Wyniki RTG stawów

Moderator: Anirysova

Re: RTG stawów

Postprzez Barbapapa » 2009-01-08, 15:32

Ja polecam wizytę u ortopedy, i jeśli on zaleci rtg to należy je wykonać. Tak zrobiłam z Anubkiem i jednym z kotów. Jak tylko zwierzaki się zaaklimatyzowały to zrobiłam przegląd ortopedyczny. Anubek nie miał zalenia rtg, a kot tak. Po wykonaniu zdjęcia znowu kot i zdjęcie trafiło do ortopedy. Lekarz zalecił pewne postepowanie i tego się trzymam. Dodatkowo zrobiłam biorezonans na którym u Anubka potwierdził się idealny stan stawów, a u kota wyszło 5 ognisk stanów zapaleń ( w stawie biodrowym, w stawie kolanowym, w kaletkach stawu biodrowego, w kaletkach stawu przedrzepkowego oraz Medulla spin.sacralis). Na dzień dzisiejszy zostały dwa i mam nadzieję że też się je uda zlikwidować. Po zakończonym leczeniu i skończeniu przez kota co najmnie 14 mcy mam powtórzyć rtg i udać się ponownie do ortopedy.
Barbapapa

Ostrzeżeń: 0
psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez Anirysova » 2009-01-08, 15:39

Jesli chcesz koniecznie przeswietlić, to jedź do dr Golca w Poznaniu, a z oczkami albo do dr Garncarza w W-wie albo do dr Kiełbowicza we Wrocławiu. U szczeniaków podobno często zdarzają się czerwone spojówki, ale gdy nie ma brązowych lub zielonych wycieków, to nie powinno się podawać żadnych kropelek ze sterydami lub antybiotykami, bo można bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez frappe » 2009-01-08, 15:48

Na razie rtg sobie odpuszczę. Przynajmniej na razie. Jeżeli nie będzie żadnych niepokojących symptomów to poczekam aż przynajmniej skończy rok - dopóki nie uformują się jej stawy (tak jak pisała Natalia). Panda nie ma czerwonych spojówek tylko trochę ma zaczerwienione pod dolną powieką ale nie ma żadnych wycieków. Nie drażnią jej te oczka.. zrobię jej zdjęcie tych oczek i wstawię później.
frappe

Postprzez Halina » 2009-01-08, 16:35

Ja podzielam pogląd , że jeśli nic się nie dzieje niepokojącego to nie ma sensu prześwietlać psiaka. U 4-ro miesięcznego malucha staw na rtg przypomina bardziej galaretę niż staw. Większość elementów stawowych w tym wieku stanowią chrząstki stawowe przez , które promienie rtg przenikają jak przez zwykłe tkanki. Weterynarze często pokazując takie zdjęcia przekonują o konieczności natychmiastowego zabiegu :-| . Tak jak dziewczyny pisały wiarygodne zdjęcia wykonuje się około 18-20 miesiąca życia.
Jeśli profilaktycznie chce się znać rokowania układu ruchu to tylko wizyta u doświadczonego ortopedy. Taki ortopeda przebada pod kątem ortopedycznym właśnie stawy (ręcznie) i tak jak "Barbapapa-Jola" pisała jeśli coś nie będzie pasowało to zleci rtg dla sprwdzenia swojej diagnozy. Taka powinna być kolejność a nie odwrotnie.

Viola u szczeniąt w wieku Pandy bardzo często zdarza się zaczerwienienie spojówek. Przyczyny mogą być różne , często bardzo błahe choćby wiatr czy mróz. No a wiosną gdy psiaki kopią w piasku to już wogóle często oczy są czymś zapruszone.
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez Barbapapa » 2009-01-08, 16:57

Polecam do oczu znacznie tańszego i o niebo spokojniejszego dr Bryłę w Warszawie.
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez frappe » 2009-01-08, 17:01

Hmm... nie wiem czy mnie źle nie zrozumieliście... Panda nie ma chorych oczu i nie będę jechać z nią nigdzie do weta bo raz ma czerwone raz nie, to jak człowiek jak mocniej przetrze oczy to też ma zaczerwienione. Zapobiegawczo przemywam świetlikiem. Nie ma ani wydzieliny z oczu ani niczego co by wzbudziło moje zaniepokojenie. Może ja trochę panikuję... ale nic złego się nie dzieje. :lol:
frappe

Postprzez Busola » 2009-01-08, 17:13

Barbapapa napisał(a):Polecam do oczu znacznie tańszego i o niebo spokojniejszego dr Bryłę w Warszawie.

http://www.okulistykazwierzat.pl/index.php
:-)
można tu znaleźć ciekawe informacje o chorobach oczu :-)
Busola

Postprzez annasm » 2009-01-08, 21:33

Gratulacje dla Adelki.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Halina » 2009-01-08, 22:24

Gosia gratuluję wyników Adelki!!!
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez meggy » 2009-01-08, 22:58

dzieki cieszymy sie cieszymy :->
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Anirysova » 2009-01-09, 12:55

Gratulacje dla Adelki :-)
Anirysova
Moderator

Postprzez kristella_67 » 2009-01-23, 13:24

Witajcie, mam takie pytanie.
Xavier nie chce wykonywać polecenia "waruj", a jak siada, to śmiesznie stawia tylną łapkę (albo jedną albo drugą) na bok. Wygląda to tak jakby siedział na pośladku. Trenerka stwierdziła że może to być jakiś problem ze stawami. Jak myślicie: zrobić mu badanie RTG? Jeżeli tak to gdzie najlepiej na śląsku? Dziękuję z góry za pomoc... bo już trochę się martwię.
kristella_67

psy: berneński pies pasterski - Izabella i Indy

Postprzez Ania Gd » 2009-01-23, 20:15

Kristella - to wspaniale, że się tak troszczysz o swojego Bernusia, ale ......

Daj mu święty spokój.
90 % szczeniaków Berneńczyków tak siada
i co najmniej połowa dorosłych.
Trenerka niech robi swoje (chwała jej za czujność ale niech nie nakręca "widma dysplazji")
Nie widzę powodu by robić psu zdjęcia w tym wieku.
Ania Gd

Postprzez Anirysova » 2009-01-24, 11:18

Możesz pojechać do dr Fabisza w Chorzowie on zbada pieska bez rtg i oceni czy jest wszystko jest OK :->
Anirysova
Moderator

Postprzez Zuzanda » 2009-01-24, 13:08

Wydaje mi sie ze problemy z "ciężkim" chodem moze być też spowodowane tym że chlopak zdecydowanie jak na swój wiek jest za cięzki .Kristella podaje że Xawier ma 6 miesiecy a waży 42 kg :!: :!:
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez Busola » 2009-01-24, 13:33

mysle że waga Xavierka jest faktycznie spora, ale wszystko zależy równiez od wzrostu, budowy całego ciała i proporcji. Jeśli nawet dziwnie siada to nie jest to moim zdaniem powód do paniki, chyba że częściej siada na jedna konkretną łapę.
a z komenda waruj, cóż , nie wiemu jak długo psiunek uczy się tej komedny, moze jeszcze za wczesnie by wymagac od niego precyzji.
Dalmiska (6 mies) dopiero od niedawna wykonuje tą komendę poprawnie, a uczymy ją od samego początku, czyli od 9 tygodnia zycia. Wczesniej wykonywała ją, jednak przechylała pupcie na jedną bądź drugą stronę.
Jeśli faktycznie sie martwisz to skonsultuj się z drem Fabiszem. Nie ma sensu męczyc psa narkozą i promieniami bez wyraźnych wskazań.
Busola

Postprzez AT » 2009-01-24, 21:24

kristella_67 napisał(a):Witajcie, mam takie pytanie.
Xavier nie chce wykonywać polecenia "waruj", a jak siada, to śmiesznie stawia tylną łapkę (albo jedną albo drugą) na bok. Wygląda to tak jakby siedział na pośladku. Trenerka stwierdziła że może to być jakiś problem ze stawami. Jak myślicie: zrobić mu badanie RTG? Jeżeli tak to gdzie najlepiej na śląsku? Dziękuję z góry za pomoc... bo już trochę się martwię.

Mój pies zawsze siada ,,krzywo" to znaczy albo na jedną łapę albo na drugą. Dopiero teraz (ma ponad 2 lata)na komendę siada prosto ale tylko na komendę bo tego od niej wymagam (pomogły mi w tym dziewczyny na obozie w Borównie) jak waruje to też krzywo (no teraz z prostym warowaniem jest już też coraz lepiej ale pracujemy nad tym ciągle). Dodam, że moja sucz jest chuda i bez dysplazji. Moim zdaniem robienie rtg tylko dlatego, że pies krzywo siada jest przesadą (a dodam, że jestem naczelną histeryczką RP jeśli chodzi o zdrowie psa ;-) ). Tak na marginesie pytanko: gdzie/u kogo się szkolicie?
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez kristella_67 » 2009-01-26, 08:11

Dziękuje, trochę mi ulżyło bo już zaczynałam się martwić. O dr Fabiszu już słyszałam i chyba się tam wybiorę ..... tak dla spokoju sumienia. Xavier generalnie wcale nie wykonuje polecania 'waruj'. Siad ma opanowane, wstań, chodź.... ale warować za nic nie chce. Uparty jak osiołek ;-) Chodzimy na kurs PTP "Wesoła Łapka" w Gliwicach, instruktorka Olimpia Ociepka. .... Mówicie że go upasłam???????? To ile powinien ważyć w tym wieku???? A mnie się wydaje że on jest taki niejadek :oops:
kristella_67

psy: berneński pies pasterski - Izabella i Indy

Postprzez Robert34 » 2009-02-02, 18:20

Witajcie :-) dzisiejszego poranka wybraliśmy się z TETE A TETE Duch Wrzosowisk do Warszawy w celu przeprowadzenia badania RTG stawów przez Panią Dr Barbara Blenau---wynik---HD-A :mrgreen: :mrgreen:
Tym samym spełniła wszystkie warunki by zostać suczką HODOWLANĄ :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert34

psy: TETE A TETE - JARZĘBINA CZERWONA Duch Wrzosowisk

Postprzez Apcik » 2009-02-02, 18:26

suuper :!: gratulacje :!:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary