Wiek , Waga , Wzrost

Wszystko na temat hodowli Berneńczyków, a także dyskusje na temat rasy

Moderator: Halina

Re: Wiek , Waga , Wzrost

Postprzez Szam » 2008-10-13, 16:21

Biomill, z duza iloscia miesa suszonego (a nie maczek jak w innych karmach np. Royal) www.biomill.info.pl
Szam

Ostrzeżeń: 0
psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez dania » 2008-10-13, 16:49

przyznam szczerze, że tej karmy nie znałam, zaraz o niej poczytam.
kasiu, a co powiesz na temat eukanuby? a czy suni mogę tak z dnia na dzień zmienić karmę, bo wydaję mi się, że ta którą teraz je to już się jej przejadła. przez przypadek u znajomych wsadziła noc w worek hill'sa i zajadała aż jej się uszy trzęsły - może dlatego że czyjaść a może ta nasza (eukanuba) się już znudziła?
dania

psy: Berneńczyk - Zula

Postprzez Szam » 2008-10-13, 17:00

Wiesz co Eukanuba, Royal, i kilka innych to karmy podobnej jakosci. Dla moich psow Royal jest troche za wysokobialkowy, a przede wszystkim tlusty, za bardzo na nim tyja.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez MRUCZanka » 2008-10-15, 10:16

to ja muszę stwierdzić, że po Proformansie dla dużych szczeniaków Benio ma przepięną sierść, nie śmierdoli mu z pycholka i nie ma zabójczych tajniaków... :shock: :roll: Naprawdę rewelacja. Ładnie przybiera na wadze po okresie diety( "równomiernie"), naprawdę mogę polecić każdemu :)

Aniu dziękuję za info :) Troszkę mnie bierze jak mam gotować te lapki, od samego ich widoku, więc nie wiem jak się jeszcze zmobilizować do obcinania pazurków ;)
MRUCZanka

psy: Benio [*]

Postprzez starter1 » 2008-10-15, 11:21

dania napisał(a):cześć wszystkim,
chciałabym się dołączyć do dyskusji z pytaniem trochę na temat a trochę nie...
moja sunia ma 6 miesięcy i waży ok. 23 kg czy myślicie że to ok?
a to pytanie troszę z innej beczki - czy wasze psiaki w tym wieku wzrostowym miały lekkie problemy z łapami?
bo nie wiem czy to kwestie wzrostowe czy bardziej poważne? na po nocy jak wstaje to ma strasznie zastane stawy i "drętwe" tylnie łapy i koślawo chodzi. bo w ogóle to ma zadek wyżej głowy i chyba tylnie łapy szybciej urosły niż cała reszta :)

Miałam podobny problem z moją sunią.Zgodnie z radą Ani Gd podałam wit. C, Chondrocan i dołączyłam teraz vit. B z uwagi na kiepski apatyt Neski.Neska ma teraz 10 m-cy i żadnych bóli od conajmniej 1,5 m-ca.Cały czas daje Chondrocan ( mój vet mówi że najlepszy jest Canosan - cena niestety spora) i jestem zadowolona.Jak się uda zdobyć to daje kurze łapki gotowane i surowe kości cielęce.Zrobiłam też rtg stawów i przedniej łapy (jest ok). Panienka ma obecnie dużo energii i dolegliwości ustąpiły. Trzymam kciuki za rychłą poprawę.
starter1

psy: Neska(*), Tija, Ala

Postprzez kristella_67 » 2008-10-15, 11:52

Witam,
przyłączę się na temat jedzenia. Mój piesio ma prawie 4 miesiące. Jest raz dziennie na royalu i 2 razy dziennie jedzonko gotowane.Drób z warzywami, podroby, wołowina i łapki kurze (przemiennie) ma teraz 20 kg. Wet nie mówił mi nic o witaminach. Jestem zaskoczona. Co podawać najlepiej? Poradźcie proszę, bo może coś źle robię?
kristella_67

psy: berneński pies pasterski - Izabella i Indy

Postprzez dania » 2008-10-15, 12:06

dzięki za informacje. my we wtorek idziemy do ortopedy, bo zula kuleje na przednią łapę. miesiąc temu schodząc ze schodka wywinęła się jej i lekko kulała przez jeden dzień ale potem przeszło no i niestety teraz powróciło i cały czas się nasila... a co do apetytu też mam z tym problem, bo muszę ją namawiać do jedzenia...
dania

psy: Berneńczyk - Zula

Postprzez Anna Rozalska » 2008-10-15, 14:07

W wieku 4 miesiecy szczeniak powinien jesc 4 razy dziennie. Moja tak jadla do 6 miesiecy.Byla na jedzeniu mieszanym. 2 razy suche, 2 gotowane.Poniewaz dostawala 1/2 dawki karmy dostawala tez Witawet dla duzych ras w ilosci 1/2 dawki. Od 4 miesiaca do 1,6 roku podawalam Arthloflex na stawy profilaktycznie.Nigdy nie miala problemow z lapami. Pilnowalam rowniez aby jako szczeniak nie byla przekarmiana. Weci twierdza, ze szczeniak ma byc chudy aby nie obciazac stawow biodrowych.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez kristella_67 » 2008-10-15, 14:21

Czyli jak rozumiem jeszcze jedno karmienie suchą karmą. Ten royal może być? Bo wet wychwalał że najlepszy. Ten witawet podawać równocześnie z Arthloflexem (kupiłam już na allegro). Dziękuję za pomoc. Nie ma to jak doświadczenie :))
kristella_67

