To czy mogło- nie mam pojęcia. Napiszę Ci tylko co było u nas.
Beren- alergik, problemy z nerkami, wątrobą, jelitami.
Odwiedziłam vetów wielu, nie tylko we Wrocławiu. U nas doszliśmy do tego że to sucha karma powodowała głównie problemy (podrażnianie) plus oczywiście lamblia i robale

od razu mówię pies był odrobaczany regularnie i dość często! Niestety to co my dajemy na robaki dziaął na kilka wybranych a na resztę nie... Więc stanowczo polecam badanie i dobranie środka- bo okazuje się że niepotrzebnie faszerujemy psiaka świństwem a roboale jak były tak są...
Ad karm- u nas rano mamy zalewajkę, potem surowe czasami gotowane. Jakoś chłopak się na tym trzyma.
Ja na Twoim miejscu nie trzymałabym się niewolniczo karm tylko spróbowała dawać gotowane, surowe i obserwowała psa--- oczywiście stopniowo i pomału- na ogół jeśli pies je wyłącznie suche przez dłuższy czas podanie innego posiłku powoduje sraczki.
Aaai najpierw sprawdź dokładnie skład karmy- czasami w karmach z jagnięciną występuje tłuszcz z kuraka- a" faworytem " jest tu ANF który kiedyś- nie iwem jak teraz- w swojej jagnięcej wersji miał na 1 miejscu w składzie ...kuraka...