Moderator: MartaD
OTTO napisał(a):Witam!
mój szczeniak w zabawie gryzie mojego 3-letniego synka (..)gryzaki i skórka nie pomagają?!
Barbel napisał(a):Izolować dziecko i psa. Niestety gryzienie to cecha wszystkich szczeniaczków. Na pewno nie moga sie bawic razem. Dziecko może podejść do psa kiedy jest on wyciszony i tylko pod kontrola dorosłych, moze iść na wspólny spacer (i 2 dorosłych). Moze np. karmic psa z łyżki, po wykonaniu "siad" jako nagroda. Ogólnie - kontakty tylko pod scisłym nadzorem - trzeba pilnowac tak dziecko przed psem jak i psa przed dzieckiem. Co do "podgryzania ogólnego" - nie dopuszczac do szaleńczych zabaw z ludźmi, ludzie nie psy - nie bawia sie w gryzienie ( choć to czasm przesłodkie jak takia mała kulka szczeka, warczy i próbuje atakować), należy przerwac zabawe i zignorowac psa, kiedy zabawa zanadto sie "rozbucha", bedzie to o wiele trudniejsze.
inta2 napisał(a):(...)W takich momentach zastanawiam się, czy sobie z nią poradzę. ;(
inta2 napisał(a):(...) Może "zaklinacz psów" (czytam i oglądam) ma rację- ja zmęczona, sfrustrowana, to i pies taki. (...)
marieanne napisał(a):No to tym bardziej nie dziw się, że gryzie (może to być nasilone) - przecież ją to swędzi.
Daj jej do obgryzania np. zmrożoną kość - choćby wołową - będzie miała i zajęcie, i ulgę.
Powrót do Problemy wychowawcze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości