Warszawa -Klubowa - 09.09.2007

Moderator: Aga-2

Postprzez Agata » 2007-09-10, 12:42

Uff, przebrnąłam przez wszystkie posty i tylko podpiszę się pod osobami, które napisały, że wzrost niezgodny z wzorcem nie jest wymieniony jako przyczyna dyskfalifikacji.
Dla mnie zachowanie sędziego w tym konkretnym przypadku jest mocno kontrowersyjne.

Poza tym wzrost jest tylko jedną ze składowych, jeśli pies nie ma 50 cm w kapeluszu, a jest pięknie zbudowany, ma świetną głowę i do tego fajnie się rusza to dla mnie osobiście dyskwalifikacja jest niezrozumiała.

Buuu, jestem po Waszych relacjach zła, że nie mogłam tam byc osobiście, zobaczyć wielu psów, których nigdy nie widziałam (np Niusława, czy Ceri Agi, czy wreszcie Basmy!!) i sobie z Wami pogadać :cry: :evil:

Jeszcze raz gratulacje!
Agata

Ostrzeżeń: 0

E.Ś.

Postprzez E.Ś. » 2007-09-10, 12:46

Margo,
skoro Atos dostał wybór , to niesprawiedliwie zostały potraktowane inne psy które takiego wyboru nie dostały ... :-( Jeżeli jest "A", to i "B"
Trzymajmy się zasad ;-)
E.Ś.

Postprzez Halina » 2007-09-10, 12:46

Z tego co pamiętam na krajówce w Bydgoszczy pani Satu też mierzyła niektóre psy, ale nikogo nie zdyskwalifikowała.

Z tego co pamiętam również EQUO był mierzony przez Satu ale widocznie wtedy miał wymagany wzrost, bo nawet obniżonej oceny nie miał, otrzymał wtedy ocenę dosk.
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez jujka » 2007-09-10, 12:47

Beato, bardzo dziwne, że Twoja bernmaniaczka widziała mnie obok skandującego tłumu, ponieważ w tym właśnie czasie utknęłyśmy z Mocnoakordową Beatą pod wielkim namiotem z jedzeniem, który był dokładnie po drugiej stronie stadionu :lol: Ciekawe, jak cała Twoja teoria. Przy ringu był wtedy mój mąż i moja mama dlatego wczoraj zadziwiona pytałam o te okrzyki i brawa. Tylko że kurde żadne ich nie odnotowało. EŚ jak widać też nie, ale Ty tak. Chociaż Cię tam nie było :-/ Owszem, dyskusja wywiązała się podobno pomiędzy Boberem a Teresą Deik. Ale mnie przy niej nie było, nie brałam w niej udziału i w przeciwieństwie do Ciebie nie poczuwam się do roli mediatora.

Beata, ja byłam na tej wystawie w przeciwieństwie do Ciebie dlatego szokuje mnie Twoja absolutnie zażarta interwencja w sprawie, przy której Cię w ogóle nie było (nie pierwszy zresztą raz). Wybacz, ale kto jak kto, ale Ty o stronniczość nikogo podejrzewać nie powinnaś. Ale masz rację. Może należałoby tak otwarcie... Bez udawania.

Jeśli chodzi o "inne forum" i "innych przyjaciół" to jest dla mnie śmieszne! Rozumiem, że na tym forum powinni być obecni jedynie krewni i przyjaciele królika? Nie widzę niczego, z czego powinnam się tłumaczyć.

Co zaś tyczy się pomiaru... Nie wiem, jak się odbywał. Nie mam pojęcia, ile miały na miarce psy. Twierzę jedynie, że jeżeli sędziemu wyszło tyle, a nie tyle, to miał prawo zrobić to, co zrobił. Jeśli nie miał prawa, można było się odwoływać. Czemu nikt tego nie zrobił?

Nikt nie cieszy się z tego, co się stało. A już na pewno nie ja! Ale opluwanie sędziego i twierdzenie, że jest podły, niemerytoryczny i w ogóle brzydki, opluwanie organizatorów i, jak rozumiem, pogody, jest dla mnie mocno grubą przesadą...

Pogoda była obrzydliwa, to prawda. Ale na to raczej nikt nie miał wpływu (czy miał, a ja zaślepiona tego nie widzę?), a organizacji trzeba przyznać duuuuuży punkt! Że sędzia nie chciał tłumacza... cóż... dziwne i beznadziejne. Ale niezależne od organizatora. Czy się mylę? Ring był bardzo duży, w końcu można się było swobodnie poruszać. Wokół ringu było dużo miejsca, pamiątki były bardzo fajne)... Plułam na miedzynarodówkę w Wawie, bo faktycznie warunki były opłakane. Ale niebo a ziemia w porównaniu z Klubem...

Margo ma rację. Może Ty powinnaś robić za eksperta?...
jujka

Re: E.Ś.

