Co robicie z suchą karmą?

Re: Co robicie z suchą karmą?

Postprzez kovu55 » 2009-07-06, 18:20

mam pytanie, gdzieś wyczytałam (nie pamiętam gdzie :-/ ), że nie powinno się podawać psu oleju słonecznikowego razem z suchą karmą, a moja Belka jak nie chciała jeść suchej karmy, to jej właśnie nim ją polewałam i wsuwała, aż jej się dupcia trzęsła ;-) ale przestałam, bo mi mąż zatruwał życie, że chce psa otruć tym olejem (też miał przyjemność ten artykuł przeczytać), jednak w wielu karmach jest w składzie właśnie olej słonecznikowy i teraz nie wiem, może chodzi o to, że ten prosto z butelki jest nieodpowiedni dla psa??? a przyznam, że po oleju wyładniała jej sierść, chociaż nie wiem na 100%, czy to akurat zasługa oleju...
kovu55

Ostrzeżeń: 0
psy: Bella berneński pies pasterski

Postprzez Anuta » 2009-08-06, 10:30

Lepszy jest olej rzepakowy (wąłąściwszy stosunek omega3 do omega 6), a najlepiej olej z oliwek lub siemie lniane.
Anuta

psy: Astra(*), Nora(*) i Indi(*), Jumper, KeyRa

Postprzez gawron » 2009-08-06, 10:31

A olej lniany?
gawron

Postprzez daria » 2009-08-06, 13:08

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Aniu trafiłaś w dziesiątkę,kiedy kupuję karmę dla psa to sład mam przestudiowany od góry do dołu :mrgreen: ale przyznam że jedzenie dla ludzi też już sprawdzam i czytam skład :-P
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Anuta » 2009-08-06, 13:08

Lniany jest O.K., stad wskazane siemie lniane-ziarenka,a nie kupione już zmielone(pozbawione oleju).
Anuta

psy: Astra(*), Nora(*) i Indi(*), Jumper, KeyRa

Postprzez 4mala » 2010-02-03, 12:29

Witam serdecznie, troche odświeżam temat bo pojawił się nam ostanio problem z suchymi karmami, ale juz opisiuję:

Vector za pare dni kończy 10 miesiecy i nie miewał problemów z jedzeniem, zjadał wszystko a wrecz czasem miałam wrażenie, że jest wiecznie głodny, choc wagowo nie jest " za duzy". Ale do rzeczy, karmieliśmy go Purina Pro Plan, ale zaczeły pojawiać sie, zadkie qupy wiec zmienilismy na Fitmin, pierwsze miski zajadał się, ze świst potem zaczoł marudzic, wiec zaczełam dosmaczać, pod koniec wora zaczełam podawać wieczorem ryz z miesem- co zmikało w oka mgnieniu. Teraz kupilismy Ariona, pierwsza micha znikneła z apetytem, na kolacje juz ryzu nie bylo za to na swiadanie na chrupki powiedzial "bee". Nie wiem gdzie szukac przyczyny, czyzby moj piesek zrobił się taki wybredny? Ostanio u rodziców wyjadł dla Setera Frolicka i chodził za nimi jak w transie, wiec dalismy pare razy go na tresurze dla zachety.Moze to przez ten "rarytas" nic mu juz nie smakuje? Może macie jakis pomysł jak go znowu "zorientować" na jego karme bez dosmaczania? Czy jest to nie mozliwe?
4mala

psy: Vector Szczęście Ty Moje

Postprzez Busola » 2010-02-03, 12:56

ja bym spróbowała być ..."twardzielem" ;-)
jeśli chcesz by psiak jadł suchą karmę to tylko sucha, bez dosmaczania ani ryżyku z mięsem (no moze smaczki podczas szkolenia). Radzę zmniejszyć też odrobinkę racje - moze on nie zdoła zgłodnieć od poprzedniego posiłku?
Stawiasz miche, czekasz troche, jak nie zje w 15 minut - zabierasz, kolejna próba w porze następnego posiłku.
10 miesięcy to typowy wiek gdy berny zaczynają wybrzydzać.
Niezbędne by poinformować wszystkich domowników o "akcji" i by nie spadało mu nic spod stołu ;-)
"Miękkie" psiaki zaczynają kumać o co chodzi po około 3 dobach, twardsze sztuki potrzebują około tygodnia.
Nie martw sie że pies umrze z głodu - ZDROWY pies nie zagłodzi sie gdy ma pełną miche.

Jeśli po tygodniu psiak nadal bedzie wybrzydzał radzę mknąć do weta na mały przegląd zdrowia z badaniami krwi i moczu.

Poszukaj też wątku (ku przestrodze) o berneńskim wybrzydzaniu. Jest tam podany przykład mojej Kojki. W jej przypadku to nie był zwykły foch (nie pamietam gdzie go szukać).
_ _ _
edit: znalazłam
viewtopic.php?f=96&t=1183&st=0&sk=t&sd=a
Ostatnio edytowano 2010-02-03, 13:27 przez Busola, łącznie edytowano 1 raz
Busola

Postprzez Aga-2 » 2010-02-03, 13:13

A czy nie lepiej karmić psa tym, co lubi? Po co z nim walczyć i wmuszać karmę, która mu nie smakuje? Jeśli było dobrze, jak Vector jadł ryż z mięsem, a suchą karmę na drugi posiłek, to czemu od tego systemu odeszliście?
Aga-2
Moderator

Postprzez 4mala » 2010-02-03, 13:41

Aga-2 , odstąpilismy od karmienia tylko ryżem i mięskiem, bo uznałam, że Vector jest jeszcze w okresie wzrostu i bałam się że nie zrownoważę mu diety. Z tego wzgledu chcieliśmy go karmić sucha karma przynajmnie do końca wzrostu (wet man powiedziała, ze najlepiej tak do 2 lat) :-/ a ryz i mięsko od czasu do czasu. Oczywiscie dostaje serek biały, zółty, wiejski, rybę, serducha, kurze łapki, więc nie jest tak, że tylko groszki i nic poza tym ale chciała aby groszki znowu były "głównym" daniem.

Busola, tak się staram, nie zjadł sniadania więc miske zabralam dostanie na kolacje, mam nadzieję, że wtedy będzie juz smaczna i apetyczna :-?
4mala

Postprzez Aga-2 » 2010-02-03, 14:01

Jeśli pies jest zdrowy, to ja bym się tak bardzo nie przejmowała tym "zbilansowaniem" ;-)
Gotowe karmy to bardziej zło konieczne niż samo zdrowie. Im bardziej urozmaicona dieta, tym dla psa lepiej. Psy o tym wiedzą intuicyjnie i Twój Vector jest tego najlepszym dowodem.
A weterynarze... cóż, często sami handlują karmami...
Jeśli pies w tym wieku odmawia jedzenia, to ja bym z nim nie walczyła. Jesteś świadoma, że on jest jeszcze w fazie wzrostu i takie pójście na udry może mu przynieść więcej szkody niż pożytku.
Powtarzam: JEŚLI PIES NIE JEST CHORY, NIE MA PROBLEMÓW TRAWIENNYCH I INNYCH PRZECIWSKAZAŃ DO RÓŻNORODNEGO JEDZENIA, to widocznie nadmiar suchej karmy mu nie służy i tyle. Ja bym zaufała instynktowi swojego psa.
Aga-2
Moderator

Postprzez 4mala » 2010-02-03, 14:08

Aga-2 w takim razie podpowiedz mi jeszcze jedną rzecz, czy jest różnica która "micha" to gotowane? Chodzi mi czy rano, czy wieczorem? Faktycznie jak dostawał tylko jedna miche groszków to ją zjadał :-/ , a że ryż i mięcho bardziej mu smakuja to nie mam wątpliwości :mrgreen: .
Zastanawia mnie tylko to czy takie "uleganie" nie skończy się tym że bedzie jadł z czasem tylko gotowane, a wiadomo że są sytuacje kiedy poręczniej jest karmic suchym (np. letnie wyjazdy)?
4mala

Postprzez Aga-2 » 2010-02-03, 14:10

A do mięsa z ryżem dodaj jarzyny - w równych proporcjach po 1/3 mięsa, ryżu i warzyw. I mięso nie ma być takie ładne, chude, pierwszego gatunku, tylko najlepiej ochłapy - przerośnięte, z tłuszczem, powięziami i chrząstkami. Jeśli dajesz podroby, to dodaj na koniec łyżkę oliwy z oliwek, żeby jedzenie było pożywniejsze. Podczas gotowania dosolić lekko do smaku i dodać zioła - co tam masz pod ręką. Polecam też surową, posiekaną natkę pietruszki w dużych ilościach w sezonie - najlepiej taką prosto z grządki :mrgreen: W zimie może być mrożona. Na takim jedzeniu Vector na pewno będzie zdrów jak ryba, a jak mu będzie wchodziło :!: Polecam :!: :-D
Aga-2
Moderator

Postprzez Aga-2 » 2010-02-03, 14:15

4mala napisał(a):Aga-2 w takim razie podpowiedz mi jeszcze jedną rzecz, czy jest różnica która "micha" to gotowane? Chodzi mi czy rano, czy wieczorem? Faktycznie jak dostawał tylko jedna miche groszków to ją zjadał :-/ , a że ryż i mięcho bardziej mu smakuja to nie mam wątpliwości :mrgreen: .
Zastanawia mnie tylko to czy takie "uleganie" nie skończy się tym że bedzie jadł z czasem tylko gotowane, a wiadomo że są sytuacje kiedy poręczniej jest karmic suchym (np. letnie wyjazdy)?

Wszystkie moje psy jedzą suchą karmę rano, bo wychodzimy do pracy i jest po prostu szybciej. Wieczorem za to mam więcej czasu i daję im gotowane. Wszystko zmiatają i rano i wieczorem. Żadnych grymasów nie odstawiają. Kiedy są na wyjeździe, to jedzą tylko suchą karmę i też jest dobrze.
Aga-2
Moderator

Postprzez daria » 2010-02-03, 14:52

4mala moja Birma do roku tez czasem grymasiła ;-) obecnie je Joserę na zmianę z Bozitą,gotowane dostaje na przemian z surowymi korpusami z indyka lub kuraka,do tego dolewam olej rybny omega 3,6,9 ,twaróg z żółtkiem,a na śniadanko na deser kanapeczkę którą uwielbia.Chciałam spróbować barfu ale nie mam dużej zamrażarki,generalnie jeśli psiak zdrowy to nic mu nie będzie jak jakiś posiłek ominie.
Ja daję rano suche,popołudniu obiadek(gotowane/surowe),kolacja suche

Przez uleganie psim gustom kulinarnym mój szwagier który adoptował Bazyla z Malborka ma nie lada problem :-/ księciunio Bazyl nie je suchego,puszki Animondy z ryżem,gotowanego też :shock:
Makaron z podsmażoną kiełbasą i tymże tłuszczem,pieczone mięsko,mleczko z parówkami to jego menu :shock: tak go przyzwyczaili poprzedni właściciele :-x (moja po takim czymś to by s...ła dalej niż widziała)
daria

Postprzez EwaM » 2010-02-03, 15:51

daria napisał(a):Makaron z podsmażoną kiełbasą i tymże tłuszczem,pieczone mięsko,mleczko z parówkami to jego menu :shock: tak go przyzwyczaili poprzedni właściciele :-x

O kurcze :!: na takim menu to on długo nie pociągnie :roll: Współczuję Twojemu Szwagrowi,ale chyba powinien namówić Bazyla do zmiany diety :mrgreen:
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez Aga-2 » 2010-02-03, 16:24

Jak dla mnie to smażona kiełbasa nawet dla ludzi jest niezdrowa, a co dopiero dla psa, więc nie polecam smażonego :roll:
Tu nie chodzi o jakieś wydziwianie, tylko o zdrowe żywienie. Jeśli pies je jedną karmę na okrągło, to dostarczamy mu tylko takich składników, jakie są w tej karmie. Jeśli karma jest super dobra, to jeszcze pół biedy, ale nawet na tym forum jest wątek, w którym wklejone są linki do artykułów krytykujących jakość różnych karm, w tym karm " z górnej półki" znanych producentów.
Aga-2
Moderator

Postprzez daria » 2010-02-03, 17:03

Ja daję właśnie suchą na przemian z gotowanym ;-) do tego suplementy witaminowe

No z Bazylkiem to cięzka sprawa,on bardzo schudł(ach gdybym ja tak mogła)w krótkim czasie i teraz próbujemy go podtuczyć,ja im mówię że muszą wziąć drugiego berna bo jak tylko przychodza do mnie to suche z miski Birmy znika w kilka sekund,więc jak wiem że przyjdą to zapełniam michę dla księciunia
daria

Postprzez Drixon » 2010-02-03, 17:07

jednym z kilku sposobów na rozruszanie niejadka-grymaśnika są tabletki rumen-tabs (ze żwaczami)
Drixon

Postprzez daria » 2010-02-03, 17:09

Sprubuję,dzięki Aniu
daria

Postprzez Cefreud » 2010-02-03, 19:24

daria napisał(a):Ja daję właśnie suchą na przemian z gotowanym ;-) do tego suplementy witaminowe

No z Bazylkiem to cięzka sprawa,on bardzo schudł(ach gdybym ja tak mogła)w krótkim czasie i teraz próbujemy go podtuczyć,ja im mówię że muszą wziąć drugiego berna bo jak tylko przychodza do mnie to suche z miski Birmy znika w kilka sekund,więc jak wiem że przyjdą to zapełniam michę dla księciunia

a ja powiem tak.Z Freudem wydziwiam-karma taka,karma sraka,testy na alergię, gotowana rybka z ziemniakami,twaróg z tuńczykiem bla,bla,bla.U weta jestem raz w mc,hotspoty ciągle się pojawiają.

Platon jadł chappiego na przemian z gotowanym miesem z ryżem i warzywami.Do tego resztki z obiadu,czekolada,ciastka-żył 9 lat a Abi 19
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Karmy suche