Entlebucher

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: Entlebucher

Postprzez Olcia » 2010-07-30, 15:32

Jaki piękny podkasany brzuszek!

Po tym opisie znajduję kolejne cechy chyba charakterystyczne dla rasy. Oprócz łułułu, to jeszcze aportowanie. Negra jest w stanie zignorować inne psy, byle pobiec za piłeczką. Jak mam w ręku piłkę, to mam 150% kontroli nad psem, który nie robi nic innego, tylko się na nią gapi.
Co do "ślepoty" - nie wiem, czy akurat jest to objaw choroby, czy psy po prostu widzą gorzej po zmroku - Negrze tez zdarza się coś obszczekać, kiedy napotyka jakiś "kształt". Wieczorem potrafi się gapić nadrzwi balkonowe i warczeć na swoje odbicie. No i wieczorem bardziej nasłuchuje.

honii, ja poproszę więcej zdjęć Wanilki.
Olcia

Ostrzeżeń: 0
psy: entlebucherka Negra

Postprzez santa » 2010-07-30, 21:08

honii napisał(a):Poza tym wielbi swoja kolekcje pileczek, wszystkie psy na spacerze przestaja sie liczyc, jesli tylko moze aportowac.

Jedyne, co nam doskwiera, to ze szczeniecy strach przed dziecmi (z ktorym bardzo walczylismy) przemienil sie w agresje. Panicznie sie boi dzieci i chyba bylaby zdolna sie na nie rzucic, zadne porady i sposoby polecane przez behawiorystow dotychczas nie pomogly. Ktos z was ma moze ten problem? (pytam pro forma, bo w sumie nikt o tym nie wspominal). A moze ktos bardziej doswiadczony ma jeszcze jakies pomysly?:) narazie sie jeszcze nie poddajemy.

A jeszcze mam pytanie- czy wasze entliki tez maja cos w rodzaju kurzej slepoty? Wanilka bardzo slabo widzi po zmroku. Kazdy szmer jest dla niej podejrzany, rozglada sie w panice, zdarza jej sie nawet zaszczekac na hydrant:) Jak jest juz szarawo na dworze, to potrafi merdac ogonem i biec w strone obcego faceta, ktory ma np posture i stroj podobna do jej pana.

moge tylko tak jak Ola potwierdzic typowe entlebucherowate cechy ;-)

u Santy występuja wszystkie powyższe, z tym ze u nas naszczescie strach przed dziecmi pozostal nadal tylko strachem. Santa czasem boi sie wejsc do windy kiedy jedzie w niej dziecko, szczeka na dzieci kiedy sa zbyt blisko niej (niestety na naszym pietrze w obydwu mieszkaniach sa male dzieci). Nie wiem co moge poradzic. Ja ostatnio zglebiam wiedze na temat psow ktora wyznaje Cesar Millan (tzw. Zaklinacz psow) Przedstawia moim zdaniem bardzo prosta - gdyz odwolana do psich instynktow - (teoretycznie bo w praktyce trzeba zmienic nasze gleboko zakorzenione antropomorfizowanie psow) ale skuteczna metode jak byc przewodnikiem psa i uniknac/rozwiazac problemy z jego zachowaniem. polecam jego ksiazke ktora w lipcu ukazala sie w polsce.

a jezeli chodzi o kurza slepote to wydaje mi sie ze jest to bardziej problem psychiki a nie wady wzroku. Moim zdaniem wynika to po pierwsze z charakteru tych psow - czujnych stróżów, mających reagować na kazde niepokojące zjawisko a po drugie jednak z pewnej strachliwosci czy małej pewnosci siebie ktora z tego co zauwazylam wystepuje u niektorych entli.
santa

Postprzez honii » 2010-07-30, 22:11

No dobra, na szybko pare fotek jeszcze, chociaz jakies dziwne i starsze same mam pod reka. Ale dla nadrobienia zaleglosci sie nadadza ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogole, to ktos sie wybiera jesienia na wystawe wroclawska? (o ile nic nie pomylilam;)
Ja sie pewnie wybiore popatrzec, bo mojej kluski nigdy nie wystawialam i jakos nawet nie wiem czy ona sie w ogole nadaje:) I co by musiala umiec robic, bo w sumie to taki rozpuszczony bachor jest troche. Ostatnio nauczylam ja nawet biegac bez gryzienia mnie po nogach, ale wtedy biegnie metr przede mna:D Wanilka uczy sie bardzo szybko, tylko ja nawet nie wiem, co by to mialo byc:)
W kazdym razie... jesli ktos sie wybiera, to mozna sie spotkac i pogadac.
I sie jeszcze wytlumacze, ze teraz jest troche chudsza niz na fotach, na ktorych widzimy zimowe zapasienie:) Aczkolwiek do drobnych entli nie nalezy... chyba po mamie;> Pamietam jak bylam z nia popatrzec wlasnie na wystawie we wrocku jak miala 6 miesiecy. Byla wyzsza o glowe niz 9-miesieczne entle pewnego pana.
honii

psy: Wanilka

Postprzez Drixon » 2010-07-30, 22:13

Drixon

Postprzez Olcia » 2010-07-30, 23:42

Foty przefajne. Czarno-białe podoba mi się najbardziej. Wanilka pięknie pozuje.
Olcia

Postprzez Anna Przybylak » 2010-07-31, 17:17

Mój Apek znajomym dzieciom pozwala na wszystko do obcych podchodzi z dystansem ,ale nie denerwują go.Myślę że każdy ma jakąś zmorę co go męczy jeden dzieci drugi coś innego .Jedyna rada to znaleźć sposób na zwalczenie tej zmory i pracować i jeszcze raz pracować nad tym aż w końcu ku zaskoczeniu naszemu uda się w co wierzę szczerze . Pozdrawiam
obrazek
Obrazek został zmniejszony.
Anna Przybylak

psy: Apek

Postprzez anizbi » 2010-07-31, 22:51

Mufa wczoraj pozbyła się zewnętrznego pazura w prawej przedniej łapie. Nie wiemy jak tego dokonała, dyndał na włosku, mamy nadzieję że odrośnie. Za bardzo się tym nie przejęła, gorzej było z dezynfekowaniem :-)

W kwestii aportowania ma bzika, na wyraźne żądanie oddaje zabawkę, ale woli się siłować, wykonując przy tym różne zwody, np. przewrót przez grzbiet.

Dzieci akceptuje w zasadzie podobnie jak resztę gości, czyli po powitalnym łułułu jest ok. Być może wzoruje się na Sedze, która gości traktuje przyjaźnie.

Entlebuchery po prostu lubią ordnung, chaotyczne i beztroskie zachowanie się dzieci je drażni, i szczekaniem usiłują je z powrotem zagonić do stada.
anizbi

psy: Volta i Figa - entlebucherki

Postprzez honii » 2010-07-31, 23:11

Mozliwe, ze ladnie odrosnie. Moj kot kiedys sobie wyrwal pazur bo zahaczyl o firanke (!!!) jak uciekal przed psem (pies kota uwielbia, ale kocur gra trudnego do zdobycia;). Byl Glupi Jas i amputacja pazura, bo sie zrobila opuchlizna, ryzyko usuniecia palucha nawet bylo, ale wszystko pieknie odroslo. Wiec bez stresu na zapas.