Postprzez Anna Rozalska » 2008-10-15, 19:37

Uważam, że royal dla szczeniaków jest ok.Moja jadła do 8 miesięcy póki się jej nie znudził. Arthloflex to tylko odżywka na stawy,nie daje żadnych skutków ubocznych więc można go podawać ze wszystkim. Wita-wet dla duzych ras jest akurat z bernrńczykiem na obrazku. Jesli piesio nie będzie chciał jesc 4 razy dziennie to dawaj 3.Ja uważam, że lepiej dawać 4 razy w mniejszych porcjach. Na sniadanko może jesc serek na drugie sniadanie chrupki, na obiad miesko, ryż,warzywa a na kolację chrupki.
Anna Rozalska

Postprzez kristella_67 » 2008-10-17, 09:37

Dziękuję za pomoc. Efekt tylko jest taki, że 'mały' nie za bardzo chce jeść. A najbardziej ciężko mu wchodzą chrupki. Rozkapryszony ten mój młody :)
kristella_67

Postprzez Anirysova » 2008-10-17, 13:41

Jak jest niejadek, to dawaj 3 razy dziennie i mieszaj suche z gotowanym i róznymi dodatkami, my tak robimy i mają apetyt :-)
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez kristella_67 » 2008-10-17, 14:02

Dobry pomysł! Wprowadzę go w życie :-) Piękne te wasze ulubieńce :-)
kristella_67

Postprzez Anna Rozalska » 2008-10-17, 14:15

Z tego co wiem nie wolno mieszać suchego z gotowanym.Albo jeden posiłek jest gotowany lub np.serek + zółtko to następny samo suche. Mieszane gotowanego z suchym jest niezdrowe dla żołądka. Może mały dostaje za duże porcje na jeden posiłek. Należy przestrzegać dawek. jesl ja karmiam do 6 miesiąca 2 razy suche, 2 gotowane to np. suchego była tylko połowa dawki dziennej a i mięska z warzywami i ryżem też nie dużo. Nigdy nie przekarmiałam szczeniaka a masy zaczęła nabieraćporoku.teraz ma 2,2 lata mierzy 68cm, a waży 50 kg.
Anna Rozalska

Postprzez beatka » 2008-10-17, 15:16

Ja jestem z tych co nie gotują. Afra zjada sucha karmę royal trzy razy dziennie / ma 9,5 miesiąca/. Czasami zje wszystko z dziennego przydziału, czasami mniej, to zależy od dnia. Nigdy nie zabieramy nieskończonego posiłku, w zasadzie je kiedy ma ochotę, ale o podobnych porach. Do tego w ramach przyjemności / nie codziennie/ kości cielęce obgotowane, gotowane kurze łapki, żołądki, pieczone indycze szyjki. Od czasu do czasu dajemy jej jajko, w całości, takie od wiejskiej kury - uwielbia :-P . Bardzo lubi winogrona,jabłka, daktyle, nie przepada za warzywami. Generalnie tylko podczas upałów mało jadła, teraz jest ok. Waży 35kg, mierzy ok 61 cm. Tłuszczyku to raczej nie ma, ale z tego co się orientuję, to tak jest ok :-D. Jest w normie ruchliwym psem, rusza się bez problemów, kłopotów z łapami nie mamy, wię myślimy, że takie żywienie jest u nas trafione.
beatka

psy: AFRA

Postprzez Anirysova » 2008-10-17, 16:40

My mieszamy zgodnie z zaleceniami doktor Zofii Mierzwińskiej :-)
Zaleca nawet zmieniać suchą karmę co 2 lata jeśli karmi sie tylko suchą, mieszanie na pewno nie zaszkodzi.
My już od jakiegoś czasu tak karmimy także dorosłe i jest super, nie mają żadnych problemów żołodkowych, nie mają gazów, mają za to piękną sierść i doskonałe zdrowie i samopoczucie :-D
Jeśli trafi się pies niejadek, to będzie jadł tylko gotowane i smakołyki, a suchego już nie ruszy...
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez meggy » 2008-10-17, 17:47

My tez mieszamy zserkiem lub jogutrtem lub mieskiem itd lecz sa to bardzo male ilosci ,dla smaku :-P
Brzuchy oki :mrgreen: waga tez :!:
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez AT » 2008-10-17, 21:08

beatka napisał(a): Bardzo lubi winogrona........

Winogrona są trujące dla psów (podobnie jak na przykład kakao) więc wykluczyłabym je z diety.
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez ramzes » 2008-10-18, 00:13

Ramzes 5 miesięcy i 14 dni waży 27 kg. a wzrost 54 cm.

a tak marginesem to jest forum o czymś innym niż piszecie wyżej
ramzes

psy: berneński pies pasterski

Postprzez beatka » 2008-10-18, 10:41

AT napisał(a):
beatka napisał(a): Bardzo lubi winogrona........

Winogrona są trujące dla psów (podobnie jak na przykład kakao) więc wykluczyłabym je z diety.

Dzięki za informację. O kakao słyszłam, o winogronach nie. Afra zjadała je tak sporadycznie, że raczej jej nie zaszkodziły. Nie były składnikiem diety, ale teraz nie bedziemy podawać w ogóle.
beatka

psy: AFRA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Berneński Pies Pasterski