Wiek , Waga , Wzrost

Wszystko na temat hodowli Berneńczyków, a także dyskusje na temat rasy

Moderator: Halina

Re: Wiek , Waga , Wzrost

Postprzez 4mala » 2010-01-21, 13:28

Anna Rozalska napisał(a):Faktycznie Wektorek trochę drobniutki ale być może ma drobną kość. Przy tym wzroście mógłby ważyć trochę wiecej. Być może żywienie ma tu znaczenie.Szczeniakowi w okresie wzrostu potrzebna jest spora ilość białka do
budowy masy mięśniowej.

Zmieniliśmy ostanio karmę (był na Purinie Pro Plan Robust) ale pojawiły się luźne qupyi, teraz dostaje Fitmin dla dużych szczeniąt ok 600 gram dziennie, do tego dojada smaczki podczas ćwiczeń (serek biały, żółty, paróweczki) a i często dostaje rybę- bo dałby się za nią pokroić. Więc wydaje mi się, że diety nie zaniedbaliśmy? Wet twierdzi, że jest mocnej kości ale jakoś ostanio znowu zdrobił się długi, nierówny i szczupły :-/ . Ale mam nadzieję, że z czasem nabierze ciałka- choć córka sąsiadów cały czas się pyta kiedy będzie mogła pogłaskać "nieźwieźia" :-P
4mala

Ostrzeżeń: 0
psy: Vector Szczęście Ty Moje

Postprzez prittstick » 2010-01-24, 20:50

4mala napisał(a):
Anna Rozalska napisał(a):Faktycznie Wektorek trochę drobniutki ale być może ma drobną kość. Przy tym wzroście mógłby ważyć trochę wiecej. Być może żywienie ma tu znaczenie.Szczeniakowi w okresie wzrostu potrzebna jest spora ilość białka do
budowy masy mięśniowej.

Zmieniliśmy ostanio karmę (był na Purinie Pro Plan Robust) ale pojawiły się luźne qupyi, teraz dostaje Fitmin dla dużych szczeniąt ok 600 gram dziennie, do tego dojada smaczki podczas ćwiczeń (serek biały, żółty, paróweczki) a i często dostaje rybę- bo dałby się za nią pokroić. Więc wydaje mi się, że diety nie zaniedbaliśmy? Wet twierdzi, że jest mocnej kości ale jakoś ostanio znowu zdrobił się długi, nierówny i szczupły :-/ . Ale mam nadzieję, że z czasem nabierze ciałka- choć córka sąsiadów cały czas się pyta kiedy będzie mogła pogłaskać "nieźwieźia" :-P

Nie wiem ile Twój psiak ma, ale waga to jest taka bardzo osobnicza cech. szczeniak oczywscie musi zjadac więcej. Bardzo Ci polecam kurze łapki jako dodatek, na surowo lub gotowane w wodzie, wtedy z wody robi sie kleik, mozna to dodac do suchej karmy, a reszte dac osobno, tylko te wieksze kosci ugotowane lepiej wyjąc, bo gotowane kosci drobiowe są bardzo twarde i ostre. Polecam równiez przy wzroscie podwanie bananów, świetnie dzialaja na kości, szczególnie jak łapki sie robia krzywe. uwga, mozna utuczyc psa bananami. Ale tak samo mozna utuczyc psa smakołykami na szkoenie, pamietaj zeby odejmowac to co zjadł na szkoleniu od normalnej porcji (tez bez przesady, wiadomo ze w parowkach nie ma zadnych wartosci odzywczych tak jak w karmie, szczególnie przy okresie wzrostu). Szczeniak nie powinien byc ani za chudy ani za gruby, chociaz szczeniaki w okresie wzrostu jak juz nie sa pulpetami, a szczurami z o glupich lapach, krotkiej szyi i wielkich uszach i długim ogonie:lol: zazwyczaj są chude. jak mówie, nie wiem ile pies ma, ale ja bym sie nie rpzejmowała tym, ze moj pies waży mniej lub więcej patrzac na standart rasy, tylko patrzyla bym w jakiej jest kondycji, przyłożyła ręce do żeber i miednicy, jesli dobrze czuc to idealnie, jesli czuc ale nie az tak wyraznie to no... kondycja wystawowa, ale ujdzie, jesli trzeba mocniej ponaciskac zeby wyczuc to juz lekka nadwaga itd. Natmiast jesli chodzi o szczeniaki, to nie mozna ich odchudzac, bo wiadomo, ze wiecej potrzebuja rpzy wzrocie, ale nie mozna tez przeodbrzyc i utuczyc szczeniaka bo to równie niezdrowe.

