Sucha Karma

Re: Sucha Karma

Postprzez anula » 2009-03-10, 13:19

Ala ona na etapie próbek zje wszystko. Jeśli upewniłaś się co do stanu jej zdrowia, to przetrzymaj ją. Każdy wet ci powie, że pies może nie jeść wiele dni (pić musi ;-) ), w wybiórczym apetycie naszych bernów odzwierciedla się nasza nadopiekuńczość. Przećwiczyliśmy to już kiedyś z Sawą. Jeśli pies chętnie zjada jedzenie gotowane, twarożki itp. frykasy, to nie dziw się że potem nie chce jeść kulek (ja też bym nie chciała). Masz też inne wyjście gotuj, gwarantuję, że Dalmiśka będzie przeszczęśliwa.
Niestety teraz ponownie muszę cierpliwie znosić wybiórczy apetyt Sawy, ale to fochy ciężarnej i wyjścia nie mam, muszę być czujna bo grozi mi inwazja myszy :roll: :-P :mrgreen:
anula

Ostrzeżeń: 0
Hodowla: Astrolabium

Postprzez Anna Rozalska » 2009-03-10, 15:22

Jesli chodzi o karmę orjen to jest ok. Ja wcześniej byłam u weta któremu ufam spytać o tą dużą zawartość białka. Powiedział, że na 100% az tyle bialka tam nie ma, natomiast dla rosnacego psa jest jak najbardziej ok. Lamia jadła ze 3 miesiące dopóki nie zaczęła sie krztusić bo chrupki są małe. Musiałyśmy poszukać czegoś innego odpowiedniej wielkości. Po testowaniu rożnych karm trafiliśmy na brita care, którego od roku po prostu uwielbia.
Z tego co wiem to nie należy mieszać suchego z gotowanym tzn. albo jeden posiłek suchy albo gotowany. Jesli pies nie chce jeść samej karmy to po prostu trzeba szukać innej. U mnie jest rano samo gotowane mięcho z kością bez ryżu ani makaronu, ewentualnie marchewka lub biały ser, jajko itp. a po południu i wieczorem chrupki.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Busola » 2009-03-10, 16:12

my nie mamy problemu z apetytem, dalmiska zjada co ma zjeść, po prstu zmieniamy karme bo podejrzewam alergie i nie mam zaufania do hillsa i cena mocno podskoczyła i wiele innych przyczyn nie związanych z wybrzydzaniem. ja juz mam doswiadczenie z wybrzydzającym psem i sobie teraz radzę ;-) wiec nie w tym rzecz.
Wczesniej nie chciałam karmy zmieniac bo uwazam ze taka huśtawka pokarmowa w okresie wzrostu nie jest wskazana, ale teraz gdy dalmiska juz prawie wyrosnieta mogę sobie pozwolic ;-)
Busola

Postprzez annasm » 2009-03-10, 19:29

Wydaje mi sie że za duzo bialka w diecie tez nie jest wskazane, dla bardzo aktywnych psów więcej dla nie pracujących mniej.
Z nadmiarem białka generalnie poradzą sobie zdrowe nerki.
Gdzies wyczytalam ze pies na diecie wysokobialkowej chudnie.
Mysle ze podobnie jak u ludzi umiar we wszystkim wychodzi na zdrowie.
Dieta wysokobiałkowa u dzieci generalnie im nie szkodzi ale na skutek róznych mechanizmów patofizjologicznych powoduje że w późniejszym wieku może odbić się to na stanie nerek.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Hekate » 2009-03-10, 21:48

a ja znowu spotkałam się na Dogo z opinią że nie powinno się dawać karmy wysokobiałkowiej młodym psiakom dużych ras, bo mogą po niej za szybko rosnąć, Alu a nie myślałaś o Acanie, ma bardzo dobry skład.
Co do rozpasania psa to mam najlepszy przykład :oops: Altkowi po paru dniach nawet gotowane się przejada :roll:
Obecnie je Acane Lamb&Apple, po przetestowaniu próbek Orijena i Acany ta weszła najlepiej bez dosmaczania, szkoda że już duży worek wchodzi tak sobie :-/
Ale po skończeniu tej karmy zastanawiam się nad spróbowaniem TOTWa bizonowatego ponoć pachnie jak pieczone mięsko :mrgreen:
Hekate

Postprzez Kamil » 2009-05-05, 18:20

Witam
Mam 15 tygodniowego pieska i karmiłem go Arionem, który na szczęście się już kończy. Chciałem przejść na Eukanube ale nawet nie chce jej tknąć. Zastanawiam się nad Puriną Pro Plan a Brit Care Junior Large Breed Lamb Rice. Dodam że piesek miał kłopoty z jelitami. Którą karmę polecacie ?
Pozdrawiam :)
Kamil

psy: Jantar i Atos

Postprzez Anna Rozalska » 2009-05-05, 19:47

Wcale sie nie dziwię, że Eukanuby piesio nie chce tknąć. Moja od małego gdy przyszła z hodowli też nie chciała na nia spojrzeć. Do 1,6 roku była na na Royalu sensible. Potem też jej się znudził. Zaczęłyśmy testować chyba z 10 rodzjów karm. U nas jeszcze istotną rolę odgrywała wielkość chrupek. Orjenem i Acaną sie krztusiła bo chrupki są naprawdę małe a Royal giant i Biomil mają krokiety jak dla konia. Po wielu testowaniach z karmami trafiliśmy na Brita care hipoalergicznego large breed jagniecina z ryżem.To był strzał w 10 bo je tą karmę już ponad rok. Teraz żałuję , że wcześniej się na nia nie natknęłam bo jest to karma mało reklamowana ale jak dla mnie bardzo dobra i pod względem analizy składu i zapachu. Z czystym sumieniem polecam dla juniora i starszego psa. Dobrze, że skończyłeś Ariona bo ta karma do kllasy super premium nie nalezy.
Anna Rozalska

Postprzez Marszal » 2009-05-05, 20:44

Aniu, to jakiego Ty Biomila podajesz :shock: Maks dostaje BIOMILL ADULT SENSIBLE i chrupeczki są ciut większe jak w Orjenie, wcale nie są duże :-)
Marszal

psy: Maks

Postprzez Kamil » 2009-05-05, 21:53

Do jutra muszę zamówić karmę i najprawdopodobniej wybiorę Brita. Mam jeszcze jedno pytanie - w większości karm dla szczeniąt ras dużych na 1 kg karmy przypada ok 4200 - 4400 kcal a w Bricie ok 3650 kcal - jakie jest dawkowanie dla szczeniaka 15 tyg 19 kg ? Jeśli ktoś wie będę wdzięczny za odp.
Pozdrawiam
Kamil

Postprzez frappe » 2009-05-06, 00:33

a to ja z ciekawości podłączę sie pod temat i zapytam, Panda jest na RC Giant, czy wg Was lepiej przy nim zostać, czy może przejść na Acanę, Brita, Ariona a może Hills'a ?
frappe

Postprzez mirka » 2009-05-06, 06:01

Nasza sunia ma pół roku i podajemy RC Giant Puppy i jest dobrze,czasami dostaje konserwę Animondy.Na początku dostawała Eukanubę ale nie chciała jej jeść :-/
mirka

psy: ASHANTIA Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez Anna Rozalska » 2009-05-06, 08:22

Jeśli maluchy chętnie jedzą RC giant to oczywiście niech przy tej karmie pozostaną. Jeśli chodzi dawkowanie Brita care to na opakowaniu karmy jest dokładnie opisane dawkowanie wg. wagi szczeniaka. Mnie ta karma odpowiada jeszcze z tego względu, że np. przy wadze Lamii 52 kg. dzienna dawka chrupek wynosi 380 gr. gdzie w innych karmach musiałaby zjeśc np. 600 gr.
Aniu ja kiedyś zakupiłam Biomila large breed i chrupki były naprawdę olbrzymie jak w RC adult large breed.
Anna Rozalska

Postprzez Apcik » 2009-05-06, 17:25

a BRIT Adult Large Breed...
jak patrze na dzienna dawke to jest o wiele nizsza niż Boscha
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Wydra » 2009-05-28, 20:37

Potrzebuję troszeczkę odchudzić mojego Dinusia.Czy ktoś kupuje karmy dla kastratów jeżeli tak to jakie :?: Wszelkie podpowiedzi mile widziane :lol:
Wydra

Postprzez Natalia i Galwin » 2009-05-28, 20:43

Może lepiej zero dodatków między posiłkami i mniejsze ilości jedzenia :?: :mrgreen:
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Wydra » 2009-05-28, 21:15

Natalia jak możesz :cry: ja przecież nic nie daję :mrgreen: a tak na poważnie to co myślisz o karmach dietetycznych?
Wydra

Postprzez Cefreud » 2009-05-29, 08:44

ROMA-mój wet twierdzi,że to strata pieniędzy.Lepiej dawać mniej tej karmy na której pies był przed kastracją.I żadnych smaków między karmieniami
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Anna Rozalska » 2009-05-29, 09:03

Roma możesz kupić karmę light z mniejszą zawartością białka i jeśli Dino je też gotowane to zmniejsz mu ilość mięsa. Przede wszystkim musisz zapewnić Dinusiowi dużo ruchu. Lamia jest juz po sterylce ponad rok waga 52 kg utrzymuje się cały czas ale my średnio jesteśmy spacerach 4 godz. dziennie.
Anna Rozalska

Postprzez Kamil » 2009-05-29, 14:52

Czy ktoś z Was karmił swojego psiaka ACANĄ ? Jakie macie zdanie na temat tej karmy ?
Kamil

Postprzez Wydra » 2009-05-29, 19:42

Karolina!Ty to chyba jesteś bez serca :cry: jak nie dawać smaczków? a ćwiczenia,aporty i tak dalej to co, za darmo biedaczysko ma pracować? a tak na poważnie to ja już nie wiem co mam z nim zrobić.Wiecznie jest głodny i zjada wszystko co napotka na swojej drodze.Nawet na jaszczurki poluje.
Aniu!Dino ma bardzo dużo ruchu,5xw tygodniu pływanie i to bardzo intensywne,po lesie gania przynajmniej 2 godz.dziennie,nie wspomnę o tym,że w domu ma koleżankę i ganiają po dworze do upadłego.W naszym przypadku to chyba sprawdza się porzekadło jaki Pan taki Kram.Już zastanawiam się czy przypadkiem nie przestać im gotować i przerzucić je tylko na suchą?
Wydra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Karmy suche