Moderator: Anirysova
Katarzyna Saganowska napisał(a):- MartaD (dalam czy nie dalam?? )
Anna Rozalska napisał(a):Aga to były słowa Dr. Jagielskiego na koniec wykładu. Bardzo optymistyczne. Na moje pytanie w jakim procencie szczeniaki mogą odziedziczyc nowotwór po jednym z rodziców odpowiedział, że w 25%. To ja już wymiękłam.
iwona_k1 napisał(a):Anna Rozalska napisał(a):Aga to były słowa Dr. Jagielskiego na koniec wykładu. Bardzo optymistyczne. Na moje pytanie w jakim procencie szczeniaki mogą odziedziczyc nowotwór po jednym z rodziców odpowiedział, że w 25%. To ja już wymiękłam.
To raczej uogólnienie.Nie wiem jak dziedziczy się histiocytoza -nad mechanizmem chyba trwają badania-skoro wieloma genami to procent może być wyższy
magiczne 6 lat ... to tak jak u mojej Berty... okaz zdrowia, badania okresowe doskonałe, kondycja i temperament młodzieniaszka, babeszja zaleczona zgodnie ze sztuką, kilka dni i ... psa nie maKatarzyna Saganowska napisał(a): przewija sie fakt,ze do pewnego momentu nie chorowaly w ogole. Byly zdrowe. Po czym konczyly magiczne 5 - 6 lat i koniec - organizm sie wylaczal
Majszczur napisał(a):magiczne 6 lat ... to tak jak u mojej Berty... okaz zdrowia, badania okresowe doskonałe, kondycja i temperament młodzieniaszka, babeszja zaleczona zgodnie ze sztuką, kilka dni i ... psa nie maKatarzyna Saganowska napisał(a): przewija sie fakt,ze do pewnego momentu nie chorowaly w ogole. Byly zdrowe. Po czym konczyly magiczne 5 - 6 lat i koniec - organizm sie wylaczal... system immunologiczny sfiksował... autoagresja fagocytarna. Na wykładzie spytałam doktora czy ten zbieg okoliczności mógł oznaczać, że miała niezdiagnozowany uśpiony nowotwór, powiedział że "niewykluczone" a nawet że spotyka u bernów przypadki uaktywnienia się nowotworu po chorobach odkleszczowych.
Berta była z pierwszego miotu z tego samego skojarzenia co Drixon (trzykrotnie powtarzanego) Gdybym wiedziała wcześniej to co wiem teraz już lecząc babeszję zgłosiłabym się na wszelki wypadek do onkologa... ale nie wiedziałam...
Powrót do - Informacje o seminariach, konferencjach, odczytach itd
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość