Moim zdaniem najlepiej surowe(sparzone)lub lekko podgotowane mięso-jako podstawowa część posiłku z warzywami(marchewka gotowana lub surowa,ziemniaki ugotowane pure,buraczki,odrobina selera,pietruszki,surowa zielenina-koperek,natka pietruszki).Ryż,makaron dodaję raczej rzadko -zazwyczaj wtedy,gdy zostanie z naszych posiłków i w niewielkich ilościach.Mam też takie granule zbożowe-wypełniacz dla psów z firmy Magnusson-dodaję małą garstkę do podgotowanego mięsa,jeśli nie mam innych żródeł węglowodanów.Dość często daję psu płatki owsiane-surowe- jako dodatek do mięsa.Czasami dodaję żółtko lub całe jajo ze ściętym białkiem( 1-2xw tygodniu).Trzeba też pamiętać o żródłach wapnia-jogurty naturalne,kefir,odrobina chudej śmietanki,odrobina żółtego sera,twarogi,nawet słodkie mleko-jeśli psiak toleruje.Można dodawać do posiłku odrobinę zmiażdżonych skorupek jaj(lub proszek ze skorupek jaj-jest w sklepach z karmami z informacją ile dawać).Oczywiscie-jako żródło witamin i smakowity dodatek-wszelkie owoce(oprócz winogron).
Jako żródło naturalnej chondroityny i glukozaminy podaje się galaretki z kurzych łapek,ogonów cielęcych,kości cielęce surowe do ogryzania(ja pozwalam zjeść główki kości,a części długie zabieram)
Z suplementów polecam dodatek oleju z łososia(sklepy z karmami) lub zwykły tran z dorsza(apteki)-zwłaszcza w okresach linienia,proszek lub tabletki drożdżowe,granulowany czosnek dla psów.Im bardziej urozmaicona dieta psa,tym mniejsze ryzyko jakichkolwiek niedoborów.
Wbrew pozorom takie żywienie nie jest trudne,może trochę bardziej kosztowne ze względu na ceny mięsa.
Ja zaopatruję się 1-2x w miesiącu w" makro",kupuję wołowinę(IIgat.-poprzerastaną),drób,ozory,serca,rapki drobiowe,kości cielęce jesli akurat są w sprzedaży-porcjuję,zamrażam.
Karmiąc psa trzeba pamiętać,że ma układ pokarmowy mięsożercy i mięso powinno być podstawą jego pożywienia.