Entlebucher

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: Entlebucher

Postprzez Zabrzanka » 2012-06-12, 14:24

To prawda że Entle posiadają instynkt obrony, jak i stróżujący... Sprawdziłam i potwierdzam. Nawet mój Diego ze swoim problemem lęku ( choć obecnie zrobił ogromne postępy i rzadko kiedy wykazuje takie zachowanie ) pokazał przy jednej nie miłej sytuacji że potrafi złapać zębami człowieka który próbował wyrządzić mi krzywdę... Tak samo z pilnowaniem swojego terytorium, co prada nie posiadam domku z ogródkiem ale mam działeczkę na której on jest Panem i nad wszystkim sprawuje czujną kontrolę ;) Szczekać to on lubi.... hehehe Co do wagi, to rzadko zdarzają się pieski o wadze 30 kg... Mamy tu na forum Mikiego który zdaje się waży może nawet nieco więcej, lecz w większości plasuje się to od 20 dla suczki do 25 kg dla samca.
Zabrzanka

Ostrzeżeń: 0
psy: Entlebucher Diego [*]

Postprzez Olcia » 2012-06-12, 14:31

To zależy co rozumiesz przez instynkt obronny. Wg. mnie (obserwacja własnego psa i kilku znajomych) entlebucher wybiera ostrzeganie i odstraszanie głosem. Jeśli reaguje z daleka, to wybiegnie na przód szczekając (czasem też podskakując w charakterystyczny sposób, żeby wydac się większym). Wątpię, aby entlebucher sam podjął decyzję o użyciu zębów, aczkolwiek (co pokazuje powyższa sytuacja) w stanie bezpośredniego zagrożenia każdy pies może ugruźć w obronie swojego zasobu. Nie oczekiwałabym jednak ciętości takiej jak u owczarków niemieckich czy dobermanów, ani tego, że entlebucher pogryzie kogoś, kto wszedł na jego teren bez uprzedniego alarmowania właścicieli.

Co do wagi - wzorzec nie określa limitu. Za średnią przyjmuje się 25 kg. Są pokaźne same ważące i 30 kg, są i lekkie suki ważące 20 kg (vide moja Negra).
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez francc » 2012-06-12, 20:56

Witam
dziękuję za odpowiedzi
nie chodzi mi o ciętość jak u Dobermana tylko właśnie o to czy ten wierny oddany przyjaciel w razie zagrożenia nie ucieknie tylko stanie w obronie pani , pana wiadomo lepiej żeby takich sytuacji nie było itd itp ale gdyby to czy Entlebuchery mają instynkt obronny ? w sieci można przeczytać ,że Appelenzery mają, a jak to jest z Entlebucherami ?
francc

Postprzez Olcia » 2012-06-12, 21:47

francc, oczekujesz bardzo konkretnego zachowania - czy stanie w obronie pani. Ja bym powiedziała, że nie. Dla mnie instynkt obronny łączy się z agresją, a tej entlebucher powinien być pozbawiony. Trudno przewidzieć jak zachowa się pies w sytuacji zagrożenia. Nawet najłagodniejszy może okazać się dobrym obrońcą. Tu chyba wiele zależy od samego psa, jego wychowania i jego więzi z człowiekiem.
Obstawiam jednak, że gdyby ktoś zaatakował właścicielkę entlebuchera ten nie ucieknie, ale i nie pogryzie, lecz będzie ujadaniem próbował odstraszyć napastnika. Aczkolwiek jestem ciekawa zdania innych właścicieli.

Mnie nikt nie atakował, ale Negra wielokrotnie odstraszała "niepewnych" ode mnie. Akurat na tyle skutecznie, że każdy się cofał.
Olcia

Postprzez francc » 2012-06-12, 22:34

instynkt obronny to nie agresja na wszytko i wszystkich np boksery zrównoważony z prawidłowym według wzorca charakterem bokser jest wesołym łagodnym pieskiem ale w razie zagrożenia potrafi bronic właściciela np staje miedzy właściciela a agresora i jest gotowy do ataku w przypadku agresji ruszy na agresora widziałem takie przypadki
zrównoważony o prawidłowej psychice pies powinien być łagodny może być nieufny w stosunku do obcych ale nie reagować na nich agresją tylko w razie ataku, często lękliwe psy są agresywne zrównoważony odważny pies nie atakuje z byle powodu
Ostatnio edytowano 2012-06-12, 22:51 przez francc, łącznie edytowano 1 raz
francc

Postprzez Ruda » 2012-06-12, 22:49

A mnie nieco dziwi tak postawiona kwestia... Czego tak naprawde szukasz u entlebuchera? Po co Ci ten, czy inny pies? Entlebucher jest psem stróżujacym! Pasterskim. Wszystko , co napisała Olcia to prawda. Mnie , jeszce raz powtarzam, dziwi tak postawione pytanie. Może warto jeszcze bardziej zapoznać sie z literatura na ten temat i definicją psa pasterskiego, strózującego.Entlebucher nie jest psem obronnym ! Dlaczego potencjalnie chcesz entlebuchera? Może warto najpierw sobie odpowiedzieć na to pytanie? No i jeszcze jedno pytanie do Ciebie: jakie zalety ma entlebucher generalnie?
Ruda

psy: cyrus@urania

Postprzez Olcia » 2012-06-12, 22:51

Ale ja nie na pisałam, że obrona to agresja na wszystko, tylko że łączy się z agresją. Tak jak instynkt pasterski i łowiecki.
Olcia

Postprzez francc » 2012-06-12, 22:58

nie chodzi o to , że ja chce Entlebuchera obronnego czy coś , czytałem opisy rasy które są w sieci jest przecież wiele innych ras typowo obronnych np rottweiler pytam tylko jak to jest u tych piesków z instynktem obronnym według opisów np appellenzer nadaje się do obrony a to też pies pasterski :) bardzo podobny do Entlebuchera chociaż chyba mniej popularny w Polsce owczarek niemiecki to tez pies pasterski

Pozdrawiam
francc

Postprzez Bobik » 2012-06-12, 23:30

Owczarek niemiecki ma tyle wspólnego z pasterstwem, co wojskowy, który stworzył tę rasę: czasem zeżre gulasz wołowy.
Może wybierz sobie rotweilera z dobrej hodowli - to mocny, pewny siebie pies, można go wychować na przyjaciela, rasa obecnie straciła na popularności... Mnie się podoba.
Od entli raczej bym się trzymał z daleka - to nie są psy do obrony. To nowoczesna rasa towarzysząca: w zabawie, rekreacji, czasem pracy. Inteligentne, żywe, energiczne i naturalne psy o niskim poziomie agresji.
Bobik

psy: Entlebuchery Cyrus i Urania
Hodowla: Quercus Niger

Postprzez Zabrzanka » 2012-06-13, 07:44

Rozumiem o co chodzi Francc... Ja również przy wyborze rasy zastanawiałam się nad tą kwestią. Chciałam po prostu wiedzieć czy mogę czuć się bezpiecznie. Oczywiście każdy "egzemplarz" jest inny lecz jednak jest większe prawdopodobieństwo że pies Cię obroni gdy ma tę cechę potwierdzoną przez wzór rasy. Tu nie chodzi o to że ktoś chce psa typowo obronnego, z wrodzoną ciętością ( bo u nich to nie możliwe raczej ) widzącego u każdego człowieka zagrożenie i rzucającego się bez powodu - widzę że chodzi tu tylko o to czy Entlebucher jest w stanie obronić właściciela... Zgadzam się z kwestią iż są to psiaki które najpierw ostrzegają i wolą najpierw przestraszyć bądź alarmować, ale potrafią w ostateczności ruszyć do obrony. Na stronach internetowych owszem są wzmianki o tym że te psiaki mają instynkt obrony i mogą być szkolone w tym kierunku... Nie wiem czy ktoś próbował ale myślę że dla tej rasy szkolenie na psa typowo obronnego nie jest najlepszym pomysłem ze względu właśnie na ich charakter. Może namieszało by to psu w głowie i z miłego psiaka, pełnego energii i chęci do życia kochających inne psiaki, stałby się zupełnie innym zwierzakiem... Bądź co bądź z doświadczenia już potwierdzam, Entlebucher w razie konieczności jest gotowy do obrony ( oczywiście po całej gamie sygnałów odstraszających i grożących )
Pozdrawiam
Zabrzanka

psy: Entlebucher Diego [*]

Postprzez Olcia » 2012-06-13, 10:10

Ja jeszcze polecam lekturę wzorca:
Wykorzystywany do poganiania bydła, jako strażnik gospodarstw, pies domowy i zagrodowy. Obecnie może być także stosowany do wykonywania różnorodnych prac oraz jako przyjazny pies rodzinny.
[...]Żywy, pełen wigoru, pewny siebie i odważny. Łagodny i oddany ludziom, którzy go otaczają. Podejrzliwy w stosunku do obcych. Wesoły, łatwo się uczy.

Dla porównania cytat z wzorca ON-ka:
Owczarek niemiecki musi być zrównoważony, pewny siebie, oddany właścicielowi, łagodny(o ile nie zostanie sprowokowany), czujny i łatwy do wyszkolenia. Cechy te, połączone z odwagą, ciętością i twardością charakteru czynią z niego dobrego psa do towarzystwa, obrońcę, stróża, psa policyjnego i pasterskiego.
Olcia

Postprzez francc » 2012-06-13, 16:21

Zabrzanka napisał(a):Rozumiem o co chodzi Francc... Ja również przy wyborze rasy zastanawiałam się nad tą kwestią. Chciałam po prostu wiedzieć czy mogę czuć się bezpiecznie. Oczywiście każdy "egzemplarz" jest inny lecz jednak jest większe prawdopodobieństwo że pies Cię obroni gdy ma tę cechę potwierdzoną przez wzór rasy. Tu nie chodzi o to że ktoś chce psa typowo obronnego, z wrodzoną ciętością ( bo u nich to nie możliwe raczej ) widzącego u każdego człowieka zagrożenie i rzucającego się bez powodu - widzę że chodzi tu tylko o to czy Entlebucher jest w stanie obronić właściciela... Zgadzam się z kwestią iż są to psiaki które najpierw ostrzegają i wolą najpierw przestraszyć bądź alarmować, ale potrafią w ostateczności ruszyć do obrony. Na stronach internetowych owszem są wzmianki o tym że te psiaki mają instynkt obrony i mogą być szkolone w tym kierunku... Nie wiem czy ktoś próbował ale myślę że dla tej rasy szkolenie na psa typowo obronnego nie jest najlepszym pomysłem ze względu właśnie na ich charakter. Może namieszało by to psu w głowie i z miłego psiaka, pełnego energii i chęci do życia kochających inne psiaki, stałby się zupełnie innym zwierzakiem... Bądź co bądź z doświadczenia już potwierdzam, Entlebucher w razie konieczności jest gotowy do obrony ( oczywiście po całej gamie sygnałów odstraszających i grożących )
Pozdrawiam

dokładnie o to mi chodziło
francc

Postprzez Sylwia » 2012-06-14, 23:41

Obserwując Mikiego myślę, że chociaż robi bardzo złe wrażenie w pierwszym kontakcie, nie byłby w stanie nikogo ugryźć. Jego zachowanie raczej ma na celu unieruchomienie " wroga" poprzez strasznie, a, że jest chłopakiem dość rosłym ( 36 kg) udaje mu się to zazwyczaj. Miki stale trzyma pewien dystans, biega dookoła, szczeka, warczy i jeżeli osoba stoi i się nie rusza, spokojnie mogę podejść i go odciągnąć. Kiedy jest na smyczy ewidentnie staje między mną i drugą obcą osobą i warczy, wygląda to dość poważnie, ale mam wrazenie, że on nauczył się, że kiedy tak robi ludzie sie cofają i to mu wystarczy, wątpię aby był zdolny do prawdziwego ataku. Stróżem jest doskonałym, absolutnie nieprzekupnym, nie odpuści dopuki intruz się nie oddali. Ale jeżeli ktoś wtargnąłby na działkę , to Miki owszem dostawałby szału ale by nie ugryzł chyba.
Sylwia

psy: entlebucher Mikuś

Postprzez Olcia » 2012-06-15, 07:22

Sylwia napisał(a):Miki stale trzyma pewien dystans, biega dookoła, szczeka, warczy i jeżeli osoba stoi i się nie rusza, spokojnie mogę podejść i go odciągnąć. Kiedy jest na smyczy ewidentnie staje między mną i drugą obcą osobą

Dokładnie tak samo zachowuje sie Negra, pogryzienie jeszcze nam się nie zdarzyło.

Sylwia, ile wzrostu w kłębie ma Miki przy takiej wadze?
Olcia

Postprzez Sylwia » 2012-06-15, 20:36

Miki ma 56 cm w kłębie.
Sylwia

Postprzez Arek32 » 2012-06-16, 11:44

Witam
Zaglądam na to forum bardzo często.
I zdecydowałem się podzielić się zdjęciami swojego cudownego Entlebuchera.
Na imię ma Benio i 5 czerwca skończył 5 miesięcy.

obrazek
Obrazek został zmniejszony.
obrazek
Obrazek został zmniejszony.

Jeżeli trafiłem w nieodpowiedni post to przepraszam.
Arek32

psy: Entlebucher Benio

Postprzez dosjaa » 2012-06-16, 19:28

Witam........Jak najbardziej odpowiedni.......Śliczny maluch.
dosjaa

psy: TABS - entlebucher

Postprzez Sylwia » 2012-06-18, 11:33

Ładniutki maluszek :-D Z jakiej jest hodowli ? Rozrabia bardzo? :-D
Sylwia

Postprzez Arek32 » 2012-06-18, 13:05

Witam
Zbytnio nie rozrabia. Ma kawałek podwórka do rozrabiania.
I muszę przyznać że tam daje nieźle.
Ale jest cudowny i kochany.
Jest z hodowli Negrus k/Bydgoszczy.
Cieszę się że wybór padł na tą a nie inną rasę.
A muszę przyznać że Wasze opinie i komentarze zwróciły moja uwagę właśnie na Entlebuchera.
I tak właśnie jeden trafił do mnie.
Arek32

psy: Entlebucher Benio

Postprzez cuddy » 2012-06-18, 23:33

Witam to oboje mamy psy z tej samej hodowli. Tylko tyle, że moja sunia ma już 2,5 roku. Czy mieszkasz w Bydgoszczy?
cuddy

psy: entlebucher

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher