czy to jest normalne że mój piesek zjada swoją kupkę????

Moderator: Anirysova

czy to jest normalne że mój piesek zjada swoją kupkę????

Postprzez talla000 » 2009-03-25, 13:25

Mam od niedzieli(22.03.2009r.) 5 tygodniowego Dolara -Berneńskiego Pieska Pasterskiego.. Bardzo Mi się ta rasa spodobała ale za dużo o nim nie wiem :/ ... Co prawda mam Go dopiero od niedzieli i zauważyłam jedna rzecz która Mnie bardzo zaniepokoiła. Mój przeuroczy Piesek próbuje zjadać swoja kupkę . Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem i mógłby mi coś w tej sprawie doradzić ?? Będę wdzięczna za jakiekolwiek porady
Pozdrawiam
talla000

Ostrzeżeń: 0
psy: Berneński Pies Pasterski - DOLAR

Re: czy to jest normalne że mój piesek zjada swoją kupkę????

Postprzez Cefreud » 2009-03-25, 13:45

dawaj mu jogurt naturalny powinien wtedy przestać zjadać kooopy
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Guard » 2009-03-25, 13:46

Piesek w tym wieku powinienie jeszcze być przy mamusi !
Proponuję skontaktować sie z hodowcą, zasięgnąć porady co do karmienia. Nasze maleństwa w tym wieku dostawały mleko matki i płatki dla szczeniąt maczane w specjalnym mleku (też dla szczeniąt). Wiek 8 tygodni to najmniej ile powinien mieć maluch opuszczający matkę.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez talla000 » 2009-03-25, 14:01

Dziękuje za info
Zdaje sobie sprawę , że jest jeszcze za mały i powinien być przy matce, ale hodowca tu zawinił ponieważ takie młode 5 tygodniowe szczenięta sprzedawał . Spróbuje podać mojemu psu Dolarowi bo tak ma na imię jogurt który poleciła mi p.Karolina
Czy Panie karmiłyście szczenięta ??
Pozdrawiam Natalia
talla000

Postprzez dariacw » 2009-03-25, 14:01

Unga po przybyciu do nas, na kwarantannie, także zjadała swoje kupki, oczywiście nie pozwalaliśmy jej na to, natychmiast jak się załatwiła trzeba było ją zabrać. Wg mnie robiła tak i twój maluch także tak robi, żeby utrzymać porządek na legowisku, którym jest mieszkanie. Jak podrośnie i zacznie wychodzić na dwór nie powinno być problemu.
O tym, że w tym wieku powinien byc jeszcze z mamusią już Cię dziewczyny poinformowały.
dariacw

psy: DSPP Swissy i labek Unga

Postprzez talla000 » 2009-03-25, 14:08

Czy jest jakiś sposób żeby nauczyć pieska załatwiać się w jedno miejsce?? Dolar ma wydzielone miejsce do załatwianian swoich potrzeb jednak od 2 dni omija je . Choć zawsze kiedy się załatwiał miał zmienianą "gazetę" :oops:
Proszę o rady
talla000

Postprzez Busola » 2009-03-25, 14:13

jesli hodowca to zwykły pazerny handlarz i nie pomoże to radziłabym odwiedzić weterynarza. On doradzi co należy takiemu maluszkowi podawać i przy okazji zbada szczenię pod kątem chorób zakaźnych i innych (jest duże prawdopodobieństwo że kupując pieska od TAKICH ludzi trafi sie na chorego).
Matko jedyna, Twój Dolarek powinien jeszcze dostawać matczyne mleko i byc w najbliższym czasie zaszczepiony i odrobaczony. :-? :shock:

Radzę szybko odwiedzic dobrą lecznicę.
Busola

Postprzez Busola » 2009-03-25, 14:14

Natalia, a ile waży teraz maluszek?
Busola

Postprzez Anirysova » 2009-03-25, 14:16

talla000 napisał(a):Zdaje sobie sprawę , że jest jeszcze za mały i powinien być przy matce, ale hodowca tu zawinił ponieważ takie młode 5 tygodniowe szczenięta sprzedawał . Czym Panie karmiłyście szczenięta ??

Dla tagiego maluszka najlepsza będzie karma "baby"

np.Royal : http://www.krakvet.pl/royal-canin-giant ... p-780.html
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez talla000 » 2009-03-25, 14:23

Zdałam sobie sprawe z tego że trafiłam na bardzo pazernego hodowce który chciał jak najszybciej pozbyc sie swoich szczeniat . Jak teraz patrze na mojego Dolarka to jest mi go żal ,że tak wczesnie został odstawiony od matki.
Jeśli chodzi o szczepienia i odrobaczenie to już to przeszedł. Waży ok 2,5 kg
talla000

Postprzez Busola » 2009-03-25, 14:34

moze ktos z forumowiczów kto ma doświadzenie w karmieniu takich kruszynek doradzi odpowiedznie mleko
Nie jestem pewna ale wydaje mi sie ze na "normalne" jedzenie jeszcze za wczesnie .

Dużo zdrówka dla maluszka.

a z kupkami .... nalezy je szybciutko sprzątnąć. Nie wymagaj jeszcze cudów od takiego maleństwa - że bedzie sie załatwiało w jednym miejscu. staraj sie po każdym posiłku odstawic je w porządane miejsce i poczekać na efekt, no i szybciutko sprzątnąć.
Busola

Postprzez Robert » 2009-03-25, 14:45

z karmieniem takiego maleństwa nie mam pojęcia, ale zjadanie koopek Boston też przechodził, trzeba po prostu szybko uprzątnąć ( a może on podpatrzył i robił dokładnie to co my :-) ) Co dom załatwiania sie w jednym miejscu, to prosta sprawa, wynosic psiaczka w to samo miejsce i jak tylko sie załatwi pochwały, mizianki, może smakołyk, tylko nie wiem co dla maleństwa....
Robert

Postprzez Halina » 2009-03-25, 14:56

Natalia to, że taki maluch rzuca się do zjadania swoich kupek to jest normalne. Trzeba się sybko uwijać ze sprzątaniem aby zdążyć przed nim. Straszne jest to, że (tak jak pisały dziewczyny) 5-ciotygodniowy maluch został już oddany od matki. W tym wieku szczenięta jeszcze wiszą na cycu mamy....
Kup mleko dla szczeniąt w proszku i oprucz karmy dawaj mu też to mleko do picia ze trzy razy dziennie. Karmę dla szczeniąt ras dużych (Royal Canin, Eukanuba lub inna) przed podaniem narazie rozmaczaj.
Acha i dawaj to mleko i karmę na przemian. W sumie żeby ci wyszło 5 - 6 posiłków na dobę. Potem pomału będziesz odstawiać mleko i zastępować posiłek mleczny karmą. Dobrze byłoby wiedzieć jeszcze czym był karmiony zanim trafił do ciebie.
Maluch jest jeszcze zbyt mały żeby umiał utrzymać czystość. Na to potrzeba jeszcze sporo czasu. Musisz kontynuować naukę tak jak do tej pory.
Ostatnio edytowano 2009-03-25, 15:14 przez Halina, łącznie edytowano 1 raz
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-25, 14:57

Na pewno nie jest to hodowca tylko zwykły handlarz. Hodowca nie sprzedałby szczeniaka w wieku 5 tygodni i z wagą 2,5 kg. Czy piesek ma metrykę ? jesli nie to jaka masz pewnosć, że jest zdrowy. Powinnaś iść do weta aby sprawdzić czy był już raz odrobaczony i zaszczepiony. Z tego co wiem to jest specjalne mleko suki do karmienia
takich maluchów. Pierwsze tygodnie zycia szczeniaka sa bardzo ważne dla dalszego jego rozwoju. Maluszek powinien jbyć karmiony 5 razy na dobe malutkimi porcjami.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Tańka » 2009-03-25, 15:01

Masz go dopiero 3 dni, nie miał czasu się nauczyć, to musi trochę potrwać...Cierpliwości i ... miłości dla kruszyniątka. Pewnie tęskni do mamusi, jest bardzo młodziutki. Koniecznie skontaktuj sie z dobrym weterynarzem. Nasz na poczatku przychodził do domu, żeby nie narażać na niebezpieczne w tym wieku kontakty z chorymi zwierzetami w lecznicy...
Tańka

psy: Yokozuna z Deikowej Doliny (*), Echo mix

Postprzez talla000 » 2009-03-25, 15:21

Mój Dolar może i faktycznie był sprzedany od handlarza ciężko mi to ocenić :-? .. Nie wiem ale jestem teraz zaniepokojona maleństwem :-/ .. Dbam o Niego jak o niemowlę :-> . Spodobał mi się wiec Go kupiłam .. Wydaje Mi się że Dolar już był wcześniej odstawiony do matki.. bo handlarz mówił, że Jego żona jest teraz matka i je karmi..
Mam pytanko a co to jest ta matryce.. Może to się wydawać dziwne i śmieszne ale nie mam pojęcia. To jest mój pierwszy Psiak w życiu, więc pytam Was o wszystkie rady
talla000

Postprzez anula » 2009-03-25, 15:22

Royal ma mleko dla szczeniąt i tzw. karmę-starter dla takich maluszków.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez talla000 » 2009-03-25, 15:23

Mój Dolar może i faktycznie był sprzedany od handlarza ciężko mi to ocenić .. Nie wiem ale jestem teraz zaniepokojona maleństwem .. Dbam o Niego jak o niemowlę . Spodobał mi się wiec Go kupiłam .. Wydaje Mi się że Dolar już był wcześniej odstawiony do matki.. bo handlarz mówił, że Jego żona jest teraz matka i je karmi..
Mam pytanko a co to jest ta matryce.. Może to się wydawać dziwne i śmieszne ale nie mam pojęcia. To jest mój pierwszy Psiak w życiu, więc pytam Was o wszystkie rady
talla000

Postprzez talla000 » 2009-03-25, 15:25

Hmm już nie wiem co mam dać maluszkowi :]/
talla000

Postprzez anula » 2009-03-25, 15:26

Pies z legalnej hodowli nie od handlarza ma dokument pochodzenia, tj. metryczkę i tatuaż w uchu lub pachwinie. Niestety kupiłaś szcznię od handlarza, którego nie obchodzi los jego zwierząt ani tych sprzedanych. Zapewne nie masz też książeczki zdrowia, a zatem także świadectwa że piesek był odrobaczony, zaszczepiony czy w ogóle widziany przez weterynarza. :evil:
anula

Hodowla: Astrolabium

Następna strona

Powrót do - Choroby układu pokarmowego, zatrucia i alergie pokarmowe