W ten sposób zainteresowałam się tematem, jaka ilość soli jest dopuszczalna/ wskazana w dziennym jadłospisie psa. Często pisze sie o tym temacie enigmatycznie że niewielka ilość soli jest wskazana, znalazłam tą powtarzającą się wypowiedź odnośnie dopuszczalnej ilości:
"Nie można jednak pozbawić zupełnie psa dodatku soli, gdyż jest ona niezbędna w przemianie materii. Pożyteczne są sole zawarte w wodzie pozostającej po gotowaniu warzyw. Na tej wodzie z dodatkiem odpadków warzyw (byle nie zgnitych) można gotować pokarm dla psów (Smyczyński 1983. Teichmann 1974). Dzienne zapotrzebowanie psa na sól kuchenną wynosi około 15-20 g. Nadmiar soli wywołuje zaburzenia w przemianie materii (Lisiecki 1976)" źródło
Jednakże dane te pochodzą z książek z przed około 30 lat, a i ta dawka 15-20g duża mi się wydaje

Wyszukałam jeszcze taką opinię:
"Dobrze jest więc podawać im sól jodową (o ile jest dostępna), w ilości nieprzekraczającej 1% całej dziennej dawki. Już 2% soli powoduje nadmierne pobieranie płynów, ale jeszcze nie wpływa niekorzystnie na zdrowie. Większe ilości są już niebezpieczne, gdyż wpływają ujemnie na pracę nerek." źródło
i według tej wypowiedzi również nie powinnam się martwić ponieważ w fishu zawartośc soli wynosi 0,73% (dane ze strony)
Czy spotkaliście się jeszcze z innymi opiniami na temat tej kwestii ?