Witam

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Witam

Postprzez cezar » 2010-11-03, 07:51

Witam, od niedzieli jestem szczęśliwym posiadaczem berneńczyka (zakup na giełdzie 550pln) ksiażeczka zdrowia 2 szczepienia + odrobaczenie. Czytam to forum i jest bardzo pomocne.
podrawiam. Szczepan
cezar

Ostrzeżeń: 0

Re: Witam

Postprzez starter1 » 2010-11-03, 07:57

Witamy. Skąd jesteś? Rozumiem, że piesek nie ma rodowodu (sądząc po cenie).
starter1

psy: Neska(*), Tija, Ala

Postprzez cezar » 2010-11-03, 08:04

zachodniopomorskie, piesek ma 3miesiące. Rodowodu nie ma, widizałem rodziców i rodzeństwo wzystko z nim jest okey, tylko leje na podłogę :) (chowany był w kojcu)
cezar

Postprzez cezar » 2010-11-03, 08:13

Zachodniopomorskie, rodowodu nie ma, widziałem rodziców i rodzeństwo piesek jest okey, tylko leje skubany na podłogę.
cezar

Postprzez Busola » 2010-11-03, 09:47

Witamy cie Szczepan
widzę ze wręcz chełpisz się faktem ze zrobiłeś dobry interes - gratulacje :roll:

dużo zdrówka dla twojego Cezara , a dla Ciebie - oświecenia

zapraszamy do lektury :->
Busola

Postprzez saba&mlis » 2010-11-03, 10:34

Witaj!
Jak troche poczytasz forum to zorientujesz sie jak wymagajaca rasa jest bernenczyk i dlaczego wielu uczestnikow forum jest przeciwna kupowaniu tanich szczeniakow. To jak szczenna sunia i jej szczeniaki byly zywione i jak o nie dbano, odbija sie na ich pozniejszym zyciu i zdrowiu. Nie widac tego jak sie bierze slicznego szczeniaczka, niestety wychodzi to po kilku miesiacach czy nawet latach. Z regoly tani pies = zle zywina, zbyt czesto rozmnazana sunia co w efekcie = slabsze szczeniaki.
Mam nadzieje ze Twoj piesek bedzie tak zdrowy jak jest piekny i bedzie stanowil wyjatek z tej regoly,
dbaj o niego, pozdrawiamy, czekamy na zdjecia. :-D
saba&mlis
Moderator Działu

psy: Buba

Postprzez kerovynn » 2010-11-03, 10:52

saba&mlis napisał(a):Witaj!
Jak troche poczytasz forum to zorientujesz sie jak wymagajaca rasa jest bernenczyk i dlaczego wielu uczestnikow forum jest przeciwna kupowaniu tanich szczeniakow. To jak szczenna sunia i jej szczeniaki byly zywione i jak o nie dbano, odbija sie na ich pozniejszym zyciu i zdrowiu. Nie widac tego jak sie bierze slicznego szczeniaczka, niestety wychodzi to po kilku miesiacach czy nawet latach. Z regoly tani pies = zle zywina, zbyt czesto rozmnazana sunia co w efekcie = slabsze szczeniaki.
Mam nadzieje ze Twoj piesek bedzie tak zdrowy jak jest piekny i bedzie stanowil wyjatek z tej regoly,
dbaj o niego, pozdrawiamy, czekamy na zdjecia. :-D

Podpisuje się pod tym i tez witam serdecznie :-D . Szczepan, nie dziw sie i nie czuj urażony faktem, że krytycznie patrzymy na zakup psa bez metryki. Metryka to nie widzimisię i "przepłacanie" za szczeniaka, ale to rodzaj gwarancji, że sunia-matka jest pod dobra opieką, dobrze karmiona, zyje w dobrych warunkach, a szczeniaki od początku miały to samo i były socjalizowane. Widziałam kiedyś pseudohodowlę - psy w malutkich boksach, bez zadaszenia, , dziurawe zimne budy, puste, brudne miski, psy wychudzone. I widziałam hodowle zarejestrowaną prowadzoną przez pasjonatów - przestronne kojce, każdy pies ma swoją ocieploną wygodna budę, duzy wybieg, częsty kontakt z właścicielem, sunie przed porodem zabierane są do domu, każda ma "swój pokój" z wielkim legowiskiem gdzie na czystych kocykach, w cieple rodzą się maluszki -zawsze jest pod ręką weterynarz, a właściciel spędza nimi niemal 24 ha - przez kilka tygodni. Są też sytuacje pośrednie - ktoś miał sunię i ją rozmnożył bo usłyszał, że "suka choć raz w życiu musi mieć szczeniaki" - rozmnożył bez sprawdzania czy sunia jest zdrowa, czy pies nie ma kłopotów z dysplazją, szczeniaki wyglądają na zdrowe a po kilku miesiącach zaczynają się kłopoty :-( . Nie mam zamiaru Cie straszyć - tylko piszę jak sytuacja wygląda ogólnie - zajrzyj do wątku o chorobach i problemach zdrowotnych, nie po to by sie do bernów zniechęcać ale by wiedzieć jak prawidłowo opiekować się szczeniakiem by uniknąć tych dolegliwości, których da się uniknąć. Jest to ważne w przypadku każdego psa a berneńczyków w szczególności. osobiście życzę Ci byś miał psa najzdrowszego na świecie :-D ale lepiej "dmuchaj na zimne". Powodzenia :-D . W razie kłopotów lub wątpliwości pisz - doświadczeni właściciele z pewnością Ci pomogą. Wiem to z doświadczenia :-D
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Leszczyna » 2010-11-03, 11:09

Witamy na forum :-)
Leszczyna

Postprzez Wydra » 2010-11-03, 11:30

Witaj na Forum. :-D
Wydra

Postprzez cezar » 2010-11-03, 11:49

Dzięki serdeczne za przywitanie, zawsze czytam wypowiedzi ludzi i wyciągam wnioski. Nie lubię czytać makulatury ale zawsze z chęcią czytam zdania innych ludzi.
pozdrawiam
cezar

Postprzez Busola » 2010-11-03, 13:58

Nasze zasady

Społeczność Portalu i Forum Wielbicieli Szwajcarskich Psów Pasterskich wyznaje zasadę szacunku do życia i naszych braci mniejszych, czyli zwierząt. W związku z tym, nie traktujemy ich jako przedmioty, ale naszych Przyjaciół, którym winniśmy pomoc, miłość i szacunek! Świadomie i z wyboru popieramy akcję Rasowy=Rodowodowy, jesteśmy przeciwni pseudo hodowlom i masowemu rozmnażaniu zwierząt. Czynnie uczestniczymy w pomocy bezdomnym psom, którym staramy się zapewnić lepszy byt.
Busola

Postprzez allam » 2010-11-03, 15:14

cezar napisał(a):Dzięki serdeczne za przywitanie, zawsze czytam wypowiedzi ludzi i wyciągam wnioski. Nie lubię czytać makulatury ale zawsze z chęcią czytam zdania innych ludzi.
pozdrawiam

Witam Cię serdecznie, pieska również. "Makulatura" jest zapisana zdaniami innych ludzi. Z ich wypowiedzi możesz wyciągać wnioski. :-)
allam

Postprzez cezar » 2010-11-03, 17:36

Eh-to forum jest dla miłośników szwajcarów nie ma nic w tytule, że mowa jest o rodowadach psów.
Mówiąc o makulaturze miałem na mysli ksiązki i artykuły ludzi, którzy swoje wywody zmieścili na papierze, sam też mam kilka ksiażek na karku i kilkaset artykułów (w innej branży), wartościowosć sedna sprawy czy tematu jest "słuchać praktyki", to miałem na mysli przy rejestracji na wasze forum.
pozdrawiam.
cezar

Postprzez Wydra » 2010-11-03, 18:02

Masz rację,to Portal Wielbicieli Szwajcarów :-D każdy Szwajcar bez papierów to pies w typie Szwajcara, co nie oznacza , że na naszym forum nie ma dla Ciebie miejsca :-D Jeśli chodzi o moje zdanie to jest mi bardzo miło, że do nas zawitałeś, bo mam nadzieję, że jak pobędziesz dłużej to łatwiej Ci będzie nas zrozumieć :-D
Ty już masz swojego wymarzonego psa i dla Ciebie nie ma znaczenia czy on jest z papierami czy też nie, ale może w przyszłości, następnym razem więcej nie popełnisz tego błędu i to wtedy będzie naszym wspólnym sukcesem :-D
Teraz korzystaj z wiedzy i porad forumowiczów aby ustrzec Twojego pupila na tyle na ile się da, przed grożącymi mu potencjalnymi konsekwencjami.
Życzę Wam wiele radości i długich wspólnych lat.
Wydra

Postprzez cezar » 2010-11-03, 18:42

Bardzo dziękuje Roma za słowa " i o to chodzi broda" :)
Niedługo wrzucę więcej zdjęć Cezara (zaobaczycie jaki z niego "kopciuch")
niedziela, poniedziałek, wtorek-mokre dzionki w domku na szczeście kupczy na trawkę :)
cezar

Postprzez Leszczyna » 2010-11-03, 18:46

Roma napisał(a):Masz rację,to Portal Wielbicieli Szwajcarów :-D każdy Szwajcar bez papierów to pies w typie Szwajcara, co nie oznacza , że na naszym forum nie ma dla Ciebie miejsca :-D Jeśli chodzi o moje zdanie to jest mi bardzo miło, że do nas zawitałeś, bo mam nadzieję, że jak pobędziesz dłużej to łatwiej Ci będzie nas zrozumieć :-D
Ty już masz swojego wymarzonego psa i dla Ciebie nie ma znaczenia czy on jest z papierami czy też nie, ale może w przyszłości, następnym razem więcej nie popełnisz tego błędu i to wtedy będzie naszym wspólnym sukcesem :-D
Teraz korzystaj z wiedzy i porad forumowiczów aby ustrzec Twojego pupila na tyle na ile się da, przed grożącymi mu potencjalnymi konsekwencjami.
Życzę Wam wiele radości i długich wspólnych lat.

Pięknie napisane, nic dodać nic ująć :-D
Leszczyna

Postprzez kanees&fobbia » 2010-11-05, 01:47

Witajcie,

juz od jakiegos czasu "grasujemy" po forum. Obecny czas to dla nas okres oczekiwania na adopcję naszej sunieczki (Jessi). Mamy nadzieję, że do końca listopada będzie już z nami. Miło być członkiem Waszej społeczności!

Pozdrawiamy z deszczowych Mazur!

Ewa i Marcin
kanees&fobbia

psy: Jessi (zwana Jazz :D) - uroczy mix bern-colie ;]

Postprzez daria » 2010-11-05, 19:18

kanees&fobbia napisał(a):Witajcie,

juz od jakiegos czasu "grasujemy" po forum. Obecny czas to dla nas okres oczekiwania na adopcję naszej sunieczki (Jessi). Mamy nadzieję, że do końca listopada będzie już z nami. Miło być członkiem Waszej społeczności!

Pozdrawiamy z deszczowych Mazur!

Ewa i Marcin

Witajcie,wpiszcie się w w wątku "przedstawiamy się" ;-)
Bardzo Wam kibicuję i mam nadzieję że spełni się sen o psie,wspaniałym psie :-D
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Wydra » 2010-11-05, 21:49

Ja także mocno trzymam za Was kciuki i oby się udało :-D
Wydra

Postprzez Megan » 2010-11-28, 20:13

witamy!
Megan

psy: Haszczak Megan, (w przyszłości berneńczyk)

Powrót do Przedstawiamy się!