Sucha Karma

Postprzez Wydra » 2008-03-04, 23:45

Iwonko poczytaj sobie o karmach szwajcarskich Bozita z tego co wyczytałam to bardzo dobre karmy.Jedne z najlepszych.Mój maluch dostał we wyprawce Bozitę zjadał przepięknie i nie było drapanka,teraz kupiłam Eukanubę i chyba przestanę go tym karmić bo zaczął się drapać
Wydra

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Anna Rozalska » 2008-03-05, 09:20

Iwona z jagnięciną jest jeszcze Purina Pro Plan dla juniorów. To też karma super premium. Nie wiem czy można kupic po 1 kg. Spróbuj też Orjen. Super kanadyjska karma. Dosyć droga ale nie zawiera zbóż tylko mięso, warzywa i owoce. Np. w Kuchni pupila tam gdzie ja zamawiam jest opakowanie 400 gr. Lamia dłuższy czas ją jadła. Z tym, że w Orjenie i Acanie chrupki sa bardzo małe i np. moja je łykała i krztusiła się. W bricie care przypasowała jej wielkość chrupek, bo są akurat.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Marsjanka » 2008-03-20, 10:41

Zmieniłam Cocolindzie karmę - bo już zupełnie bez entuzjazmu kończyła worek Hillsa - przestawiłyśmy się na Happy Doga Maxi junior croq.

Ja dla Coco (i dla mnie :-P ) rewelacja:
1. Psica wsuwa żarcie jak odkurzacz :mrgreen:
2. Kupy bardzo ładne :lol:

Jedyny minus: mało miejsc gdzie mogę ją kupić :roll:
Marsjanka

psy: Coco de Martinique ZIELONE ŚCIEŻKI

Postprzez anula » 2008-03-20, 18:28

Sawa też to wsuwa, ale jak to Sawa suche je bez rewelacji.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Guard » 2008-03-20, 20:21

Moje trzy dorosłe panienki też są szczęśliwe, że jedzą Happy Doga i szczeniaczki na tych karmach odchowaliśmy.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Re: Sucha Karma

Postprzez MRUCZanka » 2008-06-24, 15:42

Słuchajcie, nie umiem się tu nigdzie doszukać - a może nie był poruszony temat - wiecie, że jestem świeża w Berniusiach, zatem mam pytanie - co sądzicie o "sklepowych" karmach, typu Chappi, Frolic? Kompletnie nie mam pojęcia czy temu ufać, czy "zbankrutować" na Purinie ProPlan... :oops: Nie wiem co myśleć o tych wszystkich karmach w sklepach ogólnodostępnych, poradźcie cos proszę... :oops:
MRUCZanka

psy: Benio [*]

Postprzez Zuzanda » 2008-06-24, 15:51

zdecydowanie "zbankrutować"
Ta karma marketowa nie ma prawie rzadnych wystarczy poczytać sklad na opakowaniu .
Jedzenie te przedstawia taką wartośc jak parówki za 4zł kg :evil:
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez anula » 2008-06-24, 16:09

Moja Sawa dałaby sobie obtłuc tyłek za Frolikami, ale używamy ich rzadko raczej jako smaczki.
Poszukaj wśród karm z wyższej półki, np. Proplan, Bozita, Acana, Royal, Eukanuba itp. Najlepiej kupowac w sklepach internetowych typu zooplus, telekarma. Duże ok. 15 kg opakowania kupuje się bez opłat za przesyłki.
anula

Postprzez EwaM » 2008-06-24, 17:39

U nas Froliki też lubiane ,ale używane jako nagroda a nie jako karma ;-) Do puriny też zaufania nie mam.Moje suczyska mają po niej rozwolnienie :-( Karmy marketowej nie dałabym psu-według mnie paskudztwo ;-)
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez Anna Rozalska » 2008-06-24, 20:10

Karma marketowa nie nadaje się do jedzenia nie tylko dla barnów ale chyba dla zadnego psiaka. Sierść jest po niej matowa a poza tym mogą wystapić problemy z nerkami. Jesli nie możesz zbyt dużo wydać na karmę super premium poszukaj trochę tańszej jak np. Acana, Bosch, Brit Care. Z gornej pólki polecan Royala, Hills, Ojen, Acana, Bozita, Biomil , Purina Proplan, Nutro Choice itd.
Anna Rozalska

Postprzez MRUCZanka » 2008-06-25, 11:14

Dziękuję Wam za rady, poprzeglądam te karmy. Macie jakieś godne polecenia sklepy internetowe w miarę tanie? Bo póki co znalazłam Krak Vet i tam są w miarę tańsze te karmy, ale może znacie jeszcze jakiś tańszy sklep? Czy kupujecie te karmy może przez Allegro?
MRUCZanka

Postprzez anula » 2008-06-25, 11:25

Ja mam wypróbowaną telekarmę i zooplus.
anula

Postprzez Apcik » 2008-07-16, 22:31

moja znajoma ma rocznego Leonbergera... przed Ustrońską wystawą miała wizyte hodowcy...Zresztą nie pierwsza i pewnie nie ostatnią gdyż jej piesek był najlepszy w miocie i jest dumą hodowcy ;-) U hodowcy w domu zatrzymała sie jakaś Pani(hodowla L. a także sedzina), która wystawiała swoje psiaki w Ustroniu :-/ Była pod wielkim wrażeniem piesia.. podziwiała jego chód... piękną sierść... budowe, klate itp.. :roll: po czym pyta a czym jest karmiony Royal :?: Eukanuba :?: na co znajoma odpowoida że nie ,że zwykła purina :!: Na co kobiecie gały wyszły i nie mogła w to uwieżyć :shock: :lol:
Jak dla mnie wniosek jest jeden.... nie tylko najdroższe karmy są najlepsze....
może ktoś sie nei zgadzić z tym ale ja mam super przykład :shock:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez waldek-nowogard » 2008-07-17, 08:05

Jeśli kieszeń pozwala - to na pewno nie karma z supermarketu, choć niewątpliwie są psy, którym do jakiegoś czasu nie szkodzą - jak pisze np.Apcik) i chyba nie chodzi tu tylko o sierść ;-). Karmę kup dobrą - niekoniecznie najdroższą i czasem nie 15 kg, bo jak psiakowi nie posmakuje - to sama zjesz :mrgreen: Pozdrawiam.
waldek-nowogard

psy: Backy

Postprzez Apcik » 2008-07-17, 14:23

ale ja nie mówie o karmie z supermarktu!!! Puriny raczej w supermarkecie sie nie da kupic. kosztuje cos ok 100zł za 15 kg :lol:
Mojego psiaka nie karmie karma z supermarketu!!! chyba sie nie zrozumielismy :-/
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez MRUCZanka » 2008-07-22, 23:28

Hmmm niby ten Proplan taki dobry, a coś mi mówi, że jednak nie :-( Owszem, pies go wpiernicza choćby ten z reklamy Chappi - aż uszy fruwają. ALE: przeczytałam gdzieś, że jeśli pies ma tłuste uszy, żre trawsko i śmierdzą mu kupony, to znak, że jednak karma zła. Myślicie, że Proplan może być złą karmą? Benek rzeczywiście ma tłuste uszy (pod spodem klapniętego uszka to futerko), i kupy tak śmierdzą, że jak dla mnie masakra... i chyba ten jego zapach też się zmienił... :-/ Ale to dziwne, żeby zaszła taka zmiana po zmianie rodzaju karmy - jak go przywieźliśmy od hodowcy do fajnie pachniał, nawet nie zajeżdżał tak jak czasem psy potrafią, a jadł ciut inny rodzaj proplanu - takie mniejsze kuleczki... :roll: No i to podjadanie trawy... :evil:
MRUCZanka

Postprzez anula » 2008-07-23, 07:37

Moja sunia jadła już kilka rodzajów karm, ale po żadnej nie było sensacji. Zmieniałam je tylko dlatego, że jest generalnie niejadkiem (kulek) i szukałam takiej, która jej zasmakuje. Teraz rewelacyjnie, (czytaj porcję zaleconą przez producenta) zjada Bozitę. Pro Plan też mieliśmy, jadła bez szału, ale też bez dodatkowych sensacji. Może jest uczulony na jakiś składnik tej karmy. Na forum są psiaki uczulone np. na kurczaka. Jak długo karmisz go tą karmą? Może powinnaś przejść chwilowo na tę samą karmę, którą miał przed Puriną i sprawdzić czy to się zmieni.
O tłustych uszach nie słyszałam, trawę jada każdy pies, ale niezbyt często. Kupska są tylko śmierdzące czy do tego luźne?
anula

Postprzez MRUCZanka » 2008-07-23, 10:05

No właśnie te kupki są stałe - czasem tylko na końcu wydalania lekko luźne, a biegunki ma jak zeżre niedojrzałe jabłko :roll: Od hodowcy dostaliśmy razem z nim worek Proplanu, tylko że nie wiem właśnie który rodzaj - kuleczki były połowę mniejsze od tych, które je obecnie, podejrzewam,że by mu już stawały w gardle... Zastanawiamy się nad kupnem Eukanuby. Te uszy są bardzo dziwne, ma tak jakby tłuste futerko pod klapkami :roll:
MRUCZanka

Postprzez kala » 2008-07-23, 17:52

nasza Mela ma prawie 5 miesiecy i je karme Royal Canin Babydog Maxi lada moment przejdziemy na juniora, bardzo ją lubi poprostu rzuca sie na jedzenie, ale Melka wogóle ma super apetyt od samego poczatku, i myśle że jej służy ta karma bardzo dobrze rośnie , przybiera na wadza a przy tym jest energiczna i wesoła, nie było teznigdy problemów żołądkowo-trawiennych, a trawe tez podjada od czasu do czasu i patyki tez :-)
kala

psy: Mela

Postprzez Anna Rozalska » 2008-07-24, 08:42

Lamia tez była na royalu maxi babydog a potem na maxi junior sensible. Po pierwszej cieczce w wieku 8 miesięcy i ciaży urojonej przy której nie jadła prawie nic przez 3 tygodnie do royala juz nie powróciła. Stała się niejadkiem.
Zaczęłam zmieniać jej karmy aby dopasować do jej gustu. Przez pewien czas jadła Orjen, na Pro plan, Eukanubę, Hillsa nie chciała nawet spojrzeć. Próbowałam Bozitę, Acanę, Biomila i też jej nie pasowała, bo chrupki były za duże albo za małe. W końcu trafiłam na Brita care z jagnięcią i ryżem i o dziwo jej podpasowała. Chociaż jest na jedzeniu mieszanym chrupki zjada ze smakiem.
Anna Rozalska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Karmy suche