A my jeszcze oprocz pilki mamy drugi sposob na wybieganie psa- idziemy we dwojke do parku i spokojnie zaczynamy isc w przeciwnych kierunkach. Mknie tam i z powrotem az ziemia dudni:) Oczywiscie mozna sie tak bawic tylko chwile, bo o ile przy pilce pojdzie odpoczac na bok jak juz sie zmeczy, to w tym przyapdku mogla byc sie wykonczyc, bo sie nie zatrzymuje nawet na moment. Poczucie misji ma;)
honii

psy: Wanilka

Postprzez Bobik » 2010-08-03, 09:37

Halo! My z dużym prawdopodobieństwem będziemy na wrocławskiej wystawie - choćby z racji tego, że blisko mieszkamy. Nie wiemy w tej chwili, czy będziemy wystawiać jakiegoś psa, ale pojawimy się przynajmniej jako kibice, no i może spotka się jakichś znajomych. Gdy dopisuje pogoda, na terenach olimpijskich jest zawsze przyjemnie.
Bobik

psy: Entlebuchery Cyrus i Urania
Hodowla: Quercus Niger

Postprzez Olcia » 2010-08-06, 19:51

Ostatniej soboty na Polu Mokotowskim w Warszawie odbył się mini spacer małych szwajcarek. Udział wzięły Santa, Hejz i Negra. Dziewczyny dogadywały się wyśmienicie, bawiły się w swój mało delikatny sposób, pływały, aportowały i pozowały do zdjęć. Spotkanie zaliczone do udanych. Przy okazji zachęcam innych właścicieli małych szwajcarów, którzy być może nie piszą na forum, ale je podczytują, do wspólnych spacerków.

Hejz (Toskania Czandoria)
obrazek
obrazek

Santa
obrazek
obrazek

Negra
obrazek
obrazek

obrazek
obrazek

obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
fotki autorstwa właścicielki Hejz
Ostatnio edytowano 2010-08-07, 10:02 przez Olcia, łącznie edytowano 1 raz
Olcia

Postprzez Agnieszka » 2010-08-06, 20:05

No nie,no rewelacja :lol:
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez santa » 2010-08-06, 21:21

Tak, dziewczyny dogadywaly sie rewelacyjnie :-) Nawet bylam zdziwiona checia Santy do zabawy bo ona musi miec "nastroj" na gonitwy z innymi psami ;-)
santa

Postprzez Olcia » 2010-08-06, 21:59

A pod koniec, jak już się żegnałyśmy, Santa poczuła zew natury i wpadła w głupawkę :D
Olcia

Postprzez Slavo » 2010-08-08, 21:05

A ten Ogar to kolega??? ;-)
Ostatnio edytowano 2010-08-15, 09:41 przez Slavo, łącznie edytowano 1 raz
Slavo

Postprzez Olcia » 2010-08-08, 21:13

Nie, to przypadkowa i jednorazowa znajomość.
Olcia

Postprzez santa » 2010-08-08, 22:35

Ola nowa odslona Twojej strony jest rewelacyjna :!: :!: :!:
santa

Postprzez Olcia » 2010-08-08, 22:41

Marta, dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że pomoże niezdecydowanym. Muszę jeszcze popracować nad pozycjonowaniem, ale nie wiem, jak się za to zabrać.
Olcia

Postprzez Majszczur » 2010-08-08, 23:50

Olcia napisał(a):Ostatniej soboty na Polu Mokotowskim w Warszawie odbył się mini spacer (...). Spotkanie zaliczone do udanych. Przy okazji zachęcam innych właścicieli małych szwajcarów (...) do wspólnych spacerków.
buuu... a tych większych nie zachęcasz :-( ;-)

santa napisał(a):Ola nowa odslona Twojej strony jest rewelacyjna :!: :!: :!:
podpisuję się pod zachwytem wszelkimi dostępnymi mi kończynami :!:

btw prześliczne te Wasze entliczki-pentliczki, jak mawia moja córcia ;-)
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez Olcia » 2010-08-09, 00:19

majszczur, zachęcam jak najbardziej! Kolejny być może za tydzień, więc jak masz wolne przedpołudnie to zapraszamy. :-D

I dziękuję za pochwały :mrgreen:
Olcia

Postprzez Olcia » 2010-08-14, 15:56

Wrzuciłam fotki z dzisiejszego spotkanie: viewtopic.php?p=225534#p225534
Olcia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher