Entlebucher

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: Entlebucher

Postprzez santa » 2011-03-02, 18:30

Santa zaczęła zmieniać sierść.. nie zlicze ile razy latałam już dziś z odkurzaczem. W dodatku wyczesałam ją dziś dokłanie i wyszła z tego pokażna kupka. Skad w tych krótkowłosych psach tyle sierści :!:
santa

Ostrzeżeń: 0

Postprzez dosjaa » 2011-03-02, 18:58

Dzisiaj nabyłam nowy numer miesięcznika " Mój pies". Jest tam duży artykuł o berneńczykach i krótkie omówienie innych szwajcarów. Niestety pominięto entliki!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: Chyba do nich napiszę....
dosjaa

psy: TABS - entlebucher

Postprzez Anna Przybylak » 2011-03-02, 19:38

My jeszcze nie liniejemy nawet nasze konie nie śmiało czują wiosnę ;-)
Anna Przybylak

psy: Apek

Postprzez Agnieszka » 2011-03-02, 20:55

Anna Przybylak napisał(a):Chciałam się pochwalić byliśmy na wystawie championów w Lesznie oceniał nas Andrzej Kaźmierski ( bardzo sympatyczny miły pan ) i wygraliśmy rasę . Sędzia powiedział że Apol jest wyjątkowo pięknym przedstawicielem tej rasy i ma wspaniały charakter bo bez problemu pies pozwala się dotykać i oglądać co nie jest częstym zachowaniem w śród entlików . W finałach oceniał II grupę Hiszpan i żaden szwajcar nie przeszedł dalej :-( facet lubił molosy . Spotkaliśmy tam mastifa hiszpańskiego który miał łeb nie jak wiadro tylko jak dwa wiadra właściciel jego mówił że ostatnio jak go ważył to miał uwaga !!!! 100 kg i na tym waga się kończyła dalej zabrakło . Między innymi on przeszedł do finałów . Pozdrawiam

Gratuluje.Apol zasłużenie pierwszy jak zawsze:)
:lol:
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez Anna Przybylak » 2011-03-03, 15:31

Dzięki Agnieszka tobie też się należą gratulacje :-P .
Anna Przybylak

Postprzez Sylwia » 2011-03-06, 00:44

Mam takie pytania, że tak powiem, natury technicznej : czy kąpiecie swoje entle, kiedy pierwszy raz liniały, czy macie problem z ich uszami?

Miki wczoraj wpędził nas w panikę, bo połknął całą mandarynkę, razem ze skórką, w całości. Czubek jeden....Wet mnie uspokoił, że powienien to strawić, bo psy przecież trawią kości, ale stracha mam cały czas.
Teraz boję się bawić z nim piłką, bo jak mu się zachce połknąć piłkę, to będzie tragedia.
Pozdrawiam!
Sylwia

psy: entlebucher Mikuś

Postprzez Anna Przybylak » 2011-03-06, 11:16

Organizowane jest spotkanie szwajcarów w Boszkowie ,ale jakoś nie widzę odzewu entlików czy nikt nie ma ochoty ?
Anna Przybylak

Postprzez lilia3 » 2011-03-06, 15:26

z linieniem jest różnie, zależy od pory roku i kiedy szczeniak sie urodzil.Pierwsze linienie może być miedzy 6-8 miesiącem, ale też wpływ ma na linienie gdzie piesek przebywa czy w domu czy na dworze.
A co do uszu to trzeba je trochę pielęgnować musza być czyste w środku i nie czerwone bo to może byc znak że mamy stan zapalny.Podczas kąpieli starajmy się tak myć głowę aby woda do ucha nam nie wleciała.

A z tą mandarynką no niezły świrus :mrgreen: miał chrapkę na cytrusa będzie wszystko dobrze.....kiedyś mój Eustachy zjadł reklamówkę to dopiero była panika i zaglądanie w kupki czy ją wydalił.UF wyszła na 3 dzień :lol:
lilia3

psy: Entlebucher. Duży Szwajcarski Pies,Appenzeller

Postprzez Sylwia » 2011-03-06, 17:45

Dziękuje lilia3 :-) Woreczki foliowe, to rzeczywiście duże zagrożenie, szkoda, że psiaki akurat gustują w takich "smakołykach" :roll:
Pytałam, bo pierwszy raz w życiu mam psa, który w ogóle nie linieje! Moje poprzednie psiaki liniały na okrągło cały rok, a Miki niedługo skończy rok i w domu nie ma pół włoska! Przy wyczesywaniu gumowym zgrzebłem wychodzi tylko trochę szarego podszerstka, ale malutko. Niby powinnam sie cieszyć, ale nie wiem, czy to normalne? Nie kąpaliśmy go też jeszcze, bo mamy wrażenie, że jest czysty, więc chyba nie ma sensu?
A co do uszu, to jest dziwna sytuacja. Generalnie "pachną" jak przy drożdżycy, ale są idelanie czyste, żadnej wydzieliny czy zaczerwienienia. Jedynie ten drożdżowy smrodek. Teraz nie wiem czy w tej sytuacji płukać je tym specjalnym płynem do psich uszu? Jeszcze z taką dziwną sprawą nie miałam do czynienia. :-) Jeden wet twierdzi, że raz w tygodniu profilaktycznie płukać, drugi mówi, że absolutnie nie grzebać w uszach, bo narobię dopiero kłopotu, że to nie jest infekcja, ale jak zacznę niszczyć naturalną barierę ochronną myciem, to wtedy mogę ją wywołać. Boje się infekcji uszu, bo mój poprzedni piesek chorował na uszy 16 lat, rozeszło sie to potem na całą skóre i oczy, i bardzo sie przez to nacierpiał, więc teraz chciałabym tego uniknąć.
Sylwia

psy: entlebucher Mikuś

Postprzez mooncia » 2011-03-06, 18:33

Również przyłączam się do gratulacji dla Apka. Prezentował się znakomicie. Młoda też nieźle sobie poradziła:-)
Spotkanie w Boszkowie? A kiedy? Ja razem z moimi "dziewczynami" jesteśmy chętne. Rozumiem, że Boszkowo koło Leszna? Czy jest jeszcze jakieś inne? Będę wdzięczna za info w tym temacie.
mooncia

psy: entlebucher Amber Lamia Cezar

Postprzez Olcia » 2011-03-06, 18:55

Sylwia, nie martw się, Mikuś nadrobi linieniem jak przyjdzie pora. Będziesz jeszcze miała dosyć :)

Negra z dziś. Dwie fotki na zachętę, reszta u nas w galerii: viewtopic.php?p=276659#p276659

obrazek
Obrazek został zmniejszony.
obrazek
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez Anna Przybylak » 2011-03-07, 10:15

Dzięki Moncia :-D o spotkaniu można się dowiedzieć na stronie forum pt: Spotkanie w Boszkowie .
Olcia śliczna ta twoja sunia :-P

Apek na zjeżdżalni
obrazek
Anna Przybylak

Postprzez dosjaa » 2011-03-07, 12:13

Anna Przybylak napisał(a):Dzięki Moncia :-D o spotkaniu można się dowiedzieć na stronie forum pt: Spotkanie w Boszkowie .
Olcia śliczna ta twoja sunia :-P

Apek na zjeżdżalni
obrazek

Niestety nie mogę znależ tej strony :-o Może jakiś link?
dosjaa

psy: TABS - entlebucher

Postprzez mooncia » 2011-03-07, 13:55

Ja już znalazłam:-) sprawdzę tylko "termin" i myślę, że się tam wybierzemy, bo mieszkamy niedaleko.
viewtopic.php?f=58&t=7687
Czy ktoś z Was już na takim spotkaniu był?
mooncia

Postprzez J.&A. » 2011-03-07, 16:44

santa napisał(a):
Santa ostatnio pogardziła plasterkiem salami ;-)
wzięła do pyszczka i ... wypluła :lol:

Luśka dobrała się ostatnio do ... Panadolu. Ze stołu sobie ściągnęła w czasie naszej nieobecności. Zmroziło mnie to. Na szczęście proszeczki księżniczce nie zasmakowały, wydłubała dwa i wypluła.
Rozwija się kulinarnie i łobuzersko jednym słowem.
Poza tym ma ... klasyczne PMS.
Wczoraj rano zjadła pół michy ukochanej karmy. Po pozostałą połówkę udała się po godzinie. (!!!???) Alienuje się. (entlebucher alienujący się?!?) Idzie na przykład ostentacyjnie spać do drugiego pokoju. Albo nagle pada i śpi na środku pokoju. Obejrzałam jej "organa" - no ewidentnie cieczka na dniach. Uspokoiłam się więc, że to nie choroba ale psi PMS. Mój mąż skwitował "no nie, jeszcze ona ...." hihihihihihihihi
J.&A.

psy: Entlebucher

Postprzez agnees » 2011-03-07, 17:53

J.&A. napisał(a):Mój mąż skwitował "no nie, jeszcze ona ...." hihihihihihihihi

:lol: :lol: :lol:
agnees

psy: Kejsi-entlebucher

Postprzez Agnieszka » 2011-03-07, 19:42

Dobre!
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez Anna Przybylak » 2011-03-07, 20:09

Samo życie .Moja babinka buldożka rano przychodzi by ją wziąć do łózka niestety wczoraj ją nie wzięłam to centralnie z sikała się na środku dywanu . Dzisiaj dokładnie taka sama sytuacja :oops: .Babcia Bercia pokazała czym grozi nie wykonywanie jej poleceń.Nie mam pojęcia o co chodzi zawsze byłam daleka posądzać zwierzęta o złośliwość , atu masz takie numery ni robi mój osobisty i prywaty pies .
Anna Przybylak

Postprzez anitax » 2011-03-07, 22:02

Celka uwielbia krem Nivea. Skonsumowała już parę pudełek. Czeka tylko, żeby się do niego dobrać. Jak jej się udaje skoro chowamy go przed nią :?: :-)
anitax

psy: Celka - entlebucher
Hodowla: Porażynianka

Postprzez mooncia » 2011-03-07, 22:17

Nasza Amber od dwóch tygodni ma cieczkę i myślę, że bardzo by chciała być "osowiała" no ale mała Lamia jej na to ewidentnie nie pozwala więc jest zmuszona do bycia w ciągłym ruchu. No i te majtki...wstydzi się chodzić w majtkach :lol: chowa się po kątach a maluda ciągle ją za te majtki szarpie ;-) Mąż z kolei się śmieje: do czego to dochodzi żeby na liście z zakupami były wkladki ale nie dla żony tylko dla Amber :-D
mooncia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher