kleszcze - już są!!!

Moderator: Anirysova

Re: kleszcze - już są!!!

Postprzez Hekate » 2009-06-19, 14:04

AniRysTeam napisał(a):Aniu, po zakropieniu Advantixem pies przez 5-7 dni nie powinien pływać, ani być kąpany :->

No właśnie, u nas była to przerwa 5 dniowa, ale może jednak o te 2 dni za mało :-/
Hekate

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Magda » 2009-06-19, 14:15

Robert napisał(a):My po jednym spacerze trafiliśmy do weta. Usiłowałem sam wydłubywać kleszcze, ale po trzecim urwanym i sporej opuchliźnie wokół kleszczy pognaliśmy do lecznicy. Tam głupi jaś i zabawa skalpelem.

Naprawdę kolejny raz szczerze polecam pęsetę do wyciągania kleszczy, jest ich teraz pełno na rynku...
Kosztuje grosze, a nie sposób nią urwać kleszcza (wychodzą całe, z główkami, nóżkami, nawet te najmniejsze)
My od lat używamy takiej (teraz mamy już kilka, w domu, na działce, w samochodzie :roll:) jest niezawodna,a kosztuje całe 4,90...

Obrazek

http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=1040&action=pr

U nas w tym roku kleszczy też jest od zatrzęsienia... odpukać - na psach nie znalazłam (Preventic na zmianę z Advantixem) - ale na sobie i na kafelkach w przedpokoju to i owszem :evil:

Drixon napisał(a):OSTRZEŻENIE PRZED KROPLAMI SABUNOL
Ozzikowi pojawiły się paskudne strupy w miejscu zakropienia :-| skład dobry bo ani pół kleszcza - tylko te zmiany skórne jakby liszaj (ale suchy) takie rozsiane strupki ... Po Ektoparze nic się nie działo :roll:

Aniu, mój Dastin na Advantix reaguje potworną nadwrażliwością, po Sabunolu wszystko ok. Myślę, że to zależy od danego psa... Pamiętam, że kiedyś chyba Eston pisał o reakcji alergicznej u Esty po zakropieniu czymś na kleszcze.
Magda

Postprzez Robert » 2009-06-19, 14:43

Ta inna odmiana wbita i opita była taka jasna, cielisty kolor, te "zwykłe" ciemne były podtrute wyraźnie. My byliśmy nad jeziorem, nie w polu. Chodzimy tam od zawsze i nigdy takiego problemu nie było.
Robert

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2009-06-19, 16:41

wiem jakie to:) juz sprawdzialm w encyklopedi:):)
ja osobiscie urzywam zwyklej pensety jednak mam dobra w ktora nie ma problemu uchwycic ma guma obleczona raczke i sie nie slizga:) ale moje łajzy lapia ciagle i ja juz wprawiona w wyciaganiu na poczatku z kazdym do weta lecialam:)
Daria + Chila i Luna

Postprzez Apcik » 2009-06-19, 17:01

Ja po tym jak znalazłam na Cezarym 2 kleszczory wielkości owoców dzikiej róży :shock: wyrzuciłam Frontline( u nas nie działa) i zaczęłam szperać po necie...
znalazłam polecane już krople EKTOPAR po 2 tyg od zakropienia znalazłam pierwszego suchego kleszczora...
przed moim wyjazdem na wymianę szkolną założyłam Cezaremu również nie drogą obroże beaphar 7.80 zł i żadnego kleszcza ;-) . Najbardziej się bałam gdy poszliśmy w Boże Ciało w góry na nabożeństwo i Cezary przez 1,5 h turlał się w igliwiu, :roll: a potem szliśmy po kolana w suchych liściach... efekt 1 suchy kleszcz :!:

więc stwierdziłam że nie zawsze to co najdroższe jest najlepsze we wszystkich regionach Polski :roll:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Ania » 2009-06-19, 18:31

Dzisiaj wyciągnęłam Badiemu 15 kleszcza :evil: Ma obrożę z Kilitixa, co 30 dni jest zakrapiany fiprexem, a kleszcze i tak do niego lgną :cry: Chyba musimy wymienić fiprex na coś innego.
Ania

Postprzez AT » 2009-06-19, 18:53

My ciągle na advantiksie - po zaaplikowaniu nie chodzimy się kąpać przez 48 godzin i zakraplamy co 3 tygodnie - efekty- odpukać- zadowalające ;-)
Do wyjmowania kleszczy polecam to co Irek w inny wątku http://www.zdrowoipieknie.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=1&flypage=shop.flypage&product_id=2&option=com_virtuemart&Itemid=8
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez Wydra » 2009-06-19, 22:48

Hekate napisał(a):Romo jak długo stosujesz już ten granulat czosnkowy z Kobersa?
Altek go dostaje od 2,5 tyg , 1,5 tyg temu był zaktoplony Advantixem, a już dwa razy znalazłam mu na gowie 2 opite kleszcze :evil:
fakt że w międzyczasie dwa razy się moczył z czego raz to chyba z 2 godz w wodzie siedział ale jednak powinno to jeszcze działać :-/

Granulat czosnkowy zjadł już 1 opakowanie a teraz zaczął drugie {prawie 2 miesiące}oprócz czosnku dostaje jeszcze drożdże piwne w granulacie,one też wspomagają środki przeciwko kleszczom
Wydra

Postprzez mat » 2009-06-22, 20:20

Polecam BAYER Kiltixa.

Parysek nosi ją cały czas i kleszczy prawie na całym ciele nie ma. Ostatni znaleziony obok ogona, więc trochę daleko od szyi.

Ma fajną regulacje, długo się trzyma, jedyną wadą jest zapach, który może być denerwujący dla przeczulonych osób, jednak mi nie przeszkadza.

Obrazek
mat

psy: Parys Bon Voyage

Postprzez aniart » 2009-06-22, 23:42

u naszego miśka Fiprex również przestał robić wrażenie na kleszczach-odnajdywałem po kilka żywych już w tydzień po zakropleniu-teraz ma obrożę za niecałe 8zł (niestety bardzo ją czuć,szczególnie w samochodzie) jednak kleszczy ZERO,zamierzam dodać teraz polecany przez Was advantix bo obrożę nosi już 2 tyg.
aniart

psy: Dżeki

Postprzez Cefreud » 2009-06-23, 10:24

ja przeszłam na ektopar i nadal sa kleszcze :evil: Tyle,że już nogami tak radośnie nie przebierają jak się je wyrwie
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez anula » 2009-06-23, 21:38

Ektopar wg mojego weta jest stosowny dla szczeniąt do 3 mies. życia. Dla dorosłych jest za słaby.
W sumie chyba konieczna jest metoda prób i błędów. Junka znalezionych na niej kleszczy - szt. 1, a po tym samym od 2 lat preparacie na Sawie - szt. 5 :-? , w tym jeden machał łapami, a ten z Junki sam odpadł nieżywy i raczej nieopity. Kroplimy Fiprex, co 4 tygodnie.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez beta » 2009-06-23, 22:24

U nas się o dziwo uspokoiły kleszczory. Karmel nie jest od dwóch miesięcy zabezpieczony ze względu na jego wcześniejsze zatrucie. Co prawda do lasu nie chadzamy, ale za ogrodzeniem mam las i wcześniej nawet na podwórku łapał mimo obroży i kropli. Wybieram teraz mało trawiaste tereny na spacer i może ze dwa się trafiły oby tak dalej :->
beta

psy: Karmel (Aveq z Cichej Górki)(**), Maks

Postprzez frappe » 2009-06-23, 22:30

Panda zabezpieczona Frontlinem, cały czas był spokój dopóki w niedzielę po Szczecinie nie pojechaliśmy do Pobierowa.
Wyciągnęłam 4 klaeszcze, w sumie 3 bo jednego ściągnęłam z jej plecków jak jeszcze maszerował po sierści.
Wczoraj od razu zakroplona Fiprexem bo coraz więcej słuchów mnie dochodzi, że Frontline wcale nie jest taki super...
frappe

Postprzez Anna Rozalska » 2009-06-24, 08:53

My od zawsze stosujemy Frontline lub Prac-tic razem z preventiciem i nigdy zaden pies nie miał kleszcza.
Każdy preparat działa indywidualnie na każdego psa. Na jednego działa akurat Fiprex, na drugiego Advantic itd.
Trzeba po prostu wypróbować wszystkie dostępne preparaty i wybrać ten odpowiedni dla psa. Czasami jest tak, że
pies jest wyjątkowo podatny na kleszcze.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez starter1 » 2009-06-24, 08:57

U nas jak na razie najlepiej sprawdził sie advantix. Raz dałam frntline ale trafił się jeden kleszcz i to z trawy na osiedlu. Jexdzimy do lasu co tydzień i cisza. Na naszej budowie kleszce obskoczyły geodetę a Neska czyściutka. cyżby bronily terenu przed obcymi???
;-)
starter1

psy: Neska(*), Tija, Ala

nawet kitlix nie działa! :( ->coś dobrego na kleszcze...

Postprzez Maryś_i_Pako » 2009-07-15, 00:09

witam
inwazja kleszczy w tym roku okropna (nawet ja miałam sporo ;/)
ale nie mogę znaleźć dobrego preparatu :(
dziwi mnie,że nawet kitlix nie działa tak dobrze :( znajduję jakieś rozgniecione kleszcze w futerku!:( no i jak się przyczepi to mam wrażenie,że nie odpada odkąd jest kitlix ;/ a tak to chociaż odpadały nie wiem może mi się tylko tak wydaje,ale w takich włosach nie zawsze się znajdzie zanim urośnie :(

w dodadku wszytskei te preparaty śmierdzą :| i zauważyłam baardzo niekorzystny wpływ na sierść :( ->robi się taka matowa,sztywna,jakby wypłowiała?

możecie mi coś doradzić?
Byleby nie kropelki...
Maryś_i_Pako

psy: Pako :)

Postprzez Busola » 2009-07-15, 08:53

Marysiu - ADVANTIX i kropka ;-)
a to są kropelki
Busola

Postprzez Anirysova » 2009-07-15, 08:55

Busola napisał(a):Marysiu - ADVANTIX i kropka ;-)
a to są kropelki

Zgadza się kropelki najlepsze :!:
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Maryś_i_Pako » 2009-07-15, 10:56

no dobrze to wypróbuję :) wcześniej miałam już jakieś kropelki od weta tylko nazwy niepamiętam i były najmniej skuteczne ze wszystkiego ;/

a czy kropelki też "psują" sierść? Bardzo mi się to niepodoba :( i co do obróżny np to ten smrodek,mi jak mi,ale zauważyłam,że psu też przeszkadza ;/
Maryś_i_Pako

psy: Pako :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Pasożyty