BeatkaBen napisał(a):annasm napisał(a):A ja karmię barfem nie korzystając z gotowców - które są stosunkowo drogie.
Miesięczny mój koszt to około 80-90 złoty/tydzień na 75kg (dwa psy) średnio aktywne,wliczając w to wszelkie suplementy.
Czyli na berneńczyka wychodzi mi 250-300 zł miesięcznie.
A nikt mnie w tej chwili nie przekona że sucha karma jest lepsza niz naturalne żarcie.
Nic co ma termin przydatności ponad rok nie może być wolne od chemii i konserwantów.
Fakt, gotowce są może i drogie, ale i wygodne (jak w przypadku Primexu), pięknie wszystko pakowane, na płasko, tak zeby jak najwięcej upchac do zamrażarki, poza tym w formie granulatu, czyli zamrozoną 1 kg porcję mozna sobie porcjowac i reszte schować do zamrazarki ( i ta wygoda pieknie opakowanego produktu moze kosztoawac wiecej, niz w przypadku innych producentów barfa, 5kg bloki mięsa, ktore trzeba siekierą dziabac, zeby otrzymac pożądaną porcję?) Do tego jak to zmiescic w zamrazarce?, taki wielki blok miesa? Rzeczywiscie, na pewno taniej wyjdą zakupione na bazarku kosci mięsne i wszelkiego rodzaju warzywa i owoce. Ale jak w przypadku warzyw i owocow trzeba to przygotowac, zmiksowac i popakowac. Primex, oferuje tego typu gotowe mieszanki, opakowane tak jak mięsne gotowce, na płasko. Ale..... koszt takiej mieszanki warzywno- owocowej jest dość wysoki..

czyli troche nieopłacalny. Jesli ktos mysli o barfie pod tanią postacią, to według mnie, nie jest to barf, a o zbytniej oszczędności nie ma mowy! Ryby i dobre gatunkowo mięso nie jest tanie, a nie zastapi sie tego np: porcjami rosolowymi. Poslużylam sie na przykladzie firmy Primex, poniewaz jest to producent, ktory zasluguje w duzej mierze na zaufanie, a ich produkty są eksportowane na całą Unie. Jedno jest pewne "Dobry Barf to najlepsze, co kazdy pies może jesć".

Zgodzę się tylko z jednym...forma pakowania przez Primex jest bardzo wygodna i oczywiście nie trzeba sie "narobic" prrzy warzywach

i na tym tyle przewagi nad kupowanym na własną rękę jedzeniem naturalnym czyli BARF-em
BARF moze być tani pod warunkiem że wiesz gdzie i co kupować, oczywiście pewnie sa rejony Polski gdzie trudno dostac odpowiednie "mięso" w dobrej cenie ale wtedy trzeba sie zaopatrzyc w duza zamrazarke i kupowac hurtem;)
Ja podobnie jak jeszcze kilka mi znanych osob zaopatrujemy sie w jedzenie dla psow w miejscach gdzie jest sprzedawane mięso dla ludzi, wiec nie ma obawy o złą jakośc produktów.
Dieta BARF nie polega na dostarczaniu wysoko gatunkowego mięsa

to maja być kości z mięsem i dużą ilością błonek, ściegien, żyłek, nie wielka czesc mogą stanowić podroby i warzywa .
Polecam kupowanie nie przetworzonych mieszanek do karmienia naturalnego, jesli ktos oczywiscie ma czas i ochote, bo szczegolnie na poczatku moze to byc pracochlonne;)
Nie kupuje jedzenia dla psow w hiper..., super... i innych tego typu sklepach .
Lubie tez widzieć co kupuje, zeby bylo w calosci a nie pomielone bo wtedy w 100% wiem co psy jedza a dodatkowo one gryza, co rowniez jest wazne dla nich
Liczac ze moje sucze waża ok. 44kg powinnam im miesiecznie dostarczac ok. 40kg pozywienia (ok. 1,30kg/dziennie) w zaleznosci od ich dziennej aktywnosci i innych wymagan typu suka w ciazy lub karmiaca
TAKIE MAM CENY:Korpusy kurczaka połówki przod z szyja 1,20zl /kg (sa tez po 1,90zl/kg cale korpusy ale ja wole te mniejsze)
Korpusy kacze 5zl/kg
Kosci mostkowe 3zl/kg (mięso, chrzesci, troszke kość, tłusz)
Kosci cielęce, wołowe takie ogromniaste do obgryzania głowek i wyjadania szpiku, dostajemy za darmo

Wołowina grubo mielona 4zł/kg(bez kosci, podrobow itp)
Wołowina ścinki 14zl/kg (mięso bez kosci)
Żołądki wołowe z trescia ok. 4zl/kg
Serce wolowe ok 5-6zł /kg
Tchawice ok. 3zl/kg (chrzęści i mięso)
Chrzęsci indycze 5zl/kg (chrzesci + mieso)
Kurze łapki 4zl/kg
Szyje indycze ok 5-6zł/kg
Ser bialy tlusty 17zl/kg
Według wagi moich suczy powinnam im miesięcznie dawac ok. 40kg jedzenia ok. 1,30kg/dziennie, wiec przykladowy sklad zywieniowy w miesiacu wyglada nastepujaco...
Wolowina mielona 10kg x 4zl = 40zl
Kosci mostkowe 10kg x 3zł = 30zł
Korpusy 10kg x 1,20zł = 12zł
Chrzesci indycze 2kg x 5zl = 10zł
Kurze lapki 2kg x 4zł = 8zł
Żoladki wolowe 2kg x 4zł =8zł
Tchawice 2kg x 3zł = 6zł
Wolowe ścinki 1kg x 14zł= 14zł
Serce wolowe 1kg x 6zł = 6zł
Ser biały troszke ponad 1kg ok. 20zł
POSUMOWANIE : 41kg za 154 złMoje psice nie przepadają za ryba , chyba ze wędzoną ale ta nie jest zbyt dobra dla nich wiec w ramach nagrody czasem dostana po kilka sardynek;) wiec ich diecie ryby nie wystepuja ale mozna kupic bezposrednio od "rybaka" świeża nie mrożona, oblozona lodem,ścinki samego miesa ze skora dorsza po 10zl/kg.
Warzywa kłują w ząbki, wiec rowniez prawie ich nie dostaja. Praktycznie tez nie suplementuje. Dostaja czasem oliwe, lub olej rybi, skorupki jajek, żółtko, czosnek...
Po kilku latach jestem w stanie wyczuć czym pies jest karmiony, zapach psa karmionego sucha karma(ta w puszkach tez) jest zupelnie inny
Pomijając rozne aspekty zdrowotne w kontekście zywienia sucha, przetworzona karma , chyba kazdy wlasciciel czworonoga powinien sobie zadac pytanie....czy ja bym chcial przez cale życie być na diecie w postaci zupek w proszku, czasem rybnej, czasem wolowej a w przypadku alergii kaczka albo jagniecinka

Ja bym nie chciala i mysle że moje psy tez nie
pozdr
ps
a propo Primexu...mam jedna uwage w kontekscie opisow produktow , jak coś jest mrożone to nie jest świeże, bo taki jest podzial na produkty świeże i mrożone . Rozumiem co producent mial na mysli ale to jest jak dla mnie nadużycie wzgledem innych producentow bo sugeruje że inni mrożą nie świeże produkty