Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-01-27, 21:23 
				przez Tańka
				Roma,a jak i z czego te smaczki?
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-01-27, 23:17 
				przez Wydra
				Tańka napisał(a):Roma,a jak i z czego te smaczki?
poszukam linka i zaraz Ci podam,to są przepisy z dogomanii
 
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-01-27, 23:20 
				przez Wydra
				ano racja wiec prosze 
Serowe Kosteczki
skladniki:
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera
2 zabki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju roslinnego
5 lyzek stolowych wody
Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce.
Ciasteczka wątrobowe:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut
Ciasteczka pasztetowe:
60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki mąki
Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20
min. w 200 stopniach.
Ciasteczka cynamono-jabłkowe:
1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem)
3/4 szklanki mąki pszennej
Nastawić piecyk na 200-220 stopni
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wode cynamon i mąkę
owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną.
Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włozyć do piekarnika na
0,5 godz. Nastepnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyc temperaturę do o
około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.
Ciasteczka z Gerbera
1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera)
6 łyzek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować
ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbrązowieją.
Ciasteczka marchewkowe
szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 łyżeczki czosnku
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać
ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące.
Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.
Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otrąb owsianych,
1/8 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Tort Psi
Ilość składników dowolna czyli dostosowana do gabarytów jubilata:
- pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki)
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę
- gotowane warzywka( marcheweczki, pietruchy,brokułki,ect. w/g gustu)
- suszona bazylia
- masełko ewentualnie margarynka
Wykonanie:
Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!), następnie smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem, układamy pokrojona mortadelę lub parówkową - przykrywamy pieczywem
smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywka- przykrywamy. Czynność powtarzamy aż do skutku czyli wyczerpania produktów. Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem. Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę i smarujemy tort po bokach. Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu. Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy.
zycze psiako wszystkim smacznego
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-01-27, 23:23 
				przez Wydra
				mojemu burakowi najlepiej smakują wątrobowe,jutro właśnie piekę również dla gości 

 
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-01-27, 23:51 
				przez Tańka
				O rany! Te jęczmienne to sama bym zjadła 
  
 Przepisy cudne, dzięki!Ten Dino to ma dobrze 

 
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-01-28, 21:45 
				przez Wydra
				Właśnie za chwilę kończę buszowanie i zasuwam do kuchni piec ciasteczka bo panna jutro w gości do mojego buraka przyjeżdża 

 
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-01-28, 21:48 
				przez Hekate
				Romo a czy do wątrobianych ciasteczek też można dać mąke razową czy zwykłą trzeba 

 
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-01-30, 15:16 
				przez Hekate
				i jeszcze jak długo się trzymają? przechowujesz w lodówce?
Właśnie jestem po pierwszym wypieku wątrobianych  

 Altek blache obwąchiwał z wielkim zaciekawieniem, a smakują mu  

 
			 
			
				Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 00:45 
				przez Wydra
				Dla zainteresowanych przygotowaniem smacznych i zdrowych smaczków dla swoich pupili,podaję przepis 
 [[url]b]Smaczki na boczku[/b][/url]
30 dkg wędzonego boczku
3 szkl.    mąki
1 szk.     wody
100ml     mleka
60 ml.    oleju
1 łyżeczka mielonego czosnku   [zamiast można dodać bazylię lub miętę]
Boczek zmielić przez maszynkę
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać 
Rozwałkować podsypując mąką na gr.ok.1 cm
Wyłożyć na natłuszczonej blasze z piekarnika
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 160st.C czas od 40 - 50 min[wkłuwając patyk,jeżeli będzie suchy ciasto jest dobre]
Po wystudzeniu pokroić na małe kwadraciki
Można dosuszyć wkładając ponownie do piekarnika temp.50st.czas ok 40 min
Jeżeli będą chętni na inne przepisy to podam
Życzę udanych wypieków
 
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 10:12 
				przez beta
				Dzisiaj spróbuję upiec dla mojego malucha bo te ze sklepu to nie wiem co wybierać tyle tego 

 A te smakołyki na spacery będą w sam raz można po kieszeniach poupychać  
  
 Podeślij inne przepisy jeżeli to nie kłopot  

 
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 14:14 
				przez Wydra
				Nie ma sprawy,wieczorem wstawię
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 18:05 
				przez Daria + Chila i Luna
				hej ja tez spróbuje :) i tez inne poznam chetnie. zawsze to urozmaicenie:)
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 21:08 
				przez beta
				
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 21:13 
				przez Hekate
				beta polecam przepis na wątróbkowe (3 post) Alto je uwielbia, a ja piekę je prawie co tydzień  

  i jak on ma potem suchą karmę jeść  
 co do tych z boczkiem to czy nie są one za tłuste  

 
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 21:21 
				przez Wydra
				Hekate napisał(a):beta polecam przepis na wątróbkowe (3 post) Alto je uwielbia, a ja piekę je prawie co tydzień  

  i jak on ma potem suchą karmę jeść  
 co do tych z boczkiem to czy nie są one za tłuste  

 
Jeżeli boczek jest tłusty to można dać go mniej
Ja smakołyki przetrzymuję nawet do 1 miesiąca,ale wtedy zależy jakie,albo sobrze podsuszyć albo trzymać w lodówce
 
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 21:32 
				przez Hekate
				tia, u mnie za szybko schodza aby sprawdzać jak się trzymają  

 
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-03-11, 21:59 
				przez Wydra
				Hekate napisał(a):Romo a czy do wątrobianych ciasteczek też można dać mąke razową czy zwykłą trzeba 

 
Przepraszam,że nie odpowiedziałam na wcześniejsze pytania,ale temat mi się gdzieś zawieruszył 

 dlatego też otworzyłam nowy wątek.Dziękuję Aniu za uporządkowanie.
Odpowiadając na Twoje pytanie,mąki można dać różne to już zależy od Twojego upodobania.Ja ostatnio piekłam z orkiszowej i pełnoziarnistej żytniej
A teraz coś dla Tych co obawiają się tłustych ciasteczek 
 Ciasteczka dla wegetarian  
 2            jajko
3 szkl.    mąki
ok.1  szkl. mleka
1/2   szkl. wody
100 gr tłuszczu
300 gr ugotowanych i utłuczonych warzyw
1 łyżeczka czosnku
Mąkę,mleko,czosnek ,jajko i tłuszcz dobrze wymieszać,dodać tyle wody aby powstałe ciasto można rozwałkować
wyłożyć na blachę,piec ok 50 min w temp 160st 
następnego dnia po wystudzeniu i pokrojeniu w kosteczkę można ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 min temp.50 st.w celu podsuszenia[dłużej można je przechowywać]
Smacznego 

 
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 22:03 
				przez beta
				Hekate napisał(a):beta polecam przepis na wątróbkowe (3 post) Alto je uwielbia, a ja piekę je prawie co tydzień  

  i jak on ma potem suchą karmę jeść  
 co do tych z boczkiem to czy nie są one za tłuste  

 
Będziemy robić wątróbkowe też najpierw zjemy boczusiowe .Nie są tłuste  ja mialam chudziutki boczek  wysuszyłam dobrze jak porządnie wystygną to do szczelnego pudła zamknę 
  
 
			 
			
				Re: Przepisy na psie smakołyki
				
Napisane: 
2009-03-11, 23:02 
				przez Mr. Frodo
				Nic dodać, tylko brać się do pieczenia 

 
			 
			
				Re: Bio-karma KOEBERS odpowiedzią na kłopoty żołądkowo-jelitowe
				
Napisane: 
2009-03-12, 00:25 
				przez beta
				Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.
Mam podobny przepis tyle że to dla mnie na śniadanko 
  
 2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
3/4 szklanki cukru (moze być mniej)
1/2 szklanki mąki
można dodać orzechy lub migdaały
Płatki zrumienić na patelni na maśle dodać orzechy  wsypać cukier poczekać aż się roztopi dodać miód poczekać aż przestygnie dodać  całe jaja mąkę dobrze wymieszać 
wykładam małą łyżeczką na papier do pieczenia i piekę 10-15 min w temperaturze 160 stopni na termoobiegu aż się zrumienią i dosuszam 15-20 min w 50 stopni, Zajadam się na śniadanko z jogurtem 
  
  smacznego