Moderator: Anirysova
Aga-2 napisał(a):No cóż... my właśnie u Asty rozpuszczaliśmy kamienie RC Urinary.
NIe wiem jeszcze jaki wynik tego rozpuszczania. Wyszły kamienie fosforanowe. Mocz miała przez długi okres czasu z odczynem obojętnym. Mam wrażenie, że weterynarze nie bardzo wiedzą, jak to zmienić...
Szam napisał(a):Czym zakwaszać mocz u psa? Do tej pory uzywalismy witaminy C czy pasty Uropet zakwaszajacej, ale nasz wet stwierdzil, ze wylacznie karma Urinary i koniec, witamina, pasta mozna psu zrobic krzywde, za bardzo zakwasic i wtedy pojawia sie kamienie.
kerovynn napisał(a):Eśce po badaniu moczu wet zalecił Uropet a jak pytałam skąd ta przypadłość to mi powiedział, że pies - mówiąc ogólnie - je za mało mięsa. No to dokarmiam mięskiem, bo Uropet zbytniej poprawy nie przyniósł
Aga-2 napisał(a):Gocha, a mocz już na stałe uzyskał kwaśny odczyn? Bo mnie głównie o to chodzi.
Kamienie, to wierzę, że się rozpuszczą, bo tak jest na karmie napisane, ale co potem? Bo tak żeby do końca życia karmić tą karmą to bym specjalnie nie chciała![]()
"Koszty miesięcznego utrzymania berna" (patrz wątek) by mi podskoczyły na maksa![]()
kreska napisał(a):kerovynn napisał(a):Eśce po badaniu moczu wet zalecił Uropet a jak pytałam skąd ta przypadłość to mi powiedział, że pies - mówiąc ogólnie - je za mało mięsa. No to dokarmiam mięskiem, bo Uropet zbytniej poprawy nie przyniósł
Ania zmien weta albo moze zle go zrozumialasprzy diecie bogatej w mieso trzeba zakwaszac
![]()
pozdr
"Białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym i jest niezbędne do utrzymania życia. Nie może być zastąpione żadnym innym składnikiem. Białko stanowi zasadniczy element budowy wszystkich tkanek, a odpowiedni jego dowóz decyduje o stanie zdrowia. Białko najlepszej jakości występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, w mięsie zwierząt, ryb, drobiu, w mleku i jego przetworach, w jajach. Białko pochodzenia roślinnego zalicza się do białek niepełnowartościowych. Przy spożywaniu białka w zbyt małych ilościach lub o niskiej jakości, czynność komórek ulega upośledzeniu, manifestującym się zwiększeniem podatności na zakażenia i choroby. Stosowanie diety niskobiałkowej przez dłuższy czas hamuje wzrost, powoduje rozpad i zużycie własnych tkanek ustroju bez możliwości ich odnowy. Zastosowanie natomiast zbyt dużej ilości białka w diecie może być przyczyną gromadzenia się w nadmiarze produktów ich rozpadu (np. kwasu moczowego), wzrostu stężenia mocznika, potasu, fosforu we krwi, a jeśli nerki są niewydolne - zakwaszenia ustroju." to raz ze strony www.dialped.pl
"Odczyn (pH) moczu - zależy od ilości wydalanych z moczem wolnych jonów wodorowych. Obecność jonów wodorowych w moczu jest wynikiem wydalania przez nerki kwasów nieorganicznych oraz organicznych, powstających w przemianach wewnątrzustrojowych człowieka. źródłem kwasów w organizmie jest dieta bogata w białko, stąd odczyn moczu będzie bardziej kwaśny (niska wartość pH) u osób na diecie mięsnej niż na diecie mieszanej. Inną przyczyną nadmiernego zakwaszenia moczu może być długotrwałe głodzenie, gorączka, niewłaściwie kontrolowana cukrzyca.Odczyn moczu będzie bardziej zasadowy (wyższa wartość pH) u osób na diecie jarzynowej lub mlecznej. Ponadto wzrost pH moczu może być stwierdzany w następstwie uporczywych wymiotów, płukania żołądka, nadmiernego stosowania leków moczopędnych, w schorzeniach nerek związanych z utratą ich zdolności do zakwaszania moczu. Odczyn moczu będzie zasadowy w przypadku, gdy zawiera on dużą ilość bakterii, a także, gdy będzie zbyt długo przechowywany w temperaturze pokojowej."
Vel_Pan_Rekin napisał(a):kreska napisał(a):kerovynn napisał(a):Eśce po badaniu moczu wet zalecił Uropet a jak pytałam skąd ta przypadłość to mi powiedział, że pies - mówiąc ogólnie - je za mało mięsa. No to dokarmiam mięskiem, bo Uropet zbytniej poprawy nie przyniósł
Ania zmien weta albo moze zle go zrozumialasprzy diecie bogatej w mieso trzeba zakwaszac
![]()
pozdr
Odpowiedź na prośbę Saganki (kto jak kto, ale Kaśka coś na ten temat wie ze względu na Brunkowe problemy):"Białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym i jest niezbędne do utrzymania życia. Nie może być zastąpione żadnym innym składnikiem. Białko stanowi zasadniczy element budowy wszystkich tkanek, a odpowiedni jego dowóz decyduje o stanie zdrowia. Białko najlepszej jakości występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, w mięsie zwierząt, ryb, drobiu, w mleku i jego przetworach, w jajach. Białko pochodzenia roślinnego zalicza się do białek niepełnowartościowych. Przy spożywaniu białka w zbyt małych ilościach lub o niskiej jakości, czynność komórek ulega upośledzeniu, manifestującym się zwiększeniem podatności na zakażenia i choroby. Stosowanie diety niskobiałkowej przez dłuższy czas hamuje wzrost, powoduje rozpad i zużycie własnych tkanek ustroju bez możliwości ich odnowy. Zastosowanie natomiast zbyt dużej ilości białka w diecie może być przyczyną gromadzenia się w nadmiarze produktów ich rozpadu (np. kwasu moczowego), wzrostu stężenia mocznika, potasu, fosforu we krwi, a jeśli nerki są niewydolne - zakwaszenia ustroju." to raz ze strony http://www.dialped.pl"Odczyn (pH) moczu - zależy od ilości wydalanych z moczem wolnych jonów wodorowych. Obecność jonów wodorowych w moczu jest wynikiem wydalania przez nerki kwasów nieorganicznych oraz organicznych, powstających w przemianach wewnątrzustrojowych człowieka. źródłem kwasów w organizmie jest dieta bogata w białko, stąd odczyn moczu będzie bardziej kwaśny (niska wartość pH) u osób na diecie mięsnej niż na diecie mieszanej. Inną przyczyną nadmiernego zakwaszenia moczu może być długotrwałe głodzenie, gorączka, niewłaściwie kontrolowana cukrzyca.Odczyn moczu będzie bardziej zasadowy (wyższa wartość pH) u osób na diecie jarzynowej lub mlecznej. Ponadto wzrost pH moczu może być stwierdzany w następstwie uporczywych wymiotów, płukania żołądka, nadmiernego stosowania leków moczopędnych, w schorzeniach nerek związanych z utratą ich zdolności do zakwaszania moczu. Odczyn moczu będzie zasadowy w przypadku, gdy zawiera on dużą ilość bakterii, a także, gdy będzie zbyt długo przechowywany w temperaturze pokojowej."
Od 3 lat Kaśka walczy z obojętnym odczynem moczu, a Neska ZA KAŻDYM RAZEM powtarza jej, że to przez to, że dieta jest uboga w białko, czyli w mięso...
Abstrahując od tego - Kreska słyszałaś o diecie Dukana (Ducana)?
Powrót do - Choroby układu moczowego i układu wydalniczego (np. nerki, tarczka), gruczoły
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość