Zywienie w ostrej niewydolności nerek:
co można podać:
wszystkie gatunki chleba, płatki kukurydziane, ryżowe, owsiane; , makarony, potrawy mączne, herbatniki, biszkopty, kruche ciasta, masło margaryna, oleje, dżem, miód, cukier, syropy, galaretka, kisiel
w umiarkowanej ilości: to czego nie ma powyżej i poniżej
czego unikać:
sól, mleko i przetwory (jeśli już to w bardzo małych ilościach, np. łyżka śmietany na dobe), kasze, muesli, mięso, cebula, ziemniaki, fasola, groch, soczewica, szpinak, pomidory (sosy, ketchup), owoce - morele, banany, rabarbar, kiwi, awokado, suszone (to kłóci sie z tym co napisał ktoś na dogo

), orzechy, cukier brązowy, marcepan, oczywiście czekolada, winogrona i rodzynki, cukierki owocowe, masło orzechowe, lepiej nie przyprawiać potraw.
na podstawie:
Dializoterapia. Przewodnik dla pacjentów. rozdział Zasady żywienia w chorobach nerek. Publikacja dla ludzi.
Dzieki uprzejmości kogoś bardzo wyjątkowego.
