Wyniki RTG stawów

Moderator: Anirysova

Postprzez meggy » 2007-09-01, 18:53

Na nikogo nie napadam .Nie rozumiem tylko prostej rzeczy .Skoro osoba kompetentna ,taka jak Ewelina sugeruje ze, u nas ,czyli w POLSCE powinno sie kryc tylko psami z HD-A , ze istnieje jakis nowy twor tj.prawo radiologiczne, ze nasi weterynarze i hodowcy nie przestrzegaja zasad -to dlaczego sama kryje psem z (B) Z PRZYJEMNOSCIA JA PRZEPROSZE jesli oczywiscie czuje sie napadnieta -tylko niech mi to najpierw wytlumaczy

Juz tak mam ,ze mowie co mysle.Z tego co napisala zrozumialam ,ze w/g niej i zasad ! obowiazujacych, kazdy pies ktory ma B musi byc przeswietlony drugi raz i albo A, albo C
wtedy wiadomo A-DO HODOWLI C-DO PIESZCZENIA To pytam czemu sama nie przestrzega swoich zasad!
Ostatnio edytowano 2007-09-01, 19:27 przez meggy, łącznie edytowano 2 razy
meggy

Ostrzeżeń: 0
Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Agata » 2007-09-01, 20:41

meggy napisał(a):Na nikogo nie napadam .Nie rozumiem tylko prostej rzeczy .Skoro osoba kompetentna ,taka jak Ewelina sugeruje ze, u nas ,czyli w POLSCE powinno sie kryc tylko psami z HD-A , ze istnieje jakis nowy twor tj.prawo radiologiczne, ze nasi weterynarze i hodowcy nie przestrzegaja zasad -to dlaczego sama kryje psem z (B) Z PRZYJEMNOSCIA JA PRZEPROSZE jesli oczywiscie czuje sie napadnieta -tylko niech mi to najpierw wytlumaczy

Gosia a ja na przykład czytając ten sam post Eweliny zrozumiałam, że:

- w Szwecji i Norwegii dopuszcza się wyłącznie psy z A, a jeśli pies uzyska B to należy mu zrobić powtórne prześwietlenie po 6 miesiącach
- w Polsce psu z B także powinno się wykonać rtg po pewnym okresie czasu, celem ostatecznej diagnozy i wpisu do rodowodu albo "A" albo "C" o czym większość hodowców nie wie

Nigdzie nie pisała, że do hodowli w Polsce mogą być dopuszczane jedynie psy z A.
Agata

Re: E.Ś.

Postprzez Dżiani » 2007-09-01, 20:42

E.Ś. napisał(a):...Dlatego zgodnie z prawem/wymogami RADIOLOGICZNYMI pies z wynikiem "B" powinien być jeszcze raz prześwietlony po pewnym czasie z decyzją na "A" lub "C".
Wiem , że większość z Was powie "brednie" do powyższego tekstu, ale niestety tak jest. W niektórych krajach te zasady są przestrzegane, i dobrze by było aby w Polsce zaczeła ta zasada funkcjonować zarówno wśród lek.wet, jak i hodowców.

Ewelina weź przestań bo jeszcze ktoś pomyśli, że u nas ani ZK ani radiolodzy nie przestrzegają przepisów i jest jakaś zmowa czy coś.
Ja akurat w tym temacie jestem na bieżąco i takiego przepisu w NIE MA. Taką uchwałę musiała by podiąć Główna Komisja Hodowlana. Jeżeli 'w innych krajach się to robi' to nie znaczy że u nas też to obowiązuje.
Oczywiście jest w tym logika bo znam psy prześwietlane w wieku np 12m. u których stwierdzono lekką dysplazję a kolejne rtg za kilka miesięcy już ją wykluczyło, ale to nie znaczy że jest obowiązkowe dodatkowe prześwietlanie psów z wynikiem B i że hodowcy kombinują.
Gdyby to była 'zasada' jak piszesz to lekarze uprawnieni do prześwietleń wprowadzili by to szybciutko w życie - chyba nikomu nie muszę tłumaczyć dlaczego.

A tak z innej beczki to FCI już dawno powinno zrezygnować z przestarzałej 'literkowej' oceny skali HD Risera i wprowadzić o wiele mądrzejszą punktową jak na Wyspach albo jeszcze nowszą: PennHIP. W obu przypadkach nie wystarczy tylko jedno zdjęcie i skala jest o wiele szersza więc dokładniejsza. W literkowej metodzie w wielu przypadkach to samo zdjęcie można zakfalifikować zarówno jako B lub C albo A lub B wybór wtedy należy do radiologa ale równie dobrze mógłby w takich przypadkach rzucać kośćmi...

dla znających ang polecam lekturę:
http://www.pennhip.org/ (o metodzie PennyHIP )
albo ciekawy art. pokazujący rozwój HD prawie że od "poczęcia": http://cal.vet.upenn.edu/saortho/chapter_83/83mast.htm
Dżiani

psy: h. ARESIBO FCI

Postprzez meggy » 2007-09-01, 20:45

:mrgreen: kazdy rozumie jak umie :mrgreen:
meggy

Postprzez AT » 2007-09-01, 20:45

tu taka dyskusja o dysplazji a ja właśnie na allegro znalazłam szczenięta (oczywiście ,,rasowe" bez rdowodu :evil: ) które jak opis głosi nie mają dysplazji :-? . normalnie jasnowidz jakiś ten sprzedający chyba... albo tu wszyscy zebrani niedouczeni ;-) i teraz to już może w łonie matki można dysplazję stwierdzić...
jak ktoś ma konto na allegro to może zgłosić naruszenie regulaminu. poobrzydzajmy im troszkę życie (tym jasnowidzącym :-/ )
http://www.allegro.pl/item227681886_ber ... erski.html
AT

psy: Mufka (*)

Re: E.Ś.

Postprzez meggy » 2007-09-01, 20:48

E.Ś. napisał(a):
bea napisał(a):
...w skandynawi ( Norwegi, Szwecji) bern z dysplazją C nie może być rozmnażany. Do hodowli są dopuszczane psy z dysplazją A i B ( ale przy wyniku B powinno się powtórzyć badanie po 6 miesiącach i postawić diagnoze na A lub C- a tak wogóle w Polsce też to obowiązuje tylko nikt tego nie przestrzega )...
to mozna roznie interpretowac Agatko ;-)
meggy

Postprzez Agata » 2007-09-01, 20:57

Gosiu dlatego też pisałam, że moim zdaniem Ewelina wyraziła się dość niejasno.
Jednak Ty chyba założyłaś najgorszy wariant...likwidowanie konkurencji itp
Agata

Postprzez meggy » 2007-09-01, 21:00

Gdyby tak bylo faktycznie to po co przepis o tym ,ze do hodowli dopuszczone A,B,C,
w rodowodzie powinien byc wtedy zapis o dacie pwt. badania, inaczej nikt tego by nie zrobil -(TYLKO hobbysci)
Ostatnio edytowano 2007-09-06, 16:54 przez meggy, łącznie edytowano 1 raz
meggy

Postprzez Agata » 2007-09-01, 21:42

Gosia ja nie mówię, że tak jest i pisałam wcześniej, że z takim przepisem przenigdy się nie zetknęłam.

Racja, każdy rozumie jak umie ;-)
Agata

Postprzez bea » 2007-09-01, 21:58

No tak ,rzeczywiscie offik,oczywiscie mamy tez pewna wiedze o odziedziczlnosci skłonności do zpadania na nowotwory,w wypadku bernów cała rasa jest skłonna po prostu do zapadania na rózne typy chorób nowotworowych,zreszta nie jedyna ,a dołaczja inne dotad słynnace z mniejszej zapadalnosci.Problem jest bardzo szeroki nie kazdy nowotwór u berna to histiocytoza i nie kazdy dziedziczy sie w jednakowy sposób,albo w ogóle sposób dziedziczenia nie jest znany,albo nie wystepuje odziedziczalnosc.Na dodatek wiele autorytetów medycznych i genetyków spiera sie wciąż o to w jaki sposób skłonnośc do zapadania na dane typy choroby jest odziedziczalna ,dotyczy to takze takich chorób jaki chorób nowotworowych.,w tym histiocytozy.Chodziłam na wykłady(SGGW) zwiazane akurat z roslinami kancorogennymi do Instytutu Onkologii,czego dowiedziałam się,ze rozwój nowotworu jest rzecza szalenie skomplikowana( o nowotworach wiedziałam sporo juz wczesniej ,pisałm nawet w studium medycznym prace na temat rozwoju czerniaka złosliwego),w zasadzie kazdy z nas nosi w sobie bombe zegarowa,ktora moze,ale nie musi wybuchnąć> od czego to zalezy -czynników jest tak wielka masa,ze mnie zajeły 3 str petitem zeszytu akademickiego,ilosc czynników podejrzewanych jest jeszcze wieksza,a tak naprawde to cały czas jest to temat pełen białych plam,wielu pytań,na które naukowcy nie znają odpowiedzi.wiadomo jedno,ze zachorowalnośc na róznego typu nowotwory u ludzi i zwierzat zwiekszyła sie w ostatnich latach zdecydowanie i nie mozna tu mówic o tym,ze to dlatego,ze nie sa eliminowane z rozrodu osobniki u których wystapiła choroba nowotworowa.Wiekszosc naukowców upatruje gł,winowajcę,w skażeniu srodowiska,Oczywiscie gdyby można swobodnie nie narazajac sie na szykany ze str konkurencji ,podawac informacje o rzeczywistych przyczynach zgonów bernów ,można by sprzynajmniej nie kojarzyc psów u których rodzice padli na ten sam typ nowotworu.,a szczególnie robić skojarzeń w pokrewieństwie .Czy to sie uda ,watpie,kazdy zgon na nowotwór moze zostac bowiem okreslony przez innych "zyczliwych" hodowców jako histiocytoza złośliwa.Artykuł podany przez klinike Therios uwazam za bardzo cenny jednak,widze tez druga strone medalu.jak mówie nie kazdy nowotwór to histiocytoza,komu bedzie chciało sie udowadniac ,ze jego pies padł na czerniaka złosliwego,czy nowotwór sutka >ma drukowac orzeczenie lekarskie,,do którego w wielu wypadkach konieczna byłaby sekcja zwłok psiego przyjaciela na razie dla mnie to utopia,natomiast widze duze pole do brudnej walki.szczególnie wobec zatajania przez powiedzmy 90% hodowców przyczyn smierci,a dodam jeszcze 5%za nieznane przyczyny.Smierc frajerom,w roli frajerów 5 % odwaznych szaleńców.Odziedziczalnosc to sprawa po prostu skomplikowana..M.Willis pisz>'Znam hodowców,którzy z chorobliwa zaciekłoscia tropia i eliminuja wszelkie wady wrodzone,w przekonaniu,ze tylko wykluczenie z hodowli osobników wadliwych i mozliwie wszystkich ich krewnych uchroni rase przed nichybna zguba.Nie brak niestety lekarzy weterynarii,a nawet genetyków,wspierajacych takie poczynania.Stad własnie biora sie zalecenia ,aby nigdy nie dopuszczac do hodowli psów ow yniku gorszym niz 8 pkt i to bez wzgledu na rase.Wprowadzenie takiego zalecenia w zycie oznaczałoby,ze w wielu rasach pozostałoby do hodowli mniej niz 10 %zwierzat,z których spora cześc nalezałoby odrzucic ze wzgledu na wady charakteru,eksterieru,czy inne niedostatki.Skutkiem takiej polityki byłoby wyginięcie rasy,która tak troskliwie chciano chronic.....Jesli dysplazja jest czyjąś obsesja ,powinien on hodowac greyhoundy...Osiagniecie dobrych stawów powinno byc jednym z celów hodowli,ale nie z pewnoscia jedynym.Wysokie miejsce na liscie priorytetów w hodowli musza zajmowac temperament i charakter.We wsólczesnym swiecie nie ma miejsca dla psów agresywnych i tchórzliwych.Nie znajduje usprawiedliwienia dla hodowców,którzy toleruja takie zwierzeta w swych hodowlach"A wie wracamy do rozsadku.Mam tez taki pomysł,bysmy starali sie byc dla siebie bardziej wyrozumiali .Meggy poczuła sie dotknieta i ja mysle,ze jednak miała do tego powód ,by tak sie poczuc ,no ichyba poniosły ja emocje.Jednak Meggy wykazała spora odwagę ,by przedstawić ten nie wymarzony wynik badania i podzielic sie swoja troska ,nalezy jej sie za to wielki szacunek,a wypowiedz Eweliny nie była zbyt fortunna i naprawde mozna ja odebrac w rózny sposób.Łatwo to jest mówic o szczerości i wymagac jej dla dobra ogólnego.Ale czy my potrafimy szanowac tych szczerych,czy to jednak dla nas tylko frajerzy. :-/
bea

Postprzez meggy » 2007-09-01, 22:48

:-> :-> :->
meggy

Postprzez Agata » 2007-09-02, 00:20

Trzeci raz pisałam posta i trzeci raz mi go wcięło :evil:

Beata czy naprawde uważasz, że poinformowanie o wyniku prześwietlenia innym niż "A" powinno być postrzegane niemalze jako czyn bohaterski? Czy już nie pora najwższa aby stało się to czymś zupełnie naturalnym. Wiele lat temu znany był powrzechnie wynik Allego z Południowej strony, znaliśmy wszyscy wynik Omegi z Niedźwiedziej Gawry, znany jest wynik Atosa, Orsona, z wyników innych niż A także wynik Dina, Bory Tery Felix, Miriel ze Złotej Jabłoni...i pewnie można by tak wymieniać i wymieniać. Czy nadając temu wydarzeniu taką rangę, pisząc o niezwykłej odwadze, szczerości, nie godzisz się czasem na to by rzeczywistośc kynologiczną w naszym kraju kształtowała garstka nieżyczliwych, wiecznie czekających na potknięcie innych? Jasne, że są osoby, które wyniki swoich psów zatajają...ale to nie to zachowanie powinno się przyjmować za normę, tylko właśnie bezporblemowe pisanie o "B", "C", czy nawet gorszych wynikach.

Nie jestem przekonana czy dobrze odczytuję Twój fragment o większej wyrozumiałości? Postulujesz o nadanie Gosi pewnego rodzaju immunitetu, w związku z tym, że zdecydowała się napisac, że Ben ma w jednym biodrze "C"? Nieważne co pisze, nieważne jak, ważne, że poinformowała wszystkich o wyniku swojego psa i ze względu na to co by się nie działo, szacunek, podziw i głowy nisko spuszczone?
No to ja się z Tobą nie zgadzam.

Widac, że dla Gosi z tym wynikiem wiążą się pewne emocje. Moim zdaniem dlatego odczytała wypowiedź Eweliny w ten sposób i była w swoich odpowiedziach (także moim zdaniem, podkreślam) zwyczajnie nieprzyjemna, dla Eweliny, dla Kaśki, dla mnie...
Zachowuje się jakby otoczyło ją stado wrogów, którzy tylko czychają na okazję, żeby wbić szpilę konkurencji.
Wystarczy prześledzić jej odpowiedzi z ostatnich dwóch stron wątku.

Moja reakcja na wypowiedź Eweliny była mniej więcej taka jak Irka...
Ewelina wyraziła się nieprecyzyjnie, przecinki, kropki, nawiasy...wszystko ustawione tak, że post można odczytać źle...ale naprawdę trzeba ją podejrzewać o jakieś niecne cele, żeby odczytać to tak jak Gosia odczytała. A już doszukiwanie się analogii do sytuacji Bena jest dla mnie sporą przesadą i niepotrzebnym odbieraniem wszystkiego co jest napisane pod kątem własnej osoby.

I naprawdę nie atakuje Gosi tą, czy którąkolwiek wypowiedzią. Po prostu nie rozumiem czemu ona atakuje Ewelinę, skoro ta (w moim odczuciu) nic złego nie zrobiła.

--------------------------------------------------------------------------------------------
I prosze do mnie z szacunkiem. Wszem i wobec pisałam, że Gafa ma zgryz cęgowy, że Aria ma niewydolnośc trzustki...baaa, nawet obie nie są i nie będa rozmnażane ;-) Order chcę :lol: :lol: ;-)
Agata

Postprzez Cefreud » 2007-09-02, 08:03

to my z Natalą jako pierwsze do odznaczenia ;-)
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez bea » 2007-09-02, 10:38

:-> to jest post skasowany najpierw go wywaliło,potem znowu sie pojawił jak napisałm drugi,wiec zostawiam ta druga wersję ;-) ponizej postu Nati. ;-)
Ostatnio edytowano 2007-09-02, 12:12 przez bea, łącznie edytowano 1 raz
bea

Postprzez Natalia i Galwin » 2007-09-02, 10:53

Cefreud napisał(a):to my z Natalą jako pierwsze do odznaczenia ;-)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez bea » 2007-09-02, 11:30

Hm,tez mnie wywaliło.Dobra spróbuje jeszcze raz,chyba mnie jednak Agi nie zrozumiałaś ,ja należe do awangardy oredownikow dostepu do wszelkich informacji mogacych pomóc hodowli,jestem za stworzeniem stowarzyszenia klubu BPO,zachwyca mnie program sdrowia Aussi,marzę o takim programie dla bernów.Jednak w realich dnia dzisiejszego uwazam ,krok Meggy ,która nie jest tylko włascicielka berna,ale hodowczynia za niezwykle odwazny.Agato jestes porządną kobitą,ale nie kazdy taki jest.Ja znam przynajmniej paru włascicieli wymienionych przez Ciebie psów,którzy poczuli na swoich plecach oddech "nagonki"Mój apel o wzajemna wyrozumiałosć,to ani pochwała ,ani przyznanie imunitetu.tematy o których rozmawiamy sa po prostu trudne i bolesne,łatwo nawet niechcacy zranic druga osobę ,nawet tutaj gdzie znamy sie i jestem przekonana ,ze wzajemnie szanujemy.Emocje potrafią wziąć górę.czasem powie sie cos za duzo.Słowa Eweliny Meggy zrozumiała inaczej ,Ty inaczej,a ja jeszcze inaczej,Ty tez nie zrozumiałas jak widac moich intencji i co mam sie na Ciebie obrazic?.A Ewelina jest mądra babką i jezeli uwaza,ze została opacznie zrozumiana to moze to sama napisać.szczególnie,ze naprawde nurtuje mnie skąd ma informacje o takim prawie :-?
bea

Postprzez bea » 2007-09-02, 11:37

A dla Ciebi Linka i Nati przyznaje ordery" Uśmiechu mimo wszystko",za "Odwagę " są tylko dla zarejestrowanych hodowców :-P i nie kombinujcie,"Uśmiechu"tez ładne,,a teraz lece wycinac ordery z ziemniaków :-D
bea

Postprzez Natalia i Galwin » 2007-09-02, 11:48

No dobra, ja się tyle naczytałam że zaraz polecę wyrobić rodowód i zawojujemy ringi. W końcu to dla dobra rasy. Ciekawe jaka będzie reakcja na Galwina reproduktora :roll:

A teraz na poważnie ;-) Co do wypowiedzi Eweliny. No cóż... Ja nie znalazłam tam ani cienia zawiści czy jakiejkolwiek złośliwości a z pewnością nie chęci wyeliminowania rywali :roll: Nie napisała nic, że uważa iż z C nie powinien być reproduktorem.

A order uśmiechu też może być. Podam mój adres na maila i czekam na niego Beato :!: :!:
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez bea » 2007-09-02, 12:05

Spoko,spoko Nati strugam :-D Poswięce sie tez dla ...DOBRA RASY,a miałaś myszo nie kombinować , he,he jak juz tak sobie zartujemy ;-)
bea

Postprzez Agata » 2007-09-02, 12:56

bea napisał(a):Ty tez nie zrozumiałas jak widac moich intencji i co mam sie na Ciebie obrazic?.

No własnie pisze o tym, że nie ;-)

A Ewelina jest mądra babką i jezeli uwaza,ze została opacznie zrozumiana to moze to sama napisać.szczególnie,ze naprawde nurtuje mnie skąd ma informacje o takim prawie :

No w to nie wątpię i nie dlatego przecież się odezwałam, że ona nie potrafi, tylko dlatego, że mnie zachowanie Gosi zdziwiło ;-)

A o przepisie, czy prawie radiologicznym też nie słyszałam 8-)
Agata

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Normy badań