elwira napisał(a):Pani Aniu mam pytanie,czy ostatnio nie zmieniała Pani Eśce karmy,lub Eśka nie kąpała się w jakimś jeziorku??
Brodziła tylko w kałużach po deszczu, ale brodziła też i to często rok temu i nic takiego się nie działo. A co do karmy - to od półtora tygodnia stopniowo przechodzimy na hypoalergiczną

. Eśka dość często miewa zaczerwienione płatki uszu od wewnątrz i wetka kiedyś orzekła, że to skłonności alergiczne. Zatem kupiłam jej karmę z jagnięciną i bez kukurydzy. Sprawdzę skład karm które już kiedyś dostawała i porównam, czy jest coś czego jeszcze nie jadła. Jeśli to alergia to może od truskawek? W tym roku pierwszy raz jej jadła. Samych nie lubi, ale z jogurtem wciągała chętnie. Może też być fasola z puszki - tez ostatnio jadła pierwszy raz. A poza tym wszystko już raczej było. Kurczaka je od dawna, więc chyba nie to.
iwona_k1 napisał(a):Jeżeli puchnie to być może coś jej się wbiło i trzeba będzie oczyścić.A czy przypadkiem nie miała bliskiego spotkania III stopnia z jakimś psiakiem niezbyt przyjaźnie nastawionym

Nie ma takiej możliwości - na spacerach chodzi na smyczy więc mam 100% kontroli, a jak jestem w pracy to s;pi w domu na kanapie. Nikt poza mną i Grześkiem nie wypuszcza jej na dwór. Czasem bywają koty - ale ten musiałby ją ze spadochronu zaatakować

. Nie widać tez by coś tam się wbiło. Początkowo wyglądało jak zadrapana skóra - ale bez krwi, tylko ropka. Krew pojawiła się jak po wycięciu sierści i przemyciu woda utlenioną Esia to sobie podrapała. Wtedy tez zaczęło się bardziej ślimaczyć. A ta opuchlizna jest nieznaczna - jakieś 2 mm, nie więcej.
Tess napisał(a):wypukłe wypryski,
Na wyprysk to raczej nie wyglądało - ona w tym miejscu ma bardzo gęstą sierść (jeszcze podszerstek ciągle wyłazi) i raczej trudno by było go tam zdrapać, no ale 100% pewności nie ma.
Majszczur napisał(a):rivanol w żelu
też kupię. Jakoś bardziej wolę rivanol niż wodę utlenioną.
Dzięki wszystkim za pomoc, sugestie i uwagi
Po nocy miejsce jest suche. Przesmaruję teraz Tribiotic'iem - prócz antybiotyku ma też właściwości przeciwbólowe i łagodzi wszelkie świądy. Zobaczymy co dalej.
Zastanawiałam się początkowo czy to nie hotspot - ale nic nie śmierdzi.
Swoją drogą, dlaczego tak jest, że zawsze dzieje się coś w soboty po południu, jak wet akurat ma wolne?

ł