chciałbym Was zapytać o zdanie na temat preparatu Cortaflex[/b] - pytałem już w innym wątku, ale tam nikt nie wykazał się specjalną wiedzą na temat tego typu preparatów więc pozwalam sobie jeszcze raz zapytać

- może Kreska tutaj coś napisze?
Na temat produktu CM akurat zwrocilo moja uwage haslo "Koniec z dysplazja"

no a potem rozne inne dziwne tresci

w temacie suplementow jakbym nie dawala "znakow zycia" na forum to prosze mnie "zaczepic" na PW, czasem poprostu umykaja mi watki
co do Cortaflexu - środek ten zawiera w swoim składzie kwas hialuronowy - wg mnie dla dorastającego psa , zbędny dodatek (generalnie działa przeciwzapalnie) - natomiast cena produktów z KH jest znacznie wyższa niż innych chondroprotetyków
Jesli jest taka potrzeba to wlasnie dla dorastajacego jest wskazane podawanie KH, poniewaz wraz z wiekiem kwas hialuronowy naturalnie wystepujacy w organizmie traci swoje wlasciwosci. KH sam w sobie nie ma wlasciwosci przeciwzapalnych :roll jezeli stan zapalny powstaje na skutek tarcia a dostarczymy KH to zniwelujemy tarcie przez co moze uda nam sie zlikwidowac stan zapalny. Wystepuja dwie formy KH duzo czasteczkowa i maloczasteczkowa, ta pierwsza wystepuje w mlodym organizmie i "robi dobrze" a drugiej formy przybywa wraz z wiekiem i nie wplywa korzystnie
KH to nic innego jak nawilzacz stawow i nie tylko bo rowniez skory
Zeby kwas hialuronowy, podawany do ustnie, dawal rezultaty trzeba go przyjmowac w dawce min. 100mg dziennie dla czlowieka, jaka dawke przyjac dla psow nie wiem

ale moze da sie to jakos przeliczyc, jutro przestudiuje opracowania ale mozliwe ze podobnie jak przy glukozaminie powinno zastosowac sie takie same dawki.
Dosc dziwny jest sklad tego preparatu a biorac pod uwage cene

Nie wiem czemu tam jest "włożony" kwas asparginowy czyli potocznie apspartam albo kwas glutaminowy uzywany w spozywce jako "wzmacniacz smaku" np w maggi:roll: Dr Blaylocka odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne choroby neurologiczne i tysiace innych ostrych symptomów, ale znowu to sa tylko badania dzialania na ludziach
Jutro postaram sie wypytac madrzejsze odemnie glowy, bardziej naukowe
pozdr