Strona 1 z 2

Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-07, 23:43
przez mysia.x
Kochani słuchajcie.. tak sie pozmieniało rok mnie nie było i mi smaki które kupowałam psiakowi wycofali!! <szok>
Royal Canin Educ podobno nie ma ich w żadnym zoologu!! Jeszcze jutro pójdę do jednego w którym w Kielcach nie byłam. Macie może coś na zastępstwo Educów? Coś w miarę suchego i nie bardzo brudzącego ząbki (twardego).
Buziaki! Pozdrawiam <buzki>

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-08, 13:19
przez Asia Morrisowa

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-08, 14:36
przez gabana

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-09, 00:04
przez kreska
1kg żoładkow wymieszanych z ziolami (majeranek, ziola prowansalskie...+ zabek czosnku) do piekarnika na 190 stopni 40 min, drugiego dnia na 30 min w 150 stopniach i masz smaczki jakimi żaden pies się nie oprze ;)

pozdr

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-09, 10:45
przez Cefreud
kreska napisał(a):1kg żoładkow wymieszanych z ziolami (majeranek, ziola prowansalskie...+ zabek czosnku) do piekarnika na 190 stopni 40 min, drugiego dnia na 30 min w 150 stopniach i masz smaczki jakimi żaden pies się nie oprze ;)

pozdr


Kreska, same te żołądki? Żadnej "mąki" czy innego zlepiacza?

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-09, 11:23
przez gabana
My tak robimy wątróbkę <tak>

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-09, 12:08
przez kreska
Cefreud napisał(a):
kreska napisał(a):1kg żoładkow wymieszanych z ziolami (majeranek, ziola prowansalskie...+ zabek czosnku) do piekarnika na 190 stopni 40 min, drugiego dnia na 30 min w 150 stopniach i masz smaczki jakimi żaden pies się nie oprze ;)

pozdr


Kreska, same te żołądki? Żadnej "mąki" czy innego zlepiacza?

Samiutkie, mozna dac odrobine oleju lub oliwy zeby sie ziola lepiej trzymaly. Watrobke tez tak robie i serduszka ale zoladki robia sie bardziej chrupiace jesli sie chce taki efekt uzyskac, wszystko zalezy od dlugosci wysuszania w piekarniku. Ja teraz zrobilam w systemie 30 minut i 20 minut w 190stopniach i tez wygladaja <okok>po każdorazowym wylaczeniu piekarnika warto zostawic uchylone drzwiczki zeby odparowaly. Drugi raz w piekarniku powoduje ze mozna takie smaczki trzymac naprawde dlugo w przewiewnym woreczku i nie plesnieja. Jesli chcemy mniejsze kawaleczki to sugeruje ciac je na "cieplo" po drugim razie w piekarniku sa jeszcze wtedy dosc miekkie.
Naprawde polecam <tak> tego typu smaczki raz ze sa zdrowsze i wiemy z czego sa zrobione, dwa ze napewno sa tansze <okok> i maja swoja rzezsze psich fanow na wystawach :-D
Tak wygladaja mniej wiecej po miesiacu lezenia w saszetce na smaczki ;)
obrazek
Obrazek został zmniejszony.

pozdr

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-09, 20:39
przez Anirysova
A już po wysuszeniu, np. te na fotce, to jakiej są wielkości?

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-09, 22:08
przez kreska
Anirysova napisał(a):A już po wysuszeniu, np. te na fotce, to jakiej są wielkości?

jako smaczki treningowe lub wystawowe sa za duze ;)ich wielkosc zalezy od tego jakiej byly wielkosci na swiezo i jak mocno je suszymy :-) tych ze zdjecia juz nie mam mozliwosci zmierzyc bo zostaly dzis pozarte :mrgreen: ale swierzynki maja ok. 1cm szerokosci i 3 cm dlugosci :-)

pozdr

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-11, 11:51
przez beta68
Dzięki za pomysł mój psiak ma uczulenie na konserwanty i w zasadzie to nie mam mu co dawać, bo tych pustych ciasteczek nie chce jeść. Kosci najczęściej nie są wedzone, tylko moczone w czymś co sprawia efekt wędzenia. Ulubiona jest więc bułka z masłem, tyle, że takiej nie włoże do kieszeni. Oczywiście gotuję mu szyjki z indyka lub kości wołowe i jest ok.
Czekam na nowe kulinarne pomysły. <hura>

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-11, 21:35
przez inta2
Polecam parówki pokrojone na plasterki i wysuszone w piekarniku. Proste, szybkie do przygotowania, nie brudzą rąk i ... smaczne! :)

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-20, 23:22
przez ruudzielec
kreska napisał(a): Tak wyglądają mniej więcej po miesiącu leżenia w saszetce na smaczki ;)
miesiąc???? ja się pytam jakim cudem tak długo się ostały? <mysli> mój niejadek właśnie pilnuje piekarnika a od soboty już mu drugą partię robię, jedyny minus tych smaczków to zaśliniona podłoga w momencie jak tylko otwieram pudełko z nimi ;) dzięki Kreska

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-21, 11:53
przez Anirysova
kreska napisał(a):
Anirysova napisał(a):A już po wysuszeniu, np. te na fotce, to jakiej są wielkości?

jako smaczki treningowe lub wystawowe sa za duze ;)ich wielkosc zalezy od tego jakiej byly wielkosci na swiezo i jak mocno je suszymy :-) tych ze zdjecia juz nie mam mozliwosci zmierzyc bo zostaly dzis pozarte :mrgreen: ale swierzynki maja ok. 1cm szerokosci i 3 cm dlugosci :-)

pozdr


Dzięki, ale trochę za duże na szkolenie i pewnie bardziej kaloryczne ;-)

Ja kupuję te: http://www.telekarma.pl/p6507/brit.care ... .3x80g.htm
i jeszcze kroję na 4 części.
Ostatnio tych kółeczek nie było więc kupiłam to: http://www.telekarma.pl/p7683/brit.care ... .400.g.htm
i pokroiłam na malutkie kawałeczki.
Zaletą tych kupnych jest to, że nie brudzą kieszeni <tak>

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-21, 12:30
przez kreska
miesiąc???? ja się pytam jakim cudem tak długo się ostały? <mysli> mój niejadek właśnie pilnuje piekarnika a od soboty już mu drugą partię robię, jedyny minus tych smaczków to zaśliniona podłoga w momencie jak tylko otwieram pudełko z nimi ;)

ostaly sie bo saszetka sie zapodziała;) a poza tym ja ich uzywam przewaznie do treningu <tak> i na szczescie mam tylko jeden egzemplarz sliniacy sie, pozostala czesc stada wybalusza tylko oczy ;-)

Dzięki, ale trochę za duże na szkolenie i pewnie bardziej kaloryczne ;-)

dlatego ja do szkolenia kroje je na kawałeczki a co do kaloryczności to bym dyskutowala bo w tego typu smaczkach to mamy sam mięsień (żołądki i serca), praktycznie zero tłuszczu bo oliwe mozna dodac ale nie trzeba <tak> a i nie mamy konserwantow <okok> i tez nie brudza kieszeni chyba ze sie przesadzi z iloscia ziół wtedy troszke paprochów zostaje;)ale kazdy wybiera to co mu najbardziej pasuje <okok>

pozdr

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-21, 19:27
przez beta68
Kupiłam żoładki i zaraz biorę się za panierke i piekę. Jutro napiszę jak wyszły.

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-21, 19:40
przez aldonabak
Muszę wypróbować. wcześniej robiłam psie ciasteczka z mąki razowej i wątróbki, ale teraz nie mam czasu, a z ciastkami trochę schodzi.

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-22, 00:27
przez beta68
Piękny zapach rozszedł sie po całym domu. Collin wymusił już kilka a i ja zjadłam 2 na ciepło. Jutro je dosuszę. Nie ma jednak opcji, żeby nie były dobre.

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-22, 12:55
przez BeatkaBen
kreska napisał(a):1kg żoładkow wymieszanych z ziolami (majeranek, ziola prowansalskie...+ zabek czosnku) do piekarnika na 190 stopni 40 min, drugiego dnia na 30 min w 150 stopniach i masz smaczki jakimi żaden pies się nie oprze ;)

pozdr

Czy te żołądki najpierw gotujemy? Czy takie surowe do piekarnika?

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-22, 14:31
przez kreska
Piękny zapach rozszedł sie po całym domu. Collin wymusił już kilka a i ja zjadłam 2 na ciepło
. :mrgreen:

Czy te żołądki najpierw gotujemy? Czy takie surowe do piekarnika?

surowe <tak>

pozdr

Re: Przysmaki

PostNapisane: 2013-11-22, 15:27
przez nukari
Jako niezbyt obeznany z kuchnią (chociaż starałem się stworzyć kiedyś ciasteczka z wątróbki ) zapytam czy te żołądki to drobiowe?