Moja suka przy wzrocie 64cm wazy 31kg, zima jakos 34kg. zawsze ma żebra na wierzchu, zimą warstewka izolacyjna, ale nadal żebra są dobrze wyczuwalne (ogólnie trudno ja utuczyc...). Jak na berneczyka to mało według standadu, ale ze widze że jest w dobrej kondycji itp, to w ogóle sie tym nie martwie. Tak samo nie amrtwiła bym sie jakby wazyła 50kg, a miała dobrze wyczuwalne żebra i dobrą kondycję.
fajnie jest tez wyrabiac psu masę mięsniową. jesli chodzi o szczeniaka no to tak cięzko, ale polecam cwiczenia na równowage, na świadomosc ciała (takim molosom bardzo sie to przydaje, bo wiadomo ze to ciapy), a to wyrabia tez ładnie mięsnie w sposób nie obciążajacy stawów. jak pies będzie mógł juz miec więcej ruchu, to inne aktywnosci. Nie ma to jak mocne mięśnie :lol: Pies ejst wtedy sprawniejszy, a tfu tfu gdyby miał problemy ze stawami (nawet na starosc) to te mięśnie będą mu tylko pomagac trzymac to w kupie, ze tak powiem.
prittstick

psy: berneński pies pasterski, border collie

Postprzez madziarsl » 2010-01-24, 21:57

musze sie odezwac i zapytac, czy to normalne, ze moja psina ma ponad 4 miesiace (ur. 15.09) i wazy 11kg... powoli idzie do gory i zaczyna wygladac jak pajaczek, ale nie chce jej przekarmiac, zeby tylko przybrala na wadze.
madziarsl

psy: Fibi

Postprzez anula » 2010-01-24, 22:27

Raczej mało waży, jest rodowodowa? bo jeśli nie to może być mieszanka bernusia z mniejszym psem i będzie mniejsza niż norma przewiduje. Odrobaczasz ją zgodnie z zaleceniami weta?
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Anna Rozalska » 2010-01-25, 10:04

Prittstick moim zdaniem Twoja suczka przy wzroście 64 cm powinna wazyć przynajmniej 40 kg. Typ sportowy owszem jak najbardziej jestem za aby pies nie był ociężały ale jak piszesz 34 kg. to chyba ciut za mało. Moja suka ważyła tyle gdy miała 8 miesięcy. teraz ma 3,5 roku i przy wzroście 68 cm. wazy 52kg. i wcale nie jest za gruba.
Od szczeniaka bardzo energiczna i skoczna , świetnie pływa i nurkuje.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez madziarsl » 2010-01-25, 10:09

jest bez rodowodu, ale posiadam rodowody rodzicow, poza tym widzialam rowniez rodzicow. weterynarz nie mial watpliwosci, iz jest to bernenczyk. lapy ma potezne, zaczyna piac sie w gore (ok. 50cm w klebie tak na oko, bo nie dala sie zmierzyc), jest szczuplutka, ale czuje sie z tym dobrze. poza tym nie chce jej na sile karmic, zeby tylko wazyla "podrecznikowo" (19tyg. - 19kg). bede na biezaco informowac o postepach w przybieraniu na wadze mojej suni ;-)
madziarsl

Postprzez Drixon » 2010-01-25, 10:23

Madziu - co prawda mały Offtop - ale skoro masz pieska bez rodowodu to nie masz pewności że psy które widziałaś to rodzice szczeniaczka - to stała regułka powtarzana członkom tego forum, którzy zakupili szczeniaczka bez udokumentowanego pochodzenia :-| ( na ten temat możesz poczytać gdziekolwiek rasowy=rodowodowy)
a co do malucha to :
- dobra karma (najlepiej sucha odpowiednia do wieku)
- dodatki na stawy
i regularne odrobaczania
Drixon

Postprzez prittstick » 2010-01-25, 12:20

Anna Rozalska napisał(a):Prittstick moim zdaniem Twoja suczka przy wzroście 64 cm powinna wazyć przynajmniej 40 kg. Typ sportowy owszem jak najbardziej jestem za aby pies nie był ociężały ale jak piszesz 34 kg. to chyba ciut za mało. Moja suka ważyła tyle gdy miała 8 miesięcy. teraz ma 3,5 roku i przy wzroście 68 cm. wazy 52kg. i wcale nie jest za gruba.
Od szczeniaka bardzo energiczna i skoczna , świetnie pływa i nurkuje.

wiesz, suka jest bez rodowodu, wiec... (powiedzmy, że ma zły eksterier i wygląda jak pet :lol: ) Dlatego uważam, że nie nalezy patrzec ile powinnien pies wazyc według rasy, a jak wyglada i w jakiej jest kondycji. Jakbym suke utuczyla do 40kg, zeby wazyla tyle ile powinna to bym mogła zapomniec o kondycji i wytrzymałosci jaka ma teraz, po prostu byla by psem w kondycji wystawowej... Ale tak samo bym sie nie przejmowała, gdyby wazyła 50kg i była w dobrej kondycji, przeciez może miec lżejszą, cięzsza kosc, byc mniej lub bardzo rozbudowana wszerz, nawet jesli chodzi o psy z rodowodem są ogromne różnice w obrębie ras jesli o to chodzi.

Ja mysle, że w przypadku mojej suki, jak i np u madziarsl nie chodzi o pokrycie nie przez bernenczyka, ale raczej o romnazanie osobników niewzorcowych, a pewnie i o jakis inbreed nawet na kilka pokolen (ja w sumie nie wiem nawet czy rodzice mojej suki maja rodowod, widzialam tylko matke, ale szczerze mowiac 4 lata temu w ogóle nie mialam o tym pojęcia, wstyd... wlascicielka chciala dobrze, ale nie znala sie W OGÓLE na rozrodzie, dlatego podejrzewam tu krycie "w rodzinie") a poza tym nieznajomosc rodowodów przeciez moze prowadzic do nieswiadomego inbreedu, tym bardziej, że pseudohodowcy po psa daleko nie jadą kiedy go kupuja, ani daleko nie jadą kiedy go/nim kryją, więc... wszystko jest mozliwe :-P

Tak sobie myslałam, że argument, ze w hodowli ZK wiadomo na pewno, że rodzicami są te psy, o których nam powiedział hodowca, tez jest w sumie niewiadomą, bo jak mozemy to wiedziec tylko na podstawie rodowodu, tez ufamy tak na prawdę na słowo... Tym bardziej jak hodowca ma więcej psów, mogło się zdażyc dokrycie. Oczywiscie, w tym przypadku możemy zarządac badan genetycznych, a i hodowcy zrzeszeni sa uczciwsi pod tym względem, że bardziej zalezy im na opinii (no i sa tez tacy na prawde uczciwi, którym zalezy na rasie). Mysle, ze jak w hodowli zdazyło by sie dokrycie (tym bardziej w rasie, która ma jedno umaszczenie i długosc siersci) to jak najbardziej moze zdazyc sie zatajenie tego...
prittstick

psy: berneński pies pasterski, border collie

Postprzez Drixon » 2010-01-25, 12:30

tu jest więcej o testach DNA przy wątpliwościach co do ustalenia ojcostwa itd viewtopic.php?f=36&t=2601&view=unread#unread
Drixon

Postprzez madziarsl » 2010-01-25, 12:49

ale ja glupia bylam :oops: kobieta mi nawet rodowody rodzicow przeslala, zeby w razie krycia suni wykluczyc bliskie pokrewienstwo pieskow. chociaz mam wciaz nadzieje, ze ta pani mowila prawde, a sunia po prostu dopiero teraz zacznie porzadnie rosnac. chociaz sadzac po rozmiarach zarowno matki, jak i ojca (i jeszcze 2 innych psow tej pani) do malych nalezec nie powinna. poki co fibi jest u nas niecale 3 tygodnie, wiec na biezaco bedziemy kontrolowac razem z weterynarzem, czy rozwija sie prawidlowo. dziekuje za pomoc :)
madziarsl

Postprzez Szam » 2010-01-25, 13:12

A po co chcesz kryc sunie??
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez madziarsl » 2010-01-25, 13:19

wlasnie nie chce, nie mam zamiaru. dostalam rodowody rodzicow "w razie czego" (jak to okreslila wlascicielka: zeby sie potworki nie porodzily). w planach mamy sterylizacje, wiec tak na prawde, nawet te rodowody mi nie sa potrzebne.
madziarsl

Postprzez Drixon » 2010-01-25, 13:24

madziarsl napisał(a): w planach mamy sterylizacje,.

offtopując - rozsądna decyzja - a teraz żczymy owocnego doształcania się na forum ;-) i może na jakiś 'śląski' spacerek dacie się wyciągnąć ;-)
Drixon

Postprzez Charlie » 2010-01-29, 22:10

Presley waży 18 kg - 4 miesiące
Charlie

psy: PRESLEY :)

Postprzez madziarsl » 2010-01-29, 22:18

w ramach aktualizacji, fibi zaczyna ruszać do przodu z tą wagą - 4,5 miesiąca 13kg i troszkę, no, prawie 14kg ;) bo ważyliśmy ją 2 dni temu :)
madziarsl

Postprzez Drixon » 2010-01-30, 12:35

Ozzy , 17m-cy - wzrost 69,5 cm, waga - 49kg (chudzielec) :mrgreen:
Drixon

Postprzez Justyna.Sz » 2010-01-30, 12:56

Baccara we wtorek skończy 17 tyg. i waży 18,5 kg
Justyna.Sz

psy: Oti Kropelka, Baccara BV, Cayenne Bakoti
Hodowla: Bakoti

Postprzez frappe » 2010-02-02, 00:34

Panda 60 cm 38kg 16m-cy
frappe

Postprzez Charlie » 2010-02-02, 14:05

Presley - 18 kg , około 45 cm w kłębie - 4 miesiące
Charlie

psy: PRESLEY :)

Postprzez dorciaj » 2010-02-13, 14:24

No to i ja się pochwalę:

Aris - prawie 6 lat - ok. 71cm w kłębie - 45kg ( w październiku było sporo poniżej 40kg) :-P
Fito - prawie 2 lata - 0k. 69cm w kłębie - 48kg (a wygląda na lżejszego od Arisa ) :mrgreen:
Piorunek - 9 miesięcy - 68cm w kłębie - 40kg (jak na łysego bernola to idelanie :mrgreen: )

o swojej wadze nic nie powiem bo załamka :evil: 8-) :-P
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Berneński Pies Pasterski