Moderator: annasm
Wykorzystywany do poganiania bydła, jako strażnik gospodarstw, pies domowy i zagrodowy. Obecnie może być także stosowany do wykonywania różnorodnych prac oraz jako przyjazny pies rodzinny.
[...]Żywy, pełen wigoru, pewny siebie i odważny. Łagodny i oddany ludziom, którzy go otaczają. Podejrzliwy w stosunku do obcych. Wesoły, łatwo się uczy.
Owczarek niemiecki musi być zrównoważony, pewny siebie, oddany właścicielowi, łagodny(o ile nie zostanie sprowokowany), czujny i łatwy do wyszkolenia. Cechy te, połączone z odwagą, ciętością i twardością charakteru czynią z niego dobrego psa do towarzystwa, obrońcę, stróża, psa policyjnego i pasterskiego.
Zabrzanka napisał(a):Rozumiem o co chodzi Francc... Ja również przy wyborze rasy zastanawiałam się nad tą kwestią. Chciałam po prostu wiedzieć czy mogę czuć się bezpiecznie. Oczywiście każdy "egzemplarz" jest inny lecz jednak jest większe prawdopodobieństwo że pies Cię obroni gdy ma tę cechę potwierdzoną przez wzór rasy. Tu nie chodzi o to że ktoś chce psa typowo obronnego, z wrodzoną ciętością ( bo u nich to nie możliwe raczej ) widzącego u każdego człowieka zagrożenie i rzucającego się bez powodu - widzę że chodzi tu tylko o to czy Entlebucher jest w stanie obronić właściciela... Zgadzam się z kwestią iż są to psiaki które najpierw ostrzegają i wolą najpierw przestraszyć bądź alarmować, ale potrafią w ostateczności ruszyć do obrony. Na stronach internetowych owszem są wzmianki o tym że te psiaki mają instynkt obrony i mogą być szkolone w tym kierunku... Nie wiem czy ktoś próbował ale myślę że dla tej rasy szkolenie na psa typowo obronnego nie jest najlepszym pomysłem ze względu właśnie na ich charakter. Może namieszało by to psu w głowie i z miłego psiaka, pełnego energii i chęci do życia kochających inne psiaki, stałby się zupełnie innym zwierzakiem... Bądź co bądź z doświadczenia już potwierdzam, Entlebucher w razie konieczności jest gotowy do obrony ( oczywiście po całej gamie sygnałów odstraszających i grożących )
Pozdrawiam
Sylwia napisał(a):Miki stale trzyma pewien dystans, biega dookoła, szczeka, warczy i jeżeli osoba stoi i się nie rusza, spokojnie mogę podejść i go odciągnąć. Kiedy jest na smyczy ewidentnie staje między mną i drugą obcą osobą
Powrót do Appenzeller i Entlebucher
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość