kleszcze - już są!!!

Moderator: Anirysova

Re: kleszcze - już są!!!

Postprzez dorciaj » 2009-04-17, 22:20

EwaM napisał(a):
Marszal napisał(a):Nie no Ewunia, nie mów mi, że Ty się w moje rejony na spacerki wybierasz z moimi Faworytkami :shock: :lol: Czyżbyśmy były sąsiadkami :?: Ja mieszkam w Wołominie a raczej w Starych Lipinach (ale to prawie to samo) i chodzimy na spacerki na okoliczne łąki (niestety) coby Maks mógł bez smyczy polatać. Czyli moje rejony to Wołomin Słoneczna i Stare Lipiny ;-)

My zwiedzamy wołomińskie lasy w takim trójkącie: Helenówek,Ossów,Lipiny :mrgreen: Okolice ul.Marszałkowskiej :-D No,wygląda,że daleko do siebie nie mamy :mrgreen:

No nie dziewczyny nie osłabiajcie mnie. Mieszkałam 3 lata w Wołominie na Niepodległości i ciągle tam łaziliśmy po łąkach a teraz jak się wyprowadziliśmy to się okazuje, że tyle znajomych w okolicy. :-(

My stosujemy Frontline i Kiltix i u Fita i Hermesa nic a nic nie znajduję. A w naszych okolicach jest zatrzęsienie kleszczy. Nawet we włosach synka znalazłam łażącego.
dorciaj

Ostrzeżeń: 0
psy: Fito Piorun Aris

Postprzez Pati94 » 2009-04-17, 22:23

My mimo zakropienia frontlinem znaleźliśmy kleszcza w tym tygodniu :-/
Pati94

psy: Egan

Postprzez beta » 2009-04-17, 22:36

Mnie to już przeraża każdy spacer nie ważne gdzie idziemy zawsze pamiątki w postaci kleszczorów przyniesiemy :evil:
Zakropiony Karmel był już dwa razy frontlinem i po trzech tygodniach beaphar podałam i dzisiaj rano znalazłam 7 sztuk. Od maleńkich po takie co już troszkę popiły ale wszystkie wkręcone ciekawe ile jutro znajdę po dzisiejszym wieczornym spacerze bo wyczesywanie nic nie daje :cry:
beta

psy: Karmel (Aveq z Cichej Górki)(**), Maks

Postprzez dorciaj » 2009-04-17, 22:42

Oj niech na te cholerstwo coś w końcu wznajdą - opryskają i wytłuką wszystkie. :evil: :!: :evil:
Ostatnio edytowano 2009-04-18, 00:01 przez dorciaj, łącznie edytowano 1 raz
dorciaj

Postprzez EwaM » 2009-04-17, 23:10

dorciaj napisał(a):
EwaM napisał(a):
Marszal napisał(a):Nie no Ewunia, nie mów mi, że Ty się w moje rejony na spacerki wybierasz z moimi Faworytkami :shock: :lol: Czyżbyśmy były sąsiadkami :?: Ja mieszkam w Wołominie a raczej w Starych Lipinach (ale to prawie to samo) i chodzimy na spacerki na okoliczne łąki (niestety) coby Maks mógł bez smyczy polatać. Czyli moje rejony to Wołomin Słoneczna i Stare Lipiny ;-)

My zwiedzamy wołomińskie lasy w takim trójkącie: Helenówek,Ossów,Lipiny :mrgreen: Okolice ul.Marszałkowskiej :-D No,wygląda,że daleko do siebie nie mamy :mrgreen:

No nie dziewczyny nie osłabiajcie mnie. Mieszkałam 3 lata w Wołominie na Niepodległości i ciągle tam łaziliśmy po łąkach a teraz jak się wyprowadziliśmy to się okazuje, że tyle znajomych w okolicy. :-(

My stosujemy Frontline i Kiltix i u Fita i Hermesa nic a nic nie znajduję. A w naszych okolicach jest zatrzęsienie kleszczy. Nawet we włosach synka znalazłam łażącego.

:mrgreen: :mrgreen: Dorcia,nie załamuj się :mrgreen: Od ładnych paru lat mamy w planach budowę na Białołęce.Może tam się spotkamy :mrgreen: Tylko białołęckich kleszczy się boję :-P W Wołominie siedzę już sporo czasu,ale na takim zad...u,że bez samochodu ani rusz,więc na ulicy spotkać nas z psami trudno :mrgreen: Tylko w lesie :-D
Na kleszcze stosujemy fiprex co 3tygodnie i pobożne życzenia,żeby działał :-D Próbowałam też dodatkowo miód,drożdże,a teraz zastanawiam się nad czosnkiem pod jakąś tam postacią.Te zarazy kleszcze psują nam wszystkie spacery i już śnią mi się po nocach :evil: Wszędzie je widzę :evil: :evil: :evil:
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez Marszal » 2009-04-17, 23:16

dorciaj napisał(a):
EwaM napisał(a):

No ja też żałuję, bo przydało by się towarzystwo na spacerkach ;-) My teraz zakraplamy Fiprex, wcześniej był Frontline. Dodatkowo założyłabym obrożę przeciwkleszczową, ale mam problem bo wszystkie są za małe :oops: Wcześniej próbowałam z Preventicem, zrobiłam dziurkę i zapinałam na gumkę recepturkę, ale ta prowizorka nie zdała egzaminu bo pękała :-/ Taka obroża powinna być luźno zapięta, więc ja bym potrzebowała tak z 70cm i tu się zaczynają schody :-? Na szczęście pomimo ogromnej ilości kleszczy ściąganych z Maksa, nie trafiłam nawet na jednego już opitego, więc pozostaje mi mieć nadzieję, że i same kropelki jakoś tam działają.
Marszal

psy: Maks

Postprzez EwaM » 2009-04-17, 23:20

Też próbowałam zakładać obroże(juz nie pamietam jakiej firmy),ale jej zapach strasznie mnie drażnił,a ja alergik jestem i się bałam,że mnie udusi :mrgreen:
EwaM

Postprzez Marszal » 2009-04-17, 23:21

No fakt, śmiardolą ostro :-P
Marszal

Postprzez EwaM » 2009-04-17, 23:23

Aż się boję głośno mówić,żeby nie wywołać wilka z lasu :lol: ,ale narazie kleszczy nie miałysmy szczęśliwie.
EwaM

Postprzez dorciaj » 2009-04-17, 23:54

Aniu u nas mamy obrożę Kiltix - długa jest bo Fitowi luźno założyłam i jeszcze zapas zosał.
Zapach ma jakiś taki mentolowy.

Ewciu, kurcze to nie sobie przypinaj tą obrożę to nie udusi - pieskowi kochana zakładaj :mrgreen: :mrgreen: :-P

A tak na marginesie to jak znalazłam kleszcza na Mateuszu to sobie pomyślałam, że i dzieciakom obróżki pozakładam :oops: :-P
dorciaj

Postprzez Marszal » 2009-04-18, 00:02

dorciaj napisał(a):Aniu u nas mamy obrożę Kiltix - długa jest bo Fitowi luźno założyłam i jeszcze zapas zosał.
Zapach ma jakiś taki mentolowy.

Ewciu, kurcze to nie sobie przypinaj tą obrożę to nie udusi - pieskowi kochana zakładaj :mrgreen: :mrgreen: :-P

A tak na marginesie to jak znalazłam kleszcza na Mateuszu to sobie pomyślałam, że i dzieciakom obróżki pozakładam :oops: :-P

Dzięki Dorcia, to może jeszcze z tą obrożą Kiltix spróbuję :roll: Jeśli chodzi o dzieciaczki to radziłabym Ci przed wyjściem spryskiwać dzieciaczki tymi Offami itp specyfikami, bo one są nie tylko na komary, ale i na kleszcze ponoć. Pewnie to nie 100% zabezpieczenia, ale zawsze może coś tam odstraszy.
Marszal

Postprzez EwaM » 2009-04-18, 00:04

dorciaj napisał(a):Ewciu, kurcze to nie sobie przypinaj tą obrożę to nie udusi - pieskowi kochana zakładaj :mrgreen: :mrgreen: :-P

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
EwaM

Postprzez dorciaj » 2009-04-18, 00:07

Marszal napisał(a):Jeśli chodzi o dzieciaczki to radziłabym Ci przed wyjściem spryskiwać dzieciaczki tymi Offami itp specyfikami, bo one są nie tylko na komary, ale i na kleszcze ponoć. Pewnie to nie 100% zabezpieczenia, ale zawsze może coś tam odstraszy.

Od tamtego kleszcza u Mateusza tak właśnie robię - offem psikam i odpukać nic od tamtej pory.
dorciaj

Postprzez EwaM » 2009-04-18, 00:15

To może i psy dodatkowo tym offem spryskiwać :?:
EwaM

Postprzez dorciaj » 2009-04-18, 00:19

No może to jest jakiś pomysł. Trzebaby zapytać kogoś "mądrzejszego" czy psu nie zaszkodzi jak sobie tam gdzieś jęzorem po tym offie chlaśnie. (Chociaż jakby gdzieś na karku psiknąć to chyba nie sięgnie.)
dorciaj

Postprzez Magda » 2009-04-18, 08:05

Apcik napisał(a):a znacie firme Fripex- chce wypróbować spray
lub beaphar obroża :->

ą frontline nie zdaje egzaminu- wczoraj wyciagnęlam 5 kleszczy z brązowych kropek nad oczami :evil:
advantix w zeszłym roku też nawalał... więc szukam czegoś nowego :-|

Asia, Fiprex to polski odpowiednik Frontline (substancją czynną w jednym i drugim jest fipronil) :->
Magda

Postprzez Cefreud » 2009-04-18, 08:15

ja testowałam sabunol-4 kleszcze w plamce nad okiem.
Teraz frontline-kleszcze koło siusiaka.
Ręce mi powoli opadają....
W zeszłym roku najlepiej działał preventic, więc chyba znowu zainwestuję...
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Tess » 2009-04-18, 09:11

My mieliśmy fiprex i Milka złapała kleszczora. Teraz mamy advantax i ( odpukać) nic. Ale u nas tego draństwa wiele nie ma.
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez kreska » 2009-04-18, 09:19

Lata nosila obroze Kiltix + spot Fiprex ale ten zestaw przestal dzialac:(i za namowa weta nosi teraz obroze Preventic bo ta podobno w naszych rejonach sprawdza sie lepiej i jak narazie rzeczywiscie sie sprawdza, ma tez dodatkowe dzialanie w postaci domowego odswierzacza :mrgreen:
pozdr
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez Drixon » 2009-04-18, 09:21

(tfu,tfu - odpukać) nasz Ektopar się sprawdza (albo kleszczorów nie ma)
Drixon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Pasożyty