Co robicie z suchą karmą?

Re: Co robicie z suchą karmą?

Postprzez annasm » 2009-04-01, 16:53

Płynne strzykawką do mordki.
Tabletki bezpośrednio do paszczy głęboko na koniec języka i albo zaraz potem coś smakowitego żeby musiał przełknąć albo trzymam paszczę w górze aż przełknie. Inaczej wypluje.
Zawinięte w parówkę kiełbaskę czy pasztetową zostaną oblizane i wyplute.
Czasami robi tak że jak już mi się wydaje że połknął to po 2 minutach jeszcze wypluje. Taki cwany :-P
annasm
Administrator

Ostrzeżeń: 0
psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Robert » 2009-04-01, 16:59

Boston arthroflex dostawał ze strzykawki nieco rozcieńczone wodą prosto do pyszczka i po jedzeniu. Wszystkie tabletki, nawet te na odrobaczanie, wcina bez dodatków, myśli chyba że to smaczki :-).
Co do rozmaczania i dosmaczania suchej karmy, hmmmm kiedyś jak miał fochy na jedzenie zmiękłem i polałem jogurtem no i zaczął się całkowity bunt na suche :-) pomogły płatki koebersa a teraz znowu przekonał sie do chrupek, tyle ze jak nie zje porcji, miski na szafę, karma do puszki i czeka do następnego posiłku.
Robert

Postprzez annanxo » 2009-04-01, 20:20

Guard napisał(a):My nie mieszamy suchej karmy z niczym innym, tylko zmartwiła mnie wiadomość, że namaczana karma jest szkodliwa.

Kurczę, robiłam kilka tygodni temu research na temat karm, 2 czy 3 tygodnie grzebałam w necie i tak mi w pamięci zostało, że niektórych suchych karm nie powinno się moczyć. Nie pamiętam nawet czy czytałam o tym po polsku czy po angielsku, to była taka poboczna informacja, na którą trafiłam przy okazji. Ale postaram się znaleźć źródło, tylko może to potrwać kilka dni bo z czasem trochę kiepsko.
annanxo

Postprzez Tańka » 2009-04-01, 21:53

O, a ja czasem karmę rosołkiem zalewam...Tabletki też w serku topionym są wciągane :-P
Tańka

psy: Yokozuna z Deikowej Doliny (*), Echo mix

Postprzez MRUCZanka » 2009-04-01, 22:05

chciałabym zauważyć, że z tego wątku o suchej karmie zrobił się mimochodem wątek medyczny,co mnei cieszy,bo czasme sama chciałam się dowiedzieć jak podajecie leki ;) :lol:

poki co micha została zjedzona dopiero dziś, nie schowałam jej do pudełka, tylko polałam resztką mokrego co wczoraj Benio też zostawił - mokre schowałam do lodówki ;-)
MRUCZanka

psy: Benio [*]

Postprzez MagdaMR » 2009-04-02, 10:48

Guard napisał(a):
annanxo napisał(a):Czytałam gdzieś, że nie powinno się rozmaczać suchej karmy, tylko nie pamiętam dlaczego to jest szkodliwe.

To dla mnie ważne, ta wiadomosć o szkodliwości rozmoczonej karmy!!
Słyszał ktoś jeszcze, że taka karma rozmoczona może być szkodliwa??
Oczywiście namaczana na kilkanaście minut przed posiłkiem, a nie na wiele godzin (taka to pewnie może szkodzić), ale czy na świeżo szykowana też??????

Ja nie slyszałam... Od ponad dwunastu lat daję karmę lekko namoczoną, bo boje psy całkiem suchej nie chcą. Arthroflex też dolewam do karmy... Tylko, że w "naszych" miskach nigdy nic nie zostaje... ;-)
Dobrym "zachęcaczem" dla niejadków jest olej z konserwy rybnej, np. tuńczyka lub sardynek.
MagdaMR

psy: hovawarty Alfred[*] i Era, OB Belga, mix Gawrosz

Postprzez Robert » 2009-04-02, 11:22

o tak!!! olej z puszek rybnych działa magicznie i to im bardziej "pachnący" tym lepiej :-)
Robert

Postprzez Hekate » 2009-04-02, 13:47

u mnie najlepiej zachęca troche oleju ze smażenia kotletów, tylko że to tak samo jak olej z konserw rybnych za zdrowe dla psa nie jest, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a micha aż lśni :mrgreen:
Hekate

Postprzez MagdaMR » 2009-04-02, 15:26

Tak sobie kombinuję, że chyba jednak ten z konserw (oczywiście nie taki ostro przyprawiony) jest zdrowszy, niż taki przesmażony od kotleta...? No i pewnie, że nie codziennie.
MagdaMR

Postprzez Hekate » 2009-04-02, 15:31

pewnie troche zdrowszy jest, ale jak pisałam dwie łyżki raz na miesiąc nie zaszkodzi, a młucone jest w moment,
jak dla mnie rybi olej z konser jest zbyt słony i tam już wiadomo ze te wszystkie E jednak są.
z drugiej strony to ciekawe, u psa dbamy i wybieramy karmy co by tylko witaminą A i E były konserwowane, a sami pełno tego śmiecia w pożywieniu zjadamy, hihihi :-P
Hekate

Postprzez MagdaMR » 2009-04-03, 11:32

Hekate napisał(a): z drugiej strony to ciekawe, u psa dbamy i wybieramy karmy co by tylko witaminą A i E były konserwowane, a sami pełno tego śmiecia w pożywieniu zjadamy, hihihi :-P

Też się nieraz nad tym zastanawiam... ;-) :lol:
MagdaMR

Postprzez beta » 2009-04-03, 13:47

Mam pytanie trochę z innej beczki :lol: Robi się coraz cieplej w związku z tym gdzie przechowywać zapasy karmy. Kubełek do bieżącego spożycia mam w kuchni. a resztę do tej pory miałam w kubełkach na strychu bo było chłodno i sucho teraz to odpada. :roll:
beta

psy: Karmel (Aveq z Cichej Górki)(**), Maks

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2009-04-06, 20:04

hmmm wydaje mi sie ze rozmoczona karma nie jest szkodliwa :-/ wrecz zaleca sie szczenietom na sam poczatek rozmaczac:) na karmach tak pisze wiec nie sadze zeby to mialo jakis zwiazek:)

a my karme przechowujemy w garazu:) jest tam i sucha o chlodno (nawet latem)
Daria + Chila i Luna

Postprzez annanxo » 2009-04-06, 22:02

Na razie zignorujcie mój komentarz o szkodliwości moczenia karmy, bo nie mogę sobie przypomnieć gdzie o tym czytałam. Jak znajdę źródło to podam.
annanxo

Postprzez Barbapapa » 2009-05-07, 11:04

Leki bezpośrednio do pychola lub do filiżanki do samoobsługi (=samozdjedzenia). Co do suchej karmy, hmm nawet jeśli taką dostaną, to nigdy nic nie zostaje. Na jesieni przesadziłam i dałam im liście buraka (boćwiny=burak lisciowy) z wątróbką, ale nie zmielone, bo zgubiłam noże do maszynki; Chivas popatrzył z wyrzutem i zjadł mniejsze kawałki, Anubek po chwili zaskoczenia przepraszał że się tego czegoś nie da zjeść, on nie królik... wyjadł wątróbkę i mniejsze kawałki liści.
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez Mika » 2009-05-20, 08:19

Barbapapa napisał(a): Anubek po chwili zaskoczenia przepraszał że się tego czegoś nie da zjeść, on nie królik...
Wypisz wymaluj Redzio- ostatnio poczęstowany mieloną gotowaną dziczyzną wymieszaną z 2 pociętymi listkami sałaty marudził nad miską 2 razy dłużej i zostawił na dnie starannie wylizane z mięsa listeczki. Ale nie przepraszał- wydawał się być zdziwiony , że COŚ takiego zaplątało się do miski.
U mnie karma sucha stoi w szczelnym pojemniku Royal Canin w piwnicy- jest tam chłodno, choć trochę wilgotno, ale pojemnik naprawdę chroni przed tą wilgocią ( eksperymentowałam z gazetą- taka zostawiona na zewnątrz po 2-3 dniach była lekko nawilgła, taka miękka w dotyku, a ta w pojemniku została sucha jak pieprz ). A co do lekarstw, to trzeba pamiętać o unikaniu podawania ich w mleku, zwłaszcza antybiotyków, bo zmniejsza ono ich skuteczność .
Mika

psy: Redus

Postprzez kerovynn » 2009-07-06, 11:25

Ja kiedyś Esi dosmaczałam - olejem z puszek rybnych, jogurtem, pokruszonymi smaczkami (suszone świńskie płuca) twarożkiem itd....ale zaczęła wybrzydzać totalnie na wszystko i parę misek poleciało do kosza. Potem było tylko suche - na zasadzie "jak zgłodnieje to zje". A teraz po sterylce zaczęłam jej znów dosmaczać, gdyż wet zalecił polewać chrupki olejem, żeby kooopka lekko wylatywała :mrgreen: :mrgreen: . Esia na olej wykrzywiła paszcze i nie chciała jeść, więc kupuję jej puszki z mięsem i tak dokładam do porcji chrupek łychę mięsa. Wymieszam z olejem i wcina :lol: :lol:
Arthroflex wylizywała z miarki dołączonej do butelki ale zmieniłam go na Canivition, bo po miesiącu zaczął wywoływać wymioty. Tabletki (Canivition i na robale ) Eśka łyka w parówce. Innych na szczęście nie musi brać :mrgreen:
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Anna Rozalska » 2009-07-06, 15:24

Z tego co mi wiadomo to nie wolno mokrego mieszać z chrupkami. jesli Eśka nie lubi chrupek to dawaj jej same puszki. Albo je na jeden posiłek samo suche polane ewentualnie olejem albo gotowane lub puszkę.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Tess » 2009-07-06, 16:18

My suchą leciutko polewamy jogurtem, albo mieszam z odrbina masła.
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez starter1 » 2009-07-06, 17:50

Ja też dosmaczam czasem olejem, a rybka z puszki bardzo rzadko bo powoduje u Neski biegunki. Od czasu do czasu trochę polewam zupką jarzynową albo jakimś sosikiem z mięska ( o ile nie jest mocno przyprawiony).
starter1

psy: Neska(*), Tija, Ala

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Karmy suche