Chciałam poinformować że dziś Laponia otrzymała certyfikat iż jest wolna od wszelkich wad genetycznych i innych oczu. Badanie i certyfikat zrobione u dr. Jacka Garncarza
BTW to jest badanie kliniczne oczu a nie genetyczne, genetyczne mozna zrobic w USA czy w Niemczech i tylko niektorym rasom. Badanie kliniczne jest na dany dzien a pozniej wszystko moze sie zmienic :( U aussikow takie badania robi sie co roku.
Kasia dr. Garncarz wytlumaczył mi ze jest na certyfikacie wymienionych 6 chorób genetycznych i robi sie na to badanie raz i albo sie je ma albo nie natomiast jest 7 chorób oka które badać powinno sie co 12 miesiecy np .PRA .katarakta i propozycja dla psów w tzw, planie hodowlanym jest aby na te 7 chorób powtarzać co roku badanie do okolo 6 roku życia . To tyle co uslyszalam od lekarza ,ale pewnie są inne bardziej zaawansowane badania .
Informacja ze strony Dr Garncarza, a dotycząca badań w Poznaniu i Krakowie
"Planujemy takie badania w 2 połowie czerwca. Ostateczne terminy są "dogrywane". Zainteresowanych prosimy o kontakt z rejestracją przychodni 22 858 80 62. Zapraszam."
Mam propozycję. Jadę do Olsztyna w najbliższy czwartek (21/05) do kliniki chorób wewnętrznych ,na badanie serducha u mojej kotki. Olsztyn ma nowoczesny sprzęt do badania echa. Można zbadać grubość ścianek serca. Oczywiście również można uzyskać certyfikat. Niestety w Warszawie od kilku miesięcy sprzęt jest popsuty, a wydanie certyfikatu na podstawie podstawowych parametrów mi nie odpowiada. Gdy ktoś miał ochotę również sie wybrać do Olsztyna to zapraszam. Tel do osoby uprawnionej. prof.Andrzej Pomiamowski (0 89) 523 39 62 apomian@uwm.edu.pl Trzeba umówić się wcześniej, ja jestem umówiona na 11.
To już mogę się pochwalić, chociaż to kot, a nie psies. Ambrosia ma zdrowe serducho, biodra, odcinek krzyżowy i kości ogona bezbłędne. Przy okazji, podczas badań serducha, załapałyśmy się do telewizji