Mam 7 miesięczną sunię dużego szwajcara-szwajcary są troszkę większe od berneńczyków(niewiele)-mamy legowisko-ponton o wymiarach zewnętrznych około 160x120(!) i wcale nie jest za duże-dla dorosłego szwajcara w sam raz.Początkowo zamówiłam mniejsze,ale okazało się zbyt małe.W internecie najczęściej podawane są wymiary zewnętrzne legowisk,a w przypadku mojego pierwszego zamówienia były to chyba wymiary zewnętrzne pokrowca przed wypełnieniem środka(!!)
Zresztą Jokasta,zwłaszcza latem,lubi sypiać na gołej podłodze,a w czasie upałów rozkłada się na kafelkach(!)w łazience

,co nie znaczy,że nie lubi swojego pontonika-sypia na nim chętnie-nawet jak wieczorem leży gdzieś indziej ,to w nocy grzecznie kładzie się na swoje miejsce i śpi tam do rana
A tak w ogóle to ma 2 legowiska:nocne-zlokalizowane w mojej sypialni(w/w ponton),z którego korzysta także wtedy gdy zostaje sama w domu(nasze łóżko jakoś jej w ogóle nie pociąga -na szczęscie

),i dzienne-w salonie(to już tylko gruby koc,wcześniej był wiklinowy kosz w spadku po bokserce,ale szybko z niego wyrosła).Często na tym kocu zasypia wieczorem,gdy my jeszcze się kręcimy po domu,a gdy się szykujemy do spania-wędruje na ponton