Moderator: Anirysova
takie permanentne biegunki po karmach komercyjnych mogą wskazywać na alergię bądź nietolerancję pokarmową na... wypełniacze karm (wszelkie mączki ect.). Moją Bertę całe życie musiałam karmić gotowanym, precyzyjnie dobieranym, bo jej organizm nie tolerował wypełniaczy z wszelkich karm, łacznie z tymi z wysokiej półki. Miała tak intensywne biegunki (średnio co 2 godz), że Nifuroksazyd nie pomagał. Zmiana diety takbernia75 napisał(a): Kiedy jadła zupki gotowane na kurczaku, marchwi i ryżu nie było problemu z biegunka. Kiedy zaczęła jeść super karmę z 300 zł leci z niej woda.![]()
ewazoltowska napisał(a):Na wykrycie Lamblii sa juz opracowane testy -pobierany jest wymaz z odbytu,jak mowi moja wetka 99% pewności /cena ok 30,-/chyba nie zaszkodzi zrobić. Ja bym tez doła do dobrego lab . wymaz z odbytu ,/mokra bagietka/do badania w kierunku bakterii tlenowych i beztlenowców.Jedyny problem ,ze próbka musi być w ciągu max 2 godz w labolatorium /może macie u Was Zakład Higieny Weterynaryjnej tam powinni zrobic takie badania/
bernia75 napisał(a):Bella dostała Dehinel Plus 4 tabletki dziennie przez 5 dni. Jeżeli ma cokolwiek, wytłucze.
Do leczenia inwazji następujących nicieni oraz tasiemców u dorosłych psów:
Nicienie
Glisty: Toxocara canis, Toxascaris leonina (późne formy niedojrzałe i dojrzałe)
Tęgoryjce: Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum (dorosłe)
Tasiemce
Tasiemce: Taenia spp., Dipylidium caninum
ewazoltowska napisał(a):Taka drobna uwaga czy nie zauwazyliście zakłaczenia w kale ? u mojego występowało a okazało sie ,że towarzyszyło włosoglowce /dośc oprna do zwalczenia a dosć silnie uszkadza ścianki jelit/
Aga-2 napisał(a):bernia75 napisał(a):Bella dostała Dehinel Plus 4 tabletki dziennie przez 5 dni. Jeżeli ma cokolwiek, wytłucze.
No nie wiem czy tak "cokolwiek". Skopiowałam stąd: http://www.krkapolska.pl/pl/produkty/pr ... psow/2735/Do leczenia inwazji następujących nicieni oraz tasiemców u dorosłych psów:
Nicienie
Glisty: Toxocara canis, Toxascaris leonina (późne formy niedojrzałe i dojrzałe)
Tęgoryjce: Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum (dorosłe)
Tasiemce
Tasiemce: Taenia spp., Dipylidium caninum
bernia75 napisał(a):Chciałabym, żeby było z górki, już tak często nie biega ale dostaje węgiel. Wet kazała odstawić węgiel, żeby sprawdzić czy leki działają. Najgorszy problem to ta prostnica, przy każdej kupie wypada. Jedziemy jutro do weta, musi to obejrzeć nie wiem czy nie obejdzie się jednak bez szycia.
Przyznaje, że sama trochę boje tego zabiegu, tym bardziej ze wet chyba też.
MB napisał(a): Nie daj tego robić byle komu, tym bardziej że masz wątpliwości co do weta. A jeśli jednak nie wie jak to zrobić, to co potem. Dla doświadczonego lekarza ten zabieg nie będzie problemem, dla mniej doświadczonego...? zapytaj czy już robił coś takiego, albo chociaż widział jak to się robi.
Powrót do - Choroby układu moczowego i układu wydalniczego (np. nerki, tarczka), gruczoły
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości