Sucha Karma

Re: Sucha Karma

Postprzez Tańka » 2009-06-09, 10:10

A mój Yoki je Royal Canin Intestinal od ponad półtora roku. W szczenięctwie miał biegunki stąd ta karma. Między posiłkami dostaje smaczki, chlebek, kaszankę, mleko i oczywiście mięch różnej maści i warzywa gotowane i surowe. Nie ma żadnych dolegliwości, bąków, nadmiaru kupi tp. Nasz wet mówi, że jest w doskonałej formie-miał robione ostatnio wszystkie badania. Waży 50 kg przy wzroście 68 cm. Myślałam o przejściu na BARF, ale serków nie lubi,myślałam o innej karmie, żeby mu urozmaicić, ale stwierdziłam,że jak wsuwa Intestinal i wszystko jest dobrze, to nie będę mieszać. Ja polecam Royal Canin Intestinal dla wszystkich" jelitowców" i nie tylko ;-)
Tańka

Ostrzeżeń: 0
psy: Yokozuna z Deikowej Doliny (*), Echo mix

Postprzez iwona_k1 » 2009-06-09, 10:57

W karmach Acana i Orjen podany procent dotyczy nie białek tylko mięsa.W Acanie białaka jest ok 30 %.
Jajka i kurczak to niestety nie takie jajka i nie taki kurczak o jakim my myślimy...Odsyłam na strone 5 tego wątku.Mączki drobiowe są wszechobecne we wszystkich karmach jako najtańszy składnik.Karmy innych firm typu jagnięcina z ryżem zawierają mączki drobiowe a nie wszystkie psy je tolerują niestety.Wiadomo ,że dzisiejsze kurczaki mają w sobie mase sterydów i antybiotyków.Poza tym producenci przy podawaniu składu stosują tak zwany efekt rozdzielenia ,o krórym pisała Hekate w wątku "Czego powinniśmy szukać w karmie"i efekt jest taki ,ze po zsumowaniu mamy samą pszenicę i ryż lub kukurydzę.One mają wysoki indeks glikemiczny i mogą uczulać.Zboża są najtanszym wypełniaczem i niestety nie najlepszej jakości o czym pisano na stronie 2 tegoż wątku.
W latach 60 ogłoszono,że suche karmy są najlepsze bo to dawało możliwośc utylizacji odpadów zbożowych i jeszcze można było na tym zarobić :roll:
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Justyna.Sz » 2009-06-09, 22:09

My od dwóch tygodni jemy Acanę Grassland i wciąż wchodzi bez dosmaczania, a miska wylizana do czysta. :-) Cieszę się, że wreszcie trafiłam w gust, a przede wszystkim widzę poprawę w wyglądzie Oti. Przed Acaną był Royal- niestety wystąpiła alergia, podejrzewam, że kurak był winowajcą. Następnie był Brit Care z jagnięciną- totalna klapa, w ogóle nie smakował, dalej Koebers. Niestety po nim również alergia w postaci hot spot między palcami, no i zdecydowane pogorszenie wyglądu szaty, czerwone i ropiejące oczka. Acana nie ma zbóż, formuła hipoalergiczna, w składzie jagnięcina, jaja i ryby.
Justyna.Sz

psy: Oti Kropelka, Baccara BV, Cayenne Bakoti
Hodowla: Bakoti

Postprzez annasm » 2009-06-09, 22:31

30 % białka to dieta wysokobiałkowa, generalnie ostatnio uważa się że nadmiar białka jest szkodliwy. 20-25 % jak w zwykłych karmach to i tak aż nadto. W karmach dla nerkowców zawartość białka to 16-18% i jest to tak naprawdę ilość zupełnie wystarczająca do życia. Podobno ci co jedzą mniej białka dłużej żyją (dot to ludzi). Chyba że zależ nam na budowaniu masy mięśniowej ale wtedy też stosunek innych składników musi być odpowiedni. Ale trzeba pamiętać że dieta wysokobiałkowa jest dietą na której się chudnie.
Dla przykładu policzyłam sobie zawartość białka w diecie BARF (to co je Czak) i wyszło mi jakieś 16-18%.
Kupy super, żadnych gazów i smrodku z psa i problemów ze skórą.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez iwona_k1 » 2009-06-09, 23:53

Jedynym mankamentem jest to kontrowersyjne białko bo skład,zasada sumowania składników i brak zbóż totalnie do mnie przemawia :-?
iwona_k1

Postprzez MagdaMR » 2009-06-10, 09:58

Mnie znajoma wetka, która leczy moje psy i ma także sklep z karmami, mówi, że karmy o wysokiej zawartości białka są zalecane głównie dla psów sportowych i pracujących - prowadzących wybitnie aktywny tryb życia.

Co prawda książka J. Fishera "Okiem psa" odeszła już do lamusa, ale pamiętam, że pisał on w niej o wpływie diety na zachowanie psa. Tłumaczył, ze częstą przyczyną problemów z zachowaniem - nadkatywnością i nadpobudliwością, a nawet agresją - jest właśnie dieta wyskobiałkowa.
Ponieważ moja hovka do flegmatyczek raczej nie należy, wolę nie ryzykować, żeby czasem nie wywołać u niej ADHD. ;-)
MagdaMR

psy: hovawarty Alfred[*] i Era, OB Belga, mix Gawrosz

Postprzez Szam » 2009-06-10, 10:01

CO do Acany bez zboz i bialka, fajna jest niby, ale po 3 mies. pies zaczal strasznie lysiec i gubic wlos :( Radze uwazac
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Justyna.Sz » 2009-06-10, 15:58

Zobaczymy jak to dalej będzie z Acaną, ale od czasu kiedy ją podajemy psina przestała się drapać, a drapanko było nawet po Koebersie, który z tego co czytałam w wątku poświęconemu tej karmie, większości piesków służy i jest chętnie zjadany. Ładnie wyglądała po Royalu, który jadła w hodowli i który dość długo potem podawaliśmy, niestety w pewnym momencie wystąpiła alergia i cały zadek był totalnie łysy. Miałam zaufanie do RC ale trochę boję się ponownie na tą karmę przejść.
Justyna.Sz

Postprzez iwona_k1 » 2009-06-10, 22:21

Bedziemy obserwować :-)
iwona_k1

Postprzez Justyna.Sz » 2009-06-10, 22:56

Jaką karmę możecie polecić dla wybrednego alergika?
Justyna.Sz

Postprzez iwona_k1 » 2009-06-10, 22:59

Moja znajoma ma westa uczulonego na...wszystko.Nawet płyny do podłóg musi mieć specjalne.Ze wszystkich karm dostepnych na rynku toleruje tylko acanę z jagnięciną i jabłkiem :-P
iwona_k1

Postprzez Justyna.Sz » 2009-06-10, 23:10

Moja narazie wcina Acanę grassland i jak dotąd nie widzę objawów alergii, nawet się nie drapię. Choć przyznam, że też jestem trochę nieufna co do zawartości białka, być może bezpodstawnie. A co do Acany z jagnięciną i jabłkiem to słyszałam, ze psiaki niezbyt chętnie ją jedzą, ale na to nie ma reguły pewnie kwestia osobnicza. Iwona jaką Acanę wcinacie?
Justyna.Sz

Postprzez Hekate » 2009-06-10, 23:12

Iwona chyba nie, z tego co wiem to Ursia wcina :-P
Hekate

Postprzez Justyna.Sz » 2009-06-10, 23:13

:-) :-) :-)
Justyna.Sz

Postprzez iwona_k1 » 2009-06-10, 23:13

W grassladzie są jajka...niektórzy alergicy nie tolerują.Ursa je jagnięcinę,Zorn grasslanda lub pacyffica-generalnie ryby dla niego są super!
iwona_k1

Postprzez Justyna.Sz » 2009-06-10, 23:15

Taaak ten rybi smrodek Oti też baaardzo pasuje ;-)
Justyna.Sz

Postprzez Busola » 2009-06-11, 11:36

my ze względu na problemy skórne zmienilismy karme na fish4dogs, podstawa to mieso z łososia, mączka śledziowa, ziemniaki, omega-3.
jestesmy na tej karmie od 1,5 miesiąca i zaczynamy ..."wychodzic na prostą" (oczywiście do tego jeszcze psikadełko na skóre)
fajny rybi zapaszek, smakowitośc wysoka
u nas (tfu tfu) sie sprawdza
Busola

Postprzez Wydra » 2009-06-11, 22:03

Busola napisał(a):my ze względu na problemy skórne zmienilismy karme na fish4dogs, podstawa to mieso z łososia, mączka śledziowa, ziemniaki, omega-3.
jestesmy na tej karmie od 1,5 miesiąca i zaczynamy ..."wychodzic na prostą" (oczywiście do tego jeszcze psikadełko na skóre)
fajny rybi zapaszek, smakowitośc wysoka
u nas (tfu tfu) sie sprawdza

Alicja!podaj proszę namiary na tę karmę.
Wydra

Postprzez Justyna.Sz » 2009-06-11, 22:09

Ja też byłabym zainteresowana tą karmą.
Justyna.Sz

Postprzez Busola » 2009-06-11, 23:08

bardzo proszę :-)