Witam..:))

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Witam..:))

Postprzez Darusia :D » 2010-04-02, 14:49

Witam Wszytskich :-) Mam na imię Daria.. Dopiero swoją przygodę z bereńczykiem rozpocznę.. :-) Mam w planach kupić pieska ale szczerze mówię ze na rodowodzie mi nie zależy lub też biore pod uwage adopcje.. Mieszkam w bloku ale juz nie długo sie wyprowadzam bo sie buduje :-) Bereńczykiem jest zachwycona cała moja rodzina sąsiad mój przyszły ma aż dwa bereńczyki i normalnie zwariowałam na ich punkcie.. :-) Nie daleko domu mam las i jezioro. Lubie sobie pobiegać rano to myśle , że bede miała towarzysza.. Biore pod uwagę też labradora ale gdy zobaczyłam z bliska bereńczyka( bo okazji nigdy nie miałam) to sie zakochałam. Pozdrawiam wszystkich !!! :-) :-) ;-) ;-) ;-)
Ostatnio edytowano 2010-04-03, 11:40 przez Darusia :D, łącznie edytowano 1 raz
Darusia :D

Ostrzeżeń: 0

Re: Witam..:))

Postprzez Drixon » 2010-04-02, 15:33

witamy i do wnikliwej lektury zapraszamy ( być może doczytasz dlaczego Bern jak już to z rodowodem) - oprócz ochów i achów nad tą wspaniałą rasą należy pamiętać o ich chorobach (nowotwory) i wybierać z rozwagą znając choroby i długość życia przodków..
Dobrze że tu trafiłaś ;-)
Drixon

Postprzez Barbel » 2010-04-02, 15:39

Witamy Cię serdecznie Dariu...
Masz rację - bernusie są wspaniałymi zwierzakami..Utrzymanie takiego misiaka kosztuje ok 200 zł miesięcznie (minimum) - oczywiście jak jest zdrowy i nic mu nie dolega. Mysle również, że Twojemu przyszłemu psiakowi nieba przychylisz będąc wspaniałym ludzkim psijacielem - super papu, szkolenia itd.. Tak wiec zastanów się, potrenuj odkładanie comiesięczne 200 zł + ze 400 na "psie przedszkole", jakiś materacyk za min. 100 ( niejeden zapewne - jakos szybko sie niszczą... hmmm), poczekaj do grudnia - i nagle stwierdzisz, ze mozesz nabyć ukochanego szczeniaczka, którego przodkowie ( udokumentowani) byli w miare zdrowi, dożyli godnego wieku i byli najwspanialszymi psami dla swoich właścicieli.
Proszę, nie myśl teraz nawet, ze nie zależy Ci na rodowodzie - to arument oglednie mówiąc mało rozsądny
Pozdrowionka ;-)
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez daria » 2010-04-02, 15:58

Witam imienniczkę,możesz kupić pieska z metryką ale niewystawowego(np.z wadą w umaszczeniu)możesz też dać dom berniołkowi który będzie tego potrzebował,zresztą czytaj i pytaj a my postaramy się Ci pomóc :-D
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Ekri » 2010-04-02, 16:21

Witamy serdecznie :-)
zgadzam się z przedmówczyniami. Rodowód to nie sam papierek, to pewność że kupujesz psa z wszystkimi cechami charakteru jakie posiada ta rasa, a również większe prawdopodobieństwo, że kupujesz psa zdrowego.
Warto poczytać forum. Na forum również znajdziesz ogłoszenia o możliwości nabycia psa tańszego czyli z rodowodem ale niewystawowego.
Sama jestem właścicielką takiego cuda :mrgreen:

Jeszcze raz witamy
Ekri

psy: Ekri

Postprzez EwaM » 2010-04-02, 16:48

również witamy :-)
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez Madzia » 2010-04-02, 17:01

:mrgreen: Wiatmy
Madzia

psy: Duży Pies Szwajcarski - Nero ; Ciapek (*)

Postprzez kerovynn » 2010-04-02, 19:09

Witaj :-D dwa lata temu kupowanie psa z rodowodem wydawało mi się wyrazem szpanu i potrzeba pochwalenia się przed sąsiadami. Po lekturze wielu postów na forum, itd..... wiem, ze to nie szpan tylko gwarancja kupienia psa zdrowego fizycznie i psychicznie. :-D . Wiem też, że kupowanie psa bez metryki jest wsparciem dla pseudohodowców, którzy swoje sunie traktują jak maszynki do robienia pieniędzy. Widziałam kilka takich hodowli - włos się jeży :evil:
Moja Esia ma metrykę i choć jest przepiękna to nie jeżdżę z nią na wystawy bo mnie to jakoś nie kręci. Ale miałam okazje poznać rodziców Esi, rodzeństwo, hodowlę i wiedziałam od razu jaka ona będzie. I taka właśnie jest. Kupiliśmy ją ponieważ była wtedy w domu malutka wnuczka a ja jeżdżąc do rodziny zabieram psa ze sobą. Potrzebowaliśmy psa "pewnego", który nas nie zaskoczy negatywnie.
Następny mój pies natomiast będzie adoptowany :-D . Zanim urodziła się Ada trafiła do nas sunia ze schronu - cudna :-D .
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Darusia :D » 2010-04-02, 21:23

Dziękuje za miłe powitanie ;-) Teraz budowa trwa także w tej chwili nie stać mnie na pieska z rodowodem..Nie chciałabym też napędzać biznesu pseudo dlatego zastanawiam się nad adopcją.. Albo kupić psa tak jak piszecie z rodowodem ale niewystawowego. Teraz zagłębiam się w czytanie lektury . Psa adpotować lub kupić bede mogła w czerwcu
Darusia :D

Postprzez Barbel » 2010-04-02, 21:33

Darusiu - tak jak napisałam - miesięczne podstawowe utrzymanie psa - 200zł- czekasz 10 mies. - czyli na wiosnę przeszłego roku - i masz szczeniaka z dobrej hodowli! Teraz na pewno masz dużo wydatków, od czerwca ich nie ubedzie a 2 stówy trzeba będzie wyłożyć ( optymistycznie zakładając...)..
Powodzenia ;-)
ja na mojego cavika zbierałam 2 lata
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez Przemo » 2010-04-02, 21:40

Witam
Zgadzam sie z przedmowcami.
Poprawie tylko slownictwo.
Rodowod to papierek ktory nalezy wyrobic samemu w zwiazku kynologicznym
Metryka to dokument ktory sie dostaje od hodowcy wraz ze szczeniakiem.
Metryka informuje co dostajemy.

wiec tak szukaj rodzicow ktorzy maja rodowod. Wymog hodowlany.
I kup szczeniaka z metryka :)
Lub tak jak napislas wez psa ze schronska :)

Gratuluje takiego podejscia :)
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez Cefreud » 2010-04-03, 21:55

witamy! a na forum jest dział tańsze szczenięta i były tam psiaki z rodowodem za 600 czy 800 zł
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Powrót do Przedstawiamy się!