Postprzez Margo » 2007-09-10, 13:00

E.Ś. napisał(a):Margo,
skoro Atos dostał wybór , to niesprawiedliwie zostały potraktowane inne psy które takiego wyboru nie dostały ... :-( Jeżeli jest "A", to i "B"
Trzymajmy się zasad ;-)

Nie było mnie przy ringu w tamtym momencie i niestety dopiero później dowiedziałam się, że taka sytuacja miała miejsce.
Margo

Postprzez bea » 2007-09-10, 13:10

Ojoj,nie widziałam,zeby Margo radziła mi zostac ekspertem,napisała,tylko,ze moze wiem lepiej co sie dzialo przy ringu Pani Liptajowej.Napisałam tez ,ze moze ty nie słyszałas docinek wobec Equo,,bo byłas zajeta wystawa,jak piszesz byłas przy stoliku sedziowskim.Nikt sedziego nie opluwa,a to ze podważył wyniki innych sedziów,takze wynik pomiaru swojej rodaczki T.Gargusowej,której na pól godz .przed wystawa na pomiarach wyszlło 65 cm wys i 72 cm długosci,czyli idealne proporcje...(czyżby sie skurczył pod wpływem deszczu).przepraszam Cie ,ale Sedzia sam sobie wystawił laurkęNikt tez nie opluwa organizatorów.Tobie sie podobało,a ja jestem fe,stronnicza i pochodze z rodziny krolika jeszcze cos ,jak nie to dziekuje.A teraz pare słow do Margo> tak zostało zrozumiane twoje wystapienie,rozumiem,ze mogłas dac znak sedziemu ,ze u nas sa inne zwyczaje,ale jak widac nie zrozumiał tego do końca.patrz post Eweliny.koniec.Ps.teraz przeczytałam Twoj post i sprawa stał sie bardziej jasna .
Ostatnio edytowano 2007-09-10, 13:15 przez bea, łącznie edytowano 1 raz
bea

Postprzez Poker » 2007-09-10, 13:13

:-D oj Bea, przecież my się wszyscy bardzo ... lubimy :lol: :oops:

pomiary robi się na bezdyskusyjnie równym podłożu to jedno, a słowa sędziego powinien tłumaczyć profesjonalny tłumacz biegły w kynologii, tak z urzędu , bez względu na to czy sędzia sobie tego życzy czy nie

nasze rodzime przeglądy hodowlane (bonitacje) na pewno zapobiegłyby takim sytuacjom, jak widać klub to podstawa
Poker

psy: Poker (*)Hugo(*)O MójTySmutku, Porto CzarująceOczy

Postprzez nelis » 2007-09-10, 13:14

Tereza Gargusova bernakum rozumi a urcite je umi omerit dobre, pokud Equovi namerila 65cm, tak urcite bude Eqou ma 64-66cm, takze standard a mel by byt hodnoceny normalne a ne diskvalifikovany..co jste to meli za sedziu na klubovce? Rozumi a posuzuje vubec bernaky? :-/
nelis

Postprzez Tasmanska » 2007-09-10, 13:18

Oj dziewczyny dajcie już spokój!!!!
Sędzia poprostu zinterpretował sobie wzorzec po swojemu.
Było minęło - czasu nie da się cofnąć.
A wszelkiego rodzaju kłótnie o to czy tamto nie mają sensu.
Za rok będzie kolejna klubówka i miejmy nadzieję, że będzie lepiej (mam tu na myśli sedziego) choć wiadomo każdemu nie dogodzi... :mrgreen:
Ponieważ jak słyszę pod względem organizatorskim wystawa była doskonale zorganizowana.
Ja jeszcze raz gratuluję wszystkim wystawiającycm a przede wszystkim wielkim zwycięzcom:)
Tasmanska

Hodowla: Tasmańska Elitte

Postprzez jujka » 2007-09-10, 13:23

Beata, rozumiem, że post Margo tyczył wystawy Klubowej, a jako PORÓWNANIE przywołana została sobotnia wystawa.

Nie rozumiem, jak mogła Ci się nie podobać wystawa, na której Cię nie było??? :shock: Pisałaś Beato o krzykach i biciu braw przy ringu, a nie o docinkach. Przy jednym i przy drugim mnie NIE BYŁO zarówno ciałem, jak i duchem. Ale Ty mnie widziałaś (oczami zaprzyjaźnionej bernmaniaczki). Przednie! Podobnie wspomnianych przez Ciebie braw nikt z obecnych tu nie słyszał... Tylko Ty?... Usiłuję Ci pokazać, że jednak nie być, znaczy nie widzieć. A nie widzieć to już bardzo duże 'ale' do 'oceniać' i ogromne 'ale' do 'kwestionować'.
jujka

Postprzez MB » 2007-09-10, 13:31

Gratulacje dla wszystkich zwycięzców i dla wszystkich wystawiających za wytrwałość :-)

Mam trochę zdjęć , są nieco tendencyjne ( dużo Smutków), bo pogoda nie sprzyjała "pstrykaniu"

Tak się prezentowali Tobias i Holly w konkurencji par hodowlanych ( wygrała para dużych szwajcarów)

Obrazek
Obrazek
MB

psy: Wania,Konrad,Fia, Solo['] Paiko['] Sasza[']

Postprzez Margo » 2007-09-10, 13:37

bea napisał(a):> szczególnie,po kłopotach Pani Liptajowej,ktora byla zalamana brakiem tłumacza.

Brakiem tłumacza, którego sobie nie życzyła.
Margo

Postprzez MB » 2007-09-10, 13:42

Szczeniaki
I-Thruman , II- George , III-Paiko -wo, IV-Ares

Obrazek
Obrazek

Thruman
Obrazek

Ares
Obrazek

Paiko
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 2007-09-10, 13:48 przez MB, łącznie edytowano 1 raz
MB

Postprzez bea » 2007-09-10, 13:46

Juja to co jak wieszcz . nazywasz sie miljon ,bo czujesz za miljony,,,,nikt nie słyszał.Mnie nie było, pisze o relacjach moich przyjaciól do ktorych mam wieksze zaufanie,bo sa bezstronni.Rzeczywiscie nie było głosnych braw(to wina mojego zdenerwowania,po usłyszeniu relacji,poprosiłam jeszcze raz by mi opowiedziano jak to wygladało),na szczęscie z reszta ,TYLKO głosne uznanie> BRAWO,BRAWO,WRESZCIE KTOŚ SIE POZNAŁ NA TYM CHŁAMIE...wiesz co Jujka ja mam juz dosyć ,ustalmy Ty jesteś, zachwycona wystawą ,inni róznie.OK.jak chcesz mi cos osobiscie na wtykac za praszam na gadu-gadu
bea

Postprzez saganka » 2007-09-10, 13:59

Jesli ktos tak zareagowal, to wybaczcie, ale burak z niego do potegi! :evil: Zero kultury i szacunku do wspolwystawcy! Niezla sobie laurke wystawil....
saganka

Postprzez jujka » 2007-09-10, 14:02

Beata.... ale ja nic nikomu nie wtykam... Znowu Cię ponosi! Nie widzę powodu przenoszenia tej rozmowy na gg.

Piszesz o przyjaciołach, którzy są bezstronni. Naprawdę uważasz się za osobę bezstronną?

O co Ci chodzi z tym wieszczem?... Wyjaśnij mi proszę, bo nie mam pojęcia, dlaczego akurat tu przywołujesz Dziady (czyżby "Zemsta, zemsta, zemsta na wroga! Z Bogiem, a choćby i mimo Boga!"?). Nie no... poważnie... nie rozumiem.

Nie USTALAJ proszę, czym ja jestem zachwycona i nie dziel świata na jujkę i resztę. Przeceniasz mnie...
jujka

Postprzez Tasmanska » 2007-09-10, 14:08

Beata - jeżeli ktoś faktycznie tak powiedział to tylko świadczy o jego kulturze osobistej. Konkurencja, konkurencją ale wzajemny szacunek wystawcy powinni sobie okazywać.

Smuteczki - wprost nie moge się napatrzeć na wasze zdjęcia - naprawdę jesteście bardzo oryginalni - rewelacja:)
Tasmanska

Hodowla: Tasmańska Elitte

Postprzez MB » 2007-09-10, 14:11

A ja dalej zdjęcia...

Psy młodzież
Obrazek

Tobias i Beexter
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MB

Postprzez bea » 2007-09-10, 14:13

Pisze o mioch przyjaciołach,ktorzy sa bezstronni,lubia bernyi lkiedy wystawy sa w W-wie chodza je ogladac,zamierzaja kiedys kupić sobie psiaka z rodowodem i go wystawiac.Opisali mi pewne sytacje i to co ich raziło,z opisu wynikalo,ze siedzialas podczas wystawawy blisko zródla tych docinków,co nie znaczy ,ze byłas obecna przy calym zdarzeniu,jak piszesz byłas przy stoliku sedziego.Ludzie ,którzy mi opisali cale zdarzeni nie maja najmniejszych powodów ,by kogos jujka oczerniac,i tylko tyle.Smutki,wygladaliscie bosko,tym bardziej mi szkoda ,ze mnie nie było,i nie mogłam was podziwiac osobiscie,super pomysł,na medal.
bea

Postprzez saganka » 2007-09-10, 14:21

Mnie sie Smutki w tych strojach baaardzo podobaly!! Juz nawet namawialam Agate, zeby w nastepnym roku wyskoczyla w jakims konkurencyjnym stroju z Mazowsza ;-) O ile sie Ewelina nie obrazi :-D
saganka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wystawy 2007