AniRysTeam napisał(a):Ja się dziwię vetowi, że kolejny raz tylko coś tam aplikuje szczeniakowi, a nie szuka przyczyny

A ja to doskonale pamiętam, niestety... I powiem ci Piotrku, że moja historia nie miała szczęśliwego zakończenia. Problem może być bardzo poważny, a może równie dobrze to być jakaś błachostka.
Moja rada -
zmień weta, koniecznie. Wygląda na to, że ten twój należy do typu "prowincjonalnego". Czy ty sobie wyobrażasz, że idziesz do lekarza, ten nie badając cię, nie robiąc żadnych badań, czy prześwietlenia - napycha cię lekami i odsyła do domu??? Są leki, które działają doraźnie i likwidują ale nie przyczynę, tylko skutek - więc pacjent zadowolony, kieszeń weta pełna. Musicie znaleźć przyczynę. Moi weci (bo po długich poszukiwaniach, w końcu takich znalazłam) oprócz badań - zawsze tą qupę mieli jeszcze chęć oglądać - właśnie ze względu na śluz, a także na kolor, konsystencję i tysiące innych rzeczy.
W pierwszej kolejności jednak musisz ustalić, czy pies był na pewno odrobaczony i czym (bo nie wszystkie środki odrobaczające można nazwać "pożądnymi"), a w drugiej kolejności faktycznie zastanowiłabym się nad zmianą karmy. Kup małe opakowanie, żeby sprawdzić, czy będzie poprawa - jeśli tak - porównaj składy obu karm. Pamiętaj, że alergia nie musi być na jeden ze składników nazwijmy to "podstawowych" jak mięso - równie dobrze może to być jakiś dodatek na pozór nieistotny. Na forum znajdziesz dział o alergiach u psów i propozycje różnych karm. Może skontaktuj się z hodowcą i zapytaj, czym piechu był karmiony w hodowli - spróbuj wrócić do tej karmy.
To dwa podstawowe kroki - w między czasie znajdź innego weta i zrób psu badania - przede wszystkim kał, mocz, morfologia krwi. Może pomogłoby prześwietlenie lub USG, bo okaże się, że pies najzwyczajniej coś połknął, co utknęło w jelitach. Póki co - doraźnie węgiel bym podawała skoro pomaga (mojemu niestety nie pomagał), bo raczej nie zaszkodzi, a wierzę, że wszyscy jesteście już zmęczeni całą sytuacją.
Dobrego weta poznasz po tym, że
- przejmie się szczerze stanem zdrowia psa
- będzie próbował znaleźć przyczynę problemu (badania, konsultacje)
- będzie cię informował, co podejrzewa, a co wyklucza, jakie leki podaje i dlaczego
Powodzenia