Moderator: Anirysova
Aga-2 napisał(a):3. Ktoś powiedział, że im większy, lepiej zbudowany pies, tym wcześniej umiera. A może by zrobić taką statystykę, na podstawie danych z tego forum czy na pewno psy, które młodo odeszły były aż tak potężnie zbudowane? (..) A może Drix był tak potężnej budowy?
iwona_k1 napisał(a):chciałam zwrócić uwagę,że w opisie nerek jest punkt-różne typy zapalenia kłębuszkowego...czyli równoczasowo wraz z rozwojem nowotworu jak najbardziej może dojść do kłębuszkowgo zapalenia nerek.Chyba dobrze rozumuję.Równie dobrze mogły wystąpić objawy niewydolności nerek
Busola napisał(a):iwona_k1 napisał(a):Moja hipoteza (jedna z kilku) jest taka że rozpoczął sie proces "ukryty" nowotworowy jednak ze względu na jedną nerkę zanim się ujawnił zdążył ją zniszczyć.
Drixon napisał(a):wszyscy kochamy Berny a jedynie hodowcy mają na tyle 'władzy' by umiejętnie 'żonglować' genami ...
Drixon napisał(a):Chyba już nikt świadomie nie skojarzy suki i psa z linii obciążonych rakiem ? (marzycielka w fanatyzm wpadająca)
Vel_Pan_Rekin napisał(a):Często nachodzi mnie taka refleksja, że ponieważ na HZ chorują berny, rottki i flaty może to być związane np. z ciemnym barwnikiem sierści... Bo np. shar-peie też chorują na histiocytarne choroby, ale u nich w rasie występuje "wersja" skórna glównie...
Aga-2 napisał(a):Drixon napisał(a):wszyscy kochamy Berny a jedynie hodowcy mają na tyle 'władzy' by umiejętnie 'żonglować' genami ...
Oj, chyba nie posądzasz hodowców o to, że są cudotwórcami![]()
To może człowiek też powinien tak "pożonglować" genami, żeby jego dzieci nie chorowały
No, dobrze, niech nie chorują przynajmniej dzieci lekarzy, bo kto jak kto, ale lekarze powinni znać się na rzeczy
![]()
![]()
Aga-2 napisał(a):Drixon napisał(a):Chyba już nikt świadomie nie skojarzy suki i psa z linii obciążonych rakiem ? (marzycielka w fanatyzm wpadająca)
A może ktoś pokaże kilka linii "nieobciążonych rakiem", żeby hodowcy mogli sobie z nich powybierać psy i suki do kojarzenia![]()
Aga-2 napisał(a):Busola napisał(a):iwona_k1 napisał(a):Moja hipoteza (jedna z kilku) jest taka że rozpoczął sie proces "ukryty" nowotworowy jednak ze względu na jedną nerkę zanim się ujawnił zdążył ją zniszczyć.
Jak dla mnie - przedziwna hipoteza. Jak może nowotwór zniszczyć jakikolwiek narząd, skoro go nie ma - znaczy nowotworu nie ma. Co to znaczy ukryty proces? Choroba nowotworowa to taka, która polega na pojawieniu się komórek nowotworowych w organiźmie w takim nadmiarze, że ich rozwój, a właściwie namnażanie nie jest hamowane / kontrolowane przez organizm. W miejscu, w którym ten nadmiar komórek (czyli guz) się zlokalizuje następuje przerost danego organu komórkami nowotworowymi, przez co funkcja tegoż organu jest upośledzona. Dodatkowo nowotwór "karmi się" składnikami odżywczymi z krwi, przeznaczonej dla danego narządu, co dodatkowo go osłabia, a w końcu wyniszcza. Skoro nie było guza, który zniszczył nerkę, to skąd hipoteza o jej nowotworze?
Często różne narządy w organiźmie "nawalają" i rak wcale nie musi być przyczyną nawet u berneńczyka![]()
Czasem wydaje mi się, że niepotrzebnie się nakręcamy i zaczynamy raka widzieć dosłownie wszędzie. To nie jest dobre. Nie można wpadać w takie fobie, bo traci się obiektywny ogląd sprawy.
Barbapapa napisał(a):Jeszcze raz bardzo gorąco chciałam podziękawać za wsparcie finansowe forumowej skarpecie, osobom kóre przekazały taką pomoc za pośrdnictwem skarpety (info w wątku rozliczeniowym) oraz wielu osobom dokonujacych wpłat bezpośrednio na koto leczenia Chivasa:
Ania -Stare Lipiny - 100,00zł 01/06/2010
Kasia - Nowa Iwiczna -50,00zł 31/05/2010; ok.100,00(bezpośrednio do sklepu, na rozwój mięśni)
Ula - Warszawa - 50,0zł 31/05/2010
Agata - Zabierzów - 100,00zł 31/05/2010; 1200,00zł(szelki)22/06/2010; zwrot 850,00zł 23/06/2010
Anna - Warszawa - 100,00zł 31/05/2010
Ania - Piszkawa - 100,00zł 11/06/2010
Paweł - Gdynia - 100,00zł 10/06/2010
Ania - Lędziny - 100,00zł 09/06/2010
Jan i Romualda - Nowe - 100,00zł 07/06/2010
Kinga i Piotr - Tarnowo Podgórze - 50,00zł 02/06/2010
Joanna - Gorzów Wlk. - 40,00zł 16/08/2010
Ania - Radzionków - 140,00zł 13/08/2010
Alla - Szczecin - 200,00zł 16/08/2010 ( bazarki od Szam)
Anna S.- 200,00zł 12/08/2010
Maxymilian z Krakowa 100,00zł 14/09/2010
Ania z Mysłowic 60,00zł 15/09/2010 (za tabletki? Drixon? rany nie kojarzę!!!!!!!!! Sorki)
Kasia S. wpłata na konto- idzie- za licytację moją tabletek
Kasia S. - opłata za 10 kalendarzy 09/2010
Hekate - wpłata gotówkowa 100,00zł 11/09/2010 za licytację pozostałej karmy Chivas'a
Jeśli kogokolwiek pominęłam, to wynika to wyłącznie z osłabnięcia wzroku, zamazanego łzami przy czytaniu wyciągów bankowych. Bardzo, bardzo dziękuję.
Busola napisał(a):To jak w takim razie wytłumaczysz HM skoro niby nowotworu nie ma (dziwne objawy, wyniki w normie) a jednak jest?
Absolutnie się nie nakręcam - takie podejrzenia mam od śmierci Kojki - nie oświeciło mnie nagle
Drixon napisał(a):oj Aga - o nic nie posądzam hodowców, mogę jedynie mieć nadzieję i apelować - przecież wiedząc jaki procent psów z danej linii odeszło w takim czy innym wieku na jakikolwiek rodzaj nowotworu możemy taką linię ominąć ? No chyba że ojciec/matka małych Bernusiów musi mieć X championatów i średnią wieku z minimum statystycznego w PL....
Drixon napisał(a):to chyba nie jest większym problemem dla hodowcy ??
jest katalog - uzupełniony może w nikłym procencie - a jakże pomocnym narzędziem byłby w takiej sytuacji ...
Powrót do - Histiocytoza złośliwa i inne typy nowotworów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość