Moderator: MartaD
Anuta napisał(a):Psiak potrzebuje przede wszystkim kontaktu z ludzmi. To niszczenie, wg mnie jest sygnałem uspokajającym (dla niej), tak "zagryza" stres samotności. Ćwiczcie stopniowe, kontrolowane zostawanie w samotności. Zostawiajcie jąna "sekundę" i wracajcie, a gdy wszystko w porządku, zachwyt i nagroda dla psiuni. I stopniowo wydłużać samotność. Długa droga przed Wami, ale opłaci się. Powodzenia
P.S. Unikać pozostawiania samej (bo może zniwekować dotychczasowe osiagnięcia, ale w przypadku konieczności zostawienia suni bez nadzoru na dłużej, ograniczyć zasięg poruszania do jednego pomieszczenia i koniecznie usunąć wszystko z jej zasięgu.
Cefreud napisał(a):przed zostawieniem psiaka samemu w domu musisz zmęczyć go psychicznie-własnie każąc wykonac parę razy siad, waruj itp.
W wypadku mojego psa nie chodzi o długość spacerów ale ich jakość.Jak chwilę pobawi się ze mną,poćwiczy podstawy PT zostaje w domu i jest ok.Jak tylko tego nie zrobimy, robi nam rentgena po stołach i szafach
Wiem co mówię, bo Freud od dawna jest niekoronowanym królem na forum z zakresu "reorganizacji wnętrz"
Anuta napisał(a):Psiak potrzebuje przede wszystkim kontaktu z ludzmi. To niszczenie, wg mnie jest sygnałem uspokajającym (dla niej), tak "zagryza" stres samotności. Ćwiczcie stopniowe, kontrolowane zostawanie w samotności. Zostawiajcie jąna "sekundę" i wracajcie, a gdy wszystko w porządku, zachwyt i nagroda dla psiuni. I stopniowo wydłużać samotność. Długa droga przed Wami, ale opłaci się. Powodzenia
P.S. Unikać pozostawiania samej (bo może zniwekować dotychczasowe osiagnięcia, ale w przypadku konieczności zostawienia suni bez nadzoru na dłużej, ograniczyć zasięg poruszania do jednego pomieszczenia i koniecznie usunąć wszystko z jej zasięgu.
Anuta napisał(a):AT, klatka tez nie jest panaceum na każdy problem.
Rubicon1987, ja bym upewniła sie, że sunia nie ma klaustrofobii.
rubicon1987 napisał(a):Czy wasze psy śpią w łóżku w nogach itp itd :> ? moja raczej nie przepada - ale szuka mnie i drepta po mnie, żeby znaleźć moją twarz
Cefreud napisał(a):pierwszym z elementów walki z lękiem separacyjnym jest nauka zostawania psa w innym pomieszczeniu niż my.
Nasz pies kategorycznie nie może spac w naszej sypialni!
Powrót do Problemy wychowawcze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość