Czy nie wpłynie to w jakiś zły sposób na ich stawy

Moderator: MartaD
Berny zdecydowanie od biegania i skokow wola spacery i te sie im zaleca![]()
Berny zdecydowanie od biegania i skokow wola spacery
Cefreud napisał(a):Olga, z tym prześwietleniem różnie bywa.Brombas nie miał problemów w wieku 18 mc a teraz sama widzisz...
Anonymous napisał(a):Nie mam zbyt duzego doświadczenia w hodowli bernenczyków ale nie jestem zwolennikiem zbyt intensywnych sportów dla tej rasy . Tak jak napsano wyzej zbyt potęzna masa ciała , jak podają publikacje medyczne dotyczace tej rasy genetycznie uwarunkowany szybki wzrost i bardzo duze w tej rasie tendencje do dysplazji powinny nas uczulić co do mądrego i rozważnego porowadzenia .
Anonymous napisał(a):Pamiętam jak mi powiedziała wet że nie wazne co lubi pies ale wazne co służy jego zdrowiu my też lubimy palić papierosy pić nadmiar kawy dzieci uwielbiaja tony frytek czy czekolady, co niektóre narkotyki czy to znaczy że mamy im na to pozwolić. To my musimy pewne rzeczy racjonować a pewne wręcz wykluczyć dla dobra siebie samego dobra dziecka czy dobra naszego psa.
Anonymous napisał(a):Ja osobiscie nie chcę na żadnym z nich eksperymentować bo chcę żeby jak najdłużej były przy mnie żebym nie musiała sobie kiedyś powiedzieć że przyłożyłam ręki do ich cierpienia bardzo dobrze zdając sobie sprawę z ich masy predyspozycji i warunków genetycznych bo na co nie mam wpływu to jak to się mówi natury nie przeskoczę i jak mi powiedział doktór Golec to że sara jest szczupła a Misia potężna to nie znaczy że jedna moze skakać pod sufit a druga nie obje są tak samo narażone na upadek złamanie czy inne przypadłosci. Zresztą zawsze staram sie słuchać specjalistów bo myslę ze swoja wiedzę opierają nie na wydumanych historiach a na wieloletnim doświadczeniui jak mi ostatnio powiedział weterynarz .... własciciel moze mówić co chce a ja po schorzeniu i tak wiem jak było na prawde. Dlatego jak mi doktor Stolarek mówi ...bez przesady spokojnie bo to bernenczyk to biore to sobie bardzo poważnie do serca i po prostu słucham jego rady czy mi sie to podaoba czy nie . Powiem jeszcze nie bardzo wiem co to za sport wypowiedziałam się tak ogólnie na temat bo moje zdanie jest takie , w kazdej sytuacji po prostu potrzebny jest zdrowy rozsadek i umiar oraz wyczucie na co możemy swojemu psu pozwolic żeby mu z tej naszej dobroci i miłosci nie zaszkodzić .P0zdrawiam ala.
Anonymous napisał(a):Drogi Glonku napisałam jasno i wyraźnie ze nie bardzo wiem co to za sport ale uważam że tak jak we wszystkim powinno zachować się zdrowy rozsądek , mam prawo mieć własne zdanie wcale go innym nie narzucam i każdy postapi tak jak uważa za stosowne. proponowałam bym też nie obrazać lekarzy którzy mają myslę duzo wieksze doświadczenie jak ja .
Anonymous napisał(a): O Tobie nie piszę bo wiedzę że zęby zjadłeś na hodowli bernenczyków . Pozwolisz jednak że skoro ja odpowiadam za swoje psy to będę tak postepowała żeby zapewnić im taką formę zabawy i ruchu jaka jest zalecana dla tej rasy przez specjalistów, oraz mój zdrowy rozsądek. powtarzam mój nie Twój Pozdrawiam -wiesz Glonku lubię dyskutować ale na pewnym poziomie i wydawało mi sie że jest to forum dyskusyjne ,moze jednak sie pomyliłam.
Anonymous napisał(a):Zainteresowanym
Do ukończenia 18miesiecy stawy bernenskiego psa pasterskiego wymagają szczególnej opieki,stąd nie ma mowy o wybieganiu psa przy rowerze,męczeniu go długim biegiem czy zmuszaniu do skoków.podkresla to też pani Cochrane deklarująca sie jako zwolenniczka agility a zarazem ostrzegająca że jej ukochana rasa- własnie bernenczyki-nie maja czego szukać w tej konkurencji na poważnie. Owszem mogą brac udział w pokazach o charakterze rozrywkowym,bo ich uroda z naddatkiem nadrobi braki zwinnosci, gibkosci i skocznosci, ale to wystarczy dla publicznosci, dla sędziów-o wiele za mało. Przyczynę takiego stanu upatruje sie w koniecznosci unikania przez bernenczyka skoków w okresie pierwszych 18 miesiecy życia psa,a przecież agity na tym polega. Na dodatek bernenski pies pasterski nie jest i nie bedzie nigdy szybki ,bo to wbrew jego naturze i celom do jakich został wychowany. Oglądałem dwukrotnie popis bernenskiego psa pasterskiego w pokazach agility w Poznaniui muszę się obiema rękami podpisać pod zdaniem brytyjskiej hodowczyni .Na dodatek startujący pies był młody za młody by tak barbarzyńsko obchodzić sie z jego stawami! nie chciałbym oglądać jego bioder kolan i łokci za jakieś cztery lata.....
Adam Janowski Bernenski pies pasterski...
Anonymous napisał(a):Malcolm. B. Willis
Poradnik dla hodowców psów-genetyka
.......Obciązenie stawu biodrowego psa podczas skoku jest 2,5 raza wieksze od masy ciała...
dział dysplazja
Powrót do Szkolenie Szwajcarów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości