witaminy dla psa

Moderator: Anirysova

witaminy dla psa

Postprzez s.z. » 2007-07-02, 08:19

Proszę, podpowiedzcie jakie są najlepsze witaminki.
Mój piecho ma 5- miesięcy
s.z.

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Cefreud » 2007-07-02, 08:34

wszystko zalezy w jaki sposób karmisz-dobra sucha karma ma zbilansowaną iloś witamin.
Poza witamniną C-która działa przeciw zapalnie i przeciwbólowo przy wszelkich problemach wzrostowych-bez konsultacji z wetem nie podała bym żadnej witaminy!
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

witaminy dla psa

Postprzez s.z. » 2007-07-02, 09:13

Sprawa jest nieco skomplikowana. Otóż podaję psu suchą karmę raz dziennie (mój świadomy wybór- jestem sceptykiem jeżeli chodzi o suche karmy, no przyznam się szczerze boję się tego co one zawierają) pozostałe dwa posiłki to gotowane mięsko, podroby,łapki kurze, szyjki indycze, ryż, warzywka, serk itp. staram się urozmaicać.
Aha jeżeli chodzi o suchą to podawłam Purinę Pro-Plan, teraz kupiłam Bonzitę- podobno
Szwedzi maja bardziej rygorystyczne wymogi.No i witaminy podaję jako uzupełnienie w mniejszej dawce. Podawałam wit.Dr. Seidla ( to tak z opisu wybrałam),ponieważ się skończyły stąd moje pytanie.
Weterynarz to troszkę inny problem, ale za dużo by tu pisać, więc może jakaś rada dla mnie by się znalazła?
s.z.

Postprzez kreska » 2007-07-02, 10:04

Przy takim sposobie karmienia ja bym tylko dorzucila cos na stawy/chrzastki Artroflex,Artresan itp. wszysko co zawiera glukozamine:).

Cefreud napisał(a):Poza witamniną C-która działa przeciw zapalnie i przeciwbólowo przy wszelkich problemach wzrostowych

Witamina C w tablektach jest praktycznie nie przyswajalna jesli juz to CEBION w plynie ale wlasciwie to tylko podawana do zylnie jest skuteczna.
Podawanie/leczenie wit.C jest zalecane przy tzw. gnilcu zlosliwym /cos jak ludzki szkorbut/ale nie ma na to rowniez 100% potwierdzenia w badaniach klinicznych.W pozostalych przypadkach moze nawet zaszkodzic:(.

Jesli sie zdecydujesz sie podawac jakies witaminy to proponuje robic przerwy w podawaniu np. jesli podajesz przez miesiac to nastepny robisz przerwe.
pozdr...
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

witaminy dla psa

Postprzez s.z. » 2007-07-02, 10:41

Więc może witaminy co drugi dzień, wyjdzie na to samo co miesiąc na miesiąc, czy nie?
A może dłuższa przerwa jest bardziej wskazana?
s.z.

Postprzez Kropla Nadziei » 2007-07-02, 10:57

Moje psy są na Royalu, jednak dodatkowo podaję im witaminy firmy Wita-vet na opakowaniu są dwa sposoby dawkowania (jeden przy karmieniu karmą, drugi przy karmieniu gotowanym), sierść po tych witaminach jest w bardzo dobrej kondycji.
Kropla Nadziei

psy: NICEA zDD,BURBERRY Kropla Nadziei,OTI Kraina Retr.

Postprzez kreska » 2007-07-02, 14:13

s.z. napisał(a):Więc może witaminy co drugi dzień, wyjdzie na to samo co miesiąc na miesiąc, czy nie?
A może dłuższa przerwa jest bardziej wskazana?

Kazdy organizm ma naturalna zdolnosc pobierania potrzebnych skladnikow z pokarmu, dostarczajac je sztucznie oduczamy organizm naturalnych odruchow. Dostarczajac wit. w "czystej" postaci co drugi dzien rozleniwimy/przyzwyczaimy organizm ktory bedzie czekal na kolejna porcje. Podajac przez pewien okres a pozniej odstawiajac, organizm w naturalny sposob zaczyna systematycznie pobierac wit. z karmy.
Zrob na poczatek badania na podstawie ktorych dowiesz sie czy wogle cos z wit. podawac :roll:
Jak masz problem z wetem to sprobuj na wlasna reke isc do laboratorium gdzie wykonuja badania zwierzat i popros o..:
morfologia z OB
AspAt
AIAT
Glukoza
Kreatynina
Mocznik
Fosfor
Magnez
Wapn
MOCZ /jak Ci sie uda "zlapac" :mrgreen: /
-mocz badanie ogolne
moze ma ktos z forumowiczow inne sugestie?

Gotowa karma zawiera juz w sobie zestaw wit. patrz skladniki:)a do tego organizm sam pobiera sobie potrzebne skladniki z karmy ktora przygotowujesz.
Wiec jesli karma jest dobrze zbilansowana a pies zdrowy to nie ma potrzeby tego psuc :-)
Wedlug mnie lepiej szukac witamin w skladnikach pokarmowych i regularnie "przemycac" je psu w karmie niz pasc "chemia".
Nie wiem czy cos pomoglam czy jeszcze bardziej namieszalam :roll: ale nie idzie mi zbytnie tlumaczenie w dodatku w wersji pisanej :->
pozdr...
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

witaminy dla psa

Postprzez s.z. » 2007-07-03, 08:52

Dziekuję Wszystkim za odpowiedzi!
Kreska!
Dziękuję, zrozumiałam.
Mogłabym przez nadgorliwość zepsuć naturalne odruchy.
Słyszłam kiedyś opinię, że przyswajanie sztucznych witamin jest tak mizerne,
że szkoda je podawć.
Zamówiłam Artresan, a witaminy podam po miesięcznej przerwie.
Piecho zdrów (odpukać) jak ryba.
Badania sobie na razie darujemy, ale dziękuję za spis, w razie
potrzeby będzie jak znalazł.
Nie mniej jednak gdyby Ktoś miał jeszcze jakieś opinie na temat witamin, chętnie poczytam
s.z.

Postprzez patio04 » 2007-07-06, 16:28

Ja byłam u weterynarza i on polecił mi witaminy A i D w kropelkach oraz wapno wszyatko raz dziennie. Oprócz tego daje jej karme Dog Chow purine... Jak do tej proy wszystko działa, i mała rośnie zdrowo....
patio04

Postprzez Ania Gd » 2007-07-06, 19:17

Tylko Pati przestrzegaj dawki wit.A+D3 zaordynowanej przez weta.
Bo przedawkowując bardzo łatwo zniszczysz jej wątrobę.
W tym względzie zdecydowanie obowiązuje reguła, że
CO ZA DUŻO TO NIE ZDROWO.
Powodzenia.
Ania Gd

Postprzez patio04 » 2007-07-08, 13:41

Dzieki że za ostrzezenie..:) bede uwazac.... tak samo jest z wapnem trzeba uwazac bo dostanie przewapnienia....
patio04

Powrót do - Inne schorzenia