Natalia i Galwin napisał(a):Marzena Nie ukrywam, że boję się Encortonu

Equoral podawałam w dawce 50mgx2, a potem zwiększyliśmy dawkę do 3x dziennie. Podawaliśmy coś około 3 tygodni. Bez większego efektu
Autoszczepionka - hmm.... Nigdy się tym nie interesowałam i niewiele wiem na ten temat, ale chyba pora się zainteresować. Na koty niestety nie można odczulać

Chcieliśmy zacząć odczulanie jak trochę uspokoją się nam sytuację w pracy, ale chyba musimy to przyspieszyć...
A szamponu Allermyl nie znam. Zaraz go zamówię i wypróbujemy.
Ja też się broniłam długo przed Encortonem, i u Saszy rzeczywiście wystąpiły skutki uboczne. Gdyby nie to, to byłby dla niego bardzo skuteczny lek. Encorton ma złą opinię, bo jest często nadużywany, ale może być pomocny, i można go podawać w bezpieczny sposób. Kontrolujesz krew - próby wątrobowe, nerki, nawet co 2 tygodnie i jeśli coś jest nie tak, to stopniowo odstawiasz lek. U Saszy wyniki kilkadziesiąt razy przekroczyły normę, po jakimś czasie, wszystkie wróciły do prawidłowego poziomu. Nie namawiam na podawanie Encortonu, ale czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Cyklosporynę podawałam u Saszy, lekarze zebrali mi wtedy kilka informacji na temat stosowania jej u zwierząt - z tym lekiem nie ma zbyt dużego doświadczenia, ze względu oczywiście na wysoki koszt.
Ja ją podawałam w dawce 5mg/kg/dz, czyli 250mg (dla wagi 50kg)
-Efekty są widoczne 1-6 tygodni od początku podawania, czyli może za krótko była podawana.
-Na początku terapii wymioty – pierwsze 3-10dni
-Cyklosporyne podaje się na czczo, bez jedzenia (nawet bez smakołyka do tabletki) nie podawać jedzenia 2godz przed i 2 godz po. Najlepiej na noc (ja tak podawałam, bo u mojego Saszy wystąpiły bardzo silne wymioty)
-dawka 5mg/kg/dz, po remisji taka sama dawka co 2 dzień, interwał można zwiększyć nawet do 2x na tydzień – 70% leczonych psów zażywa cyklosporynę codziennie, 25% co drugi dzień, 5% 2x w tyg.
- u 5% psów przy podawaniu długotrwałym występują skutki uboczne, większość ustępuje po odstawieniu leku, jeśli wystąpi przerost dziąseł, to niektóre psy reagują na azitromycynę (kuracja 14dni)
-kontrola parametrów krwi – głównie mocznik+kreatynina (na początku nawet co 1-2 tyg)
Solo, jak już pisałam ma alergię na 4 rodzaje roztoczy + ogromną ilość skladników pokarmowych.
Pokarmowe - eliminuję z jedzenia wszystko to co może go uczulić, generalnie ma bardzo monotonną swoją dietę.
Roztocza - autoszczepionka, już co najmniej od 4 lat, 1 uczulenie zniknęlo, pozostałe znacznie się zmniejszyły. Co najważniejsze, nie mamy objawów alergii u niego. Ostatnie pojawiły się jakoś na wiosnę zeszłego roku.
Autoszczepionką można odczulać do 8 alergenów. Nie wiem, jak u innych zwierząt, piszę tylko na przykładzie swojego, że jest to leczenie skuteczne.