przez bea » 2007-08-31, 22:39
Widziałam zdjecia wykonywane przez dr.Sławińskiego ,nie ma on cyfrowego aparatu,ale pies układany jest super precyzyjnie,Pan dr posługuje sie ekierkami,kątomierzami ,by pies był idealnie ułożony do badania,podkłada jednocześnie specjalne woreczki utrzymujące psa we własciwej pozycji,jakość zdjęc,jest perfekcyjna,można je obejrzec i porównac prawie natychmiast ze wzorcami,Widziałam też kuriozalny sposób wykonywania zdjęc na Wydz.Weterynarii w Lublinie,gdzie ułozenie prawidłowe psa polegało jedynie na wsadzeniu go do tzw.kolebki i poleceniu by własciciele ciagneli z całych sil za przednie i tylnie łapy,horror,Więc uwazałabym z jakimkolwiek uogólnianiem.Nie sadze ,ze wszystko co za granica musi być swietne i ,ze skandynawska dysplazja jest"lepsza"od polskiej,znam polskie berny ze stwierdzona dysplazja o różnym stopniu i swietnym ruchu.Nie jestem zwolenniczka ,hasła kazdy bern moze byc reproduktorem..dopuszczenie mozliwosci uzycia psa z wynikiem C nie jest =z zaleceniem ,by nim był.kAZDY PIES TO INDYWIDUALNY PRZYPADEK i jako taki powinien byc postrzegany.Dla mnie liczy sie ogólna wartośc psa jako reproduktora,dany pies moze byc dla mojej suki bardzo wartosciowym partnerem,bo posiada cechy ,na których wzmocnieniu ,poprawieniu mi zależy,ma wynik HD C,a moja suczka pochodzi z linii o bardzo dobrych utrwalonych wynikach HD, natomiast dla innej suki mimo ,ze w jej liniach tez jest mocny wynik HD ten reproduktor nie musi juz byc tak wartosciowy ,bo nie ma nic"specjalnego" jej do zoferowania ,czyli trudno tu dojrzec sprawe postepu hodowlanego.Kazde skojarzenie powinno byc przemyslane,i powinny byc brane wszystkie plusy i minusy.Więc jeszcze raz spokój i rozsadek.Dla równowagi,poniewąz podałam znane i cenione osoby opowiadajace sie za uzyciem w hodowli psów z gorszymi wynikami niz A i B (z wiadomym zastrzezeniem by były to psy o wysokiej wartosci ogólnej) dodam,ze wspaniały Malcolm B.Willis był zwolennikiem kojarzenia psów o najlepszych wynikach HD,ale tez pisał o tym,ze jesli mozna nalezy przyglądac sie wynikom HD potomstwa,bo pies,który daje potomstwo o najlepszych wynikach na ogól sam ma swietne stawy,czego nie mozna odwrócic, bo są psy same o b.dobrych wynikach HD,natomiast ich potomstwo,ma wyniki duzo słabsze i i z tych wg.Willisa nalezy rezygnowac jako z reproduktorów>to w naszej rasie,która jest dosyć krótkowieczna jest dosc trudne,czesto tez krycia nastepuja wg.schematu,kryjmy najnowszym ,"najmodniejszym",a kto by tam patrzył,ze pies daje psy o słabych wynikach HD,jak sam ma A ,> nikt nie moze nam nic zrzucic,czyli jestesmy kryci(to oczywiscie ironia).Mówiąc krótko pies z wynikiem HD C nigdy nie bedzie ideałem,co nie znaczy,ze nie moze być lepszym reproduktorem od tysiecy innych z wynikiem HD A,a w danym momencie,dla konkretnej suki najlepszym dostepnym partnerem.I to tyle,juz chyba naprawde nie mam nic wiecej do powiedzenia w tej sprawie.Ciesze sie,ze jednak mozemy o tych dosyc drazliwych sprawach rozmawiac spokojnie,przedstawiając rózne punkty widzenia,co jest szalenie cenne.