wtedy mamy problem z koopkami
BASTARD

psy: DSPP Baster

Postprzez gawron » 2009-07-22, 15:36

Dziękuję
Czyli RC nigdzie nie podaje ile tego mięsa faktycznie w karmie jest. kiedyś, zanim markę przejął MARS podawali.
Na razie jeszcze nie mam kogo karmić, ale nastawiam się na Koebersa własnie, Acanę, K-9. Zobaczymy co mój przyszły piesek na to.
gawron

Postprzez Pati&Łukasz » 2009-07-22, 19:34

Nasz bernuś ma również 3 miesiące, i my chyba Babydog bedziemy mu dawać do 4 miesiąca , chodz strasznie mu smakuje dajemy mu 450g rozdzielone na 4 posiłki , i za każdym razem wmgnieniu oka micha pusta :)
Od 4 miesiąca bedziemy dawać Puppy bo zawiera wiecej witamyny B6 , a podobno potrzebna mu wieksza ilość tej witaminy żeby mu białe plamki z nosa zeszły .
Szczerze mówiąc nie wiem czy to dobry pomysł , co o tym myslicie ?

witamina B6
-babydog -6,5 (mg/kg)
-puppy -9,4(mg/kg)
Pati&Łukasz

psy: Berneński Pies Pasterski

Postprzez Anna Rozalska » 2009-07-22, 19:46

Myślę, że nie musicie mu zmieniać karmy wcześniej niż podaje producent. My dawaliśmy do oporu bo moja też się Maxi Babydogiem zajadała. Pamiętajcie, ze od 4-go m-ca powinno się już podawać odżywkę wspomagającą rozwój stawów biodrowych.
Anna Rozalska

Postprzez KonCop » 2009-08-18, 14:16

Witam, jestem to nowy. Od 2 tygodni mam DSPP i właśnie mam pytanie związane z żywieniem. Otóż moja suczka ma 14 tygodni i w sklepie polecili mi karmę RC Giant Puppy. Zastanawiam się czy ona nie jest za młoda na tą karmę. Ale z drugiej strony na stronie royala jest informacja że BabyDog jest dla szczeniąt wrażliwych. Stąd moje pytanie: Czy mogę dawać Puppy czy lepiej zmienić na BabyDog?
KonCop

psy: DSPP Grota

Postprzez Anna Rozalska » 2009-08-18, 15:18

Ja na Ttwoim miejscu zmieniłabym karmę na maxi Baby dog sensible. My jadłyśmy do 5 miesiąca Royal maxi baby dog sensible a potem maxi junior. BPP i DSPP nie są aż tak dużymi psami aby musiały jeść karmę giant. W zupełności wystarczy maxi. Nie zapomnij o przeparatach na stawy bo w karmach glukozaminy i chondroityny jest śladowa ilość.
Anna Rozalska

Postprzez kruszon » 2009-08-18, 15:52

Z etykiety i opisu wynika że Maxi do 44kg spodziewanej wagi dorosłego psa a Giant od 45 kg.
My akurat dajemy Giant'a, ale nie wiem jaka poza tym jest różnica...
kruszon

psy: Kruszon

Postprzez Anirysova » 2009-08-18, 16:11

Ja bym dawała RC Giant Baby do 5 m-cy, potem Giant Pyppy do 8 m-cy :-)
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Guard » 2009-08-18, 16:49

KonCop napisał(a):Witam, jestem to nowy. Od 2 tygodni mam DSPP i właśnie mam pytanie związane z żywieniem. Otóż moja suczka ma 14 tygodni i w sklepie polecili mi karmę RC Giant Puppy. Zastanawiam się czy ona nie jest za młoda na tą karmę. Ale z drugiej strony na stronie royala jest informacja że BabyDog jest dla szczeniąt wrażliwych. Stąd moje pytanie: Czy mogę dawać Puppy czy lepiej zmienić na BabyDog?

Co maleństwo jadło u hodowcy, a co przez ostatnie 2 tygodnie. Każdą zmianę karmy u szwajcarów należy przeprowadzać bardzo powoli, stopniowo wprowadzając coś nowego.
Co do Royala, to zgodnie z wiekiem powinna dostawać BabyDog, ale jak się zdecydujesz na tę karmę, to nie podawaj tak długo pupy jak zalecają, bo dspp szybko rośnie, a tam jest dużo białka. Lepiej trochę wcześniej przejść na karmę z mniejszą ilościa białka.

Ja osobiście polecam karmę HappyDog. Jest mało znana, ale od ponad czterech lat wszyskie moje szwajcary jedza tę karmę i wszystko jest OK.
Dla takiego malucha jest karma HappyDog Junior GR29.

Wybór należy do Ciebie. Powodzenia !
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez KonCop » 2009-08-19, 11:45

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Tzn tak u hodowcy i u mnie przez grubo ponad tydzień jadła Ariona, z czasem stopniowo przeszliśmy na RC Puppy nie było żadnych sensacji czy coś w tym rodzaju, czasem zdarzyły się rzadkie stolce. Ogólnie dobrze zareagowała na zmianę i nawet jej smakuje :lol: . Tylko zastanawiam się czy ta karma ma odpowiednie składniki dla mojej suczki, w porównaniu np z BabyDog.
KonCop

psy: DSPP Grota

Postprzez Guard » 2009-08-19, 14:49

Jeżeli dobrze znosi i jej smakuje Puppy, to z Baby też nie powinno być kłopotu.
Moja rada, aby nie dawać BabyDog dłużej, niz jest to wskazane, lepiej wcześniej wrócić do Puppy.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Powrót do Karmy suche