Leszek i Whity Szwajcar (jeszcze w hodowli) witają

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Leszek i Whity Szwajcar (jeszcze w hodowli) witają

Postprzez belesiu » 2013-02-13, 14:48

Witam wszystkich. Po dłuuuuuugiej lekturze Waszych postów postanowiłem przejść do aktywnej strony mocy. Dzięki temu, co przeczytałem (szczególnie w dziale małych Szwajcarów) wybrałem hodowlę z której będzie pochodzić moja przyszła suczka - entlebucherka. Ja mam na imię Leszek a ona Whity Szwajcar. Spora różnica wieku (ona ma 7 tygodni a ja 44 lata) nie przeszkodzi nam chyba w nawiązaniu pozytywnych relacji. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą wszystko przebiegnie jak najlepiej. Już teraz więc wpraszam się do Was z przyszłymi pytaniami i prośbami o porady.
Z racji wykonywanego zawodu (zajmuję się sprzedażą karm antyalergicznych dla psów) również chętnie służę pomocą i poradą, kiedy tylko będzie taka potrzebna.
Leszek
belesiu

Ostrzeżeń: 0
psy: Entlebucherka Westa (Whity Szwajcar)
Hodowla: Szwajcar

Re: Leszek i Whity Szwajcar (jeszcze w hodowli) witają

Postprzez Majszczur » 2013-02-13, 16:17

Witaj Leszku :) ja wprawdzie z opcji tych większych kudłaczy, ale to też chyba nie przeszkodzi w relacjach :cwaniak: Jak tylko mała będzie u Ciebie porozpieszczaj nas fotkami maleństwa.
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez aga.s » 2013-02-13, 16:31

Witamy i czekamy na dużo zdjęć słodkiego maleństwa ;)
aga.s

psy: Indiana Jones , Basanti i Gabana BPP
Hodowla: Melle Dulcior

Postprzez belesiu » 2013-02-13, 16:35

Prawdę mówiąc - zawsze chciałem mieć dużego psa. Z tego, co udało mi się dotychczas wyczytać, wyoglądać i wygadać z ludźmi, Entlebucher jest najmniejszym (fizycznie) sposobem realizacji idei dużego psa w niedużych warunkach. Mam nadzieję, że szybko okaże się, że dokonałem słusznego wyboru.
Zdjęcia oczywiście będę zamieszczał - obiecuję. Na razie sam oglądam moją sunię przez okienko kamery, którą Państwo Sulikowie umieścili w swojej kuchni, pozwalając na bieżąco śledzić rozwój maluchów.
Pozdrowienia
belesiu

Postprzez salva » 2013-02-13, 20:35

Witamy serdecznie i rodzinnie Panie Leszku.
Saleńka jest przyrodnią siostrą Whity, córką Syberii Szwajcar. Jestem przekonana, że szybciej niż Pan przypuszcza Whity zawładnie sercem Pana i Pana bliskich. Jak miło, że dołączył Pan do grona Szwajcarolubnych:).
A korzystając z okazji, że zajmuje się Pan sprzedażą karm antyalergicznych spytam co Pan sądzi na temat niemieckiej karmy Wolfsblut?
Pozdrawiamy:)
salva

psy: Entlebucher Salva "Szwajcar"

Postprzez Ella » 2013-02-13, 21:08

Witamy z Jokusią(troszkę większą szwajcarką) :-D
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez asiaqu » 2013-02-13, 21:37

Witaj serdecznie :-)
asiaqu

psy: Bogna,Ashantii,Labelle,Huba Buba ,Ferrari,Junior ,
Hodowla: Pamajo-Canis Familiaris

Postprzez belesiu » 2013-02-13, 23:43

Dziękuję za serdeczne przyjęcie.
Paula - mam na imię Leszek - zwracaj się do mnie po imieniu. Tobie będzie łatwiej a mnie przyjemniej :)
Ja (zgodnie z obowiązującą na forum etykietą) już sobie pozwoliłem w ten sposób pisać do Ciebie.
Wolfsblut to dobra marka i jeśli Twojej Salvie służy, to wystarczy za rekomendację. Nie ma karm obiektywnie najlepszych (chociaż są obiektywnie złe) - każda karma, która dobrze służy psu jest dobra - oczywiście trzeba bacznie obserwować wszystko, na co karma może mieć wpływ i reagować na każdą niepokojącą zmianę. Poza tym, dobrze jest co jakiś czas zmieniać karmę. Różne karmy są bilansowane różnie - w zależności od różnych zawartych w nich elementach (których przyswajanie często wzajemnie się wyklucza - na przykład wydzielanie enzymów pozwalających przyswajać żelazo blokuje przyswajanie miedzi). Tak więc nawet gdyby producent zjadł wszystkie mądrości i chciał produkować karmę najlepszą na świecie, to po prostu nie jest w stanie.
Ja specjalizuję się raczej w walce z alergiami i filozofia Wolfsbluta nie do końca do mnie przemawia, ale moje doświadczenia dotyczą przede wszystkim psów z problemami. Psy zdrowe nie reagują tak negatywnie na karmy zawierające mix białek (choć z tego co wiem, Wolfsblut miał też ambicję wprowadzić do oferty karmy jednobiałkowe - może to już się stało, nie wiem).
Pewnie Moderator mnie okrzyczy, że to nie miejsce na takie dyskusje...
Podsumowując - dziękuję pięknie za przyjęcie i wracam do odliczania godzin
(160 zostało - z czego pewnie z 10 spędzę w samochodzie na drugi koniec Polski).
Pozdrawiam - Leszek
belesiu

Postprzez salva » 2013-02-14, 00:33

Dzięki Leszku... Nasza podróż do Szczecina po Saleńkę była nieco krótsza, bo jechaliśmy z Warszawy, ale niezapomniana:). Po takiego psa moglibyśmy pojechać na koniec świata:) Widziałam zdjęcia Whity - jest cudna!!!
Pozdrawiamy ciepło!
salva

Postprzez Ruda » 2013-02-14, 09:44

Witaj Leszku w świecie entlików:) Każda podróż jest warta poświęcenia, kiedy się jedzie po swoja ukochaną , śliczną sunię. My tez kiedyś odbyliśmy taką podróż do Szczecina i przyjechaliśmy z naszą cudną Uranią Szwajcar. Dobrze wybrałeś. Witaj zatem też w" rodzinie"Szwajcar. Mama naszej Urki to też Syberia Szwajcar.
Pozdrawiam rodzinnie
Ruda

psy: cyrus@urania

Postprzez belesiu » 2013-02-14, 12:10

Jeszcze raz dziękuję za powitanie w nowej rodzinie i spieszę szukać wszystkich informacji, które mogą mi być przydatne w przygotowaniach na przyjęcie Watki (imię robocze). Jeśli komuś chciałoby się pokierować moimi poszukiwaniami, to będę wdzięczny, bo forum ogromne a czasu na przygotowania już nie za wiele.
Z rodzinnym pozdrowieniem
Leszek
belesiu

Postprzez zadra » 2013-02-14, 12:43

My też serdecznie witamy wielbiciela malych łysych:-) Pozdrawiamy z okolic Szczecina.
zadra

psy: Dexter Czandoria 21.05.2010

Postprzez Olcia » 2013-02-14, 13:04

Leszku, witamy na forum :)
Bardzo ładnie to ująłeś: entlebucher - realizacja dużego psa w niedużych warunkach :D
Liczę, że przedstawisz nam Watkę, jak już będziecie razem.
Olcia

psy: entlebucherka Negra

Postprzez Ruda » 2013-02-14, 13:09

Leszku, myslę ,że najlepiej pytać w hodowli Szwajcar. Na pewno udzielą Ci wszystkich niezbędnych informacji. A na resztę info masz czas...
Ruda

psy: cyrus@urania

Postprzez belesiu » 2013-02-14, 15:49

Pytam, pytam. Aż się boję czy p. Małgosia już mnie nie ma dość, bo chyba skutecznie jej baterię w telefonie rozładowuję. Tylko wiesz jak to jest - wraz ze wzrostem wiedzy rośnie świadomość niewiedzy.
Pozdrawiam niezmiennie ciepło
Leszek
belesiu

Postprzez salva » 2013-02-14, 19:20

Myślę, że i przed i po odbiorze Saleńki ze Szczecina wykonywałam podobną do Ciebie liczbę telefonów i miałam ciągle mnóstwo pytań. Też czułam wyrzuty pt. "mają mnie dość, przesadzam", ale nigdy nie mieli! Warto pytać... Warto uczyć się od tak doświadczonych ludzi.

Serdeczności :)
salva

Postprzez Miro » 2013-02-14, 20:58

Witaj Leszku i Whity w naszym gronie. Chipp ( vel Ajaks) jest kuzynem Whity. Nie miej wyrzutów co do ilości telefonów do P. Małgosi, odpowiada na wszystkie pytania bardzo chętnie. Późną wiosną kiedy Whity będzie już po okresie kwarantanny szczepieniowej możemy się spotkać w umówionym miejscu na Śląsku. Mieszkamy niedaleko od siebie, a tym bardziej, że dzięki A1 czas dojazdu jest krótki.
Pozdrawiamy
Mirek i Chipp
Miro

psy: CHIPP ( vel AJAKS QUERCUS NIGER)

Postprzez Barbel » 2013-02-14, 21:06

No, to jak krajan z Rybnika, to może na spacerki wspólne wraz z kudłatymi wspólbraćmi sie wybierze!
Mamy tu wątek "wodzisławskich spacerków" :-)
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez belesiu » 2013-02-15, 23:08

Jedni mi suczkę wyzywają od łysych a inni zaś od kudłatych :) Wspólne spacerki powitam z chęcią - rozumiem, że zapraszasz nas tam "gdzie Olza wpada do Odry" ? Dziękuję za miłe przywitanie i pozdrawiam równie serdecznie.
belesiu

Postprzez Barbel » 2013-02-15, 23:33

belesiu napisał(a):Jedni mi suczkę wyzywają od łysych a inni zaś od kudłatych :) Wspólne spacerki powitam z chęcią - rozumiem, że zapraszasz nas tam "gdzie Olza wpada do Odry" ? Dziękuję za miłe przywitanie i pozdrawiam równie serdecznie.

Barbel jest "kudłaty" bo bern. Wszystkie inne szwajcary to "łyse" oczywiście. Duze, średnie i małe. Jutro nawet spacerujemy. Mozesz być bez psa - dopsimy tymczasowo ;-) Miejsce zidentyfikowałeś bezbłednie. Zbiórka na parkingu obok kościoła o 14.15 ;-)
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!