KAWALKADA WITA

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: KAWALKADA WITA

Postprzez Busola » 2009-08-03, 16:40

MagdaMR napisał(a): Bardzo się dziwię, że na nikim nie robi wrażenia krycie 500 suk jednym reproduktorem (i podawanie tej informacji jako powodu do chluby!), bo mnie to rozłożyło na łopatki i w mojej ocenie zdyskwalifikowało takiego hodowcę.

na mnie robi wrażenie :-? :roll:
Nie tak dawno dyskutowalismy na forum o braku limitów na krycie przez repro i chwaliliśmy wymogi hodowlane w innych krajach w których takie limity obowiązują.
przez brak takich limitów mamy na wystawach psy po tym samym tatusiu w róznych klasach, a czasem nawet w jednej klasie. Przez takie działanie mamy potem problem by znaleźć w kraju odpowiedniego psa na pokrycie suki. Przez takie działanie czujemy sie zmuszeni do krytykowania tych co nie jeżdza za granice na krycie a ryzykują skojarzeniem krewniaczym. Takie działanie tylko szkodzi rasie, niezaleznie od tego jaka to rasa.
Magda, nie znam hodowli Kawalkada, dlatego sie nie wypowiadam, jednak mogę ocenic działanie - nie człowieka.
Temat nielimitowanego krycia był bodaj poruszany w temacie "etyka w hodowli".
Busola

Ostrzeżeń: 0

Postprzez anizbi » 2009-09-29, 00:52

MagdaMR napisał(a):
Wiktoria jest wspaniala suka!

Nikt tego nie kwestionuje. Jednak osobiście życzyłabym jej prawdziwego kochającego domu. Nikt mnie nie przekonana, że w takich dużych hodowlach psy są prawdziwie kochane i mają takie same warunki jak nasze domowe pupile.

Nie taka znowu duża (choć posesja ogromna). Dorosłych psów niewiele więcej niż u Ciebie. Warunki mają z pewnością lepsze niż tysiące pupili trzymanych w blokowiskach i zamykanych na długie godziny samotnie w mieszkaniu.

Nie jestem przekonany czy ktoś dorabiający sobie na miocie w improwizowanych warunkach jest lepszy niż dobry zawodowy hodowca.
anizbi

psy: Volta i Figa - entlebucherki

Postprzez MagdaMR » 2009-09-29, 10:20

A to ciekawe, jak to by się mogło opłacać...? Pani hodowczyni jest w wieku emerytalnym, słyszałam, że miała też poważne problemy zdrowotne, więc raczej osobiście psami się już nie zajmuje, a tylko firmuje hodowlę swoim nazwiskiem. Dlatego obecnie ma młodą wspólniczkę, z którą zapewne dzielą się zyskami. Jeśli hodowla nie przynosiłaby zysków, to niby po co to wszystko? Wystarczyłoby z niej zrezygnować. Tymczasem pojawiają się tam coraz to nowe rasy, czyli interes się ciągle kręci. ;-)
Dlaczego jako przeciwstawny wariant stawiasz akurat psy zamykane w blokowiskach? Są przecież jeszcze inne warianty... :roll:
Jak już pisałam, nie mam zastrzeżeń co do jakości hodowli, lecz ktoś, kto tak eksploatuje swojego reproduktora, nie troszcząć się o zawężanie puli genowej, z pewnością nie robi tego z miłości do rasy, lecz raczej do kasy... :-|
MagdaMR

psy: hovawarty Alfred[*] i Era, OB Belga, mix Gawrosz

Postprzez anizbi » 2009-09-29, 11:28

To chyba dobrze gdy biznes się opłaca? Zresztą w gospodarstwie domowym budżet tak samo się musi zrównoważyć, co za różnica?

Ja żadnej wspólniczki nie widziałem, bo chyba dziewczyna którą p. Babirecka się opiekuje i która jej pomaga nie zasługuje na takie miano? Zresztą akurat wzięcie wspólniczki byłoby cokolwiek rozsądne aby miał się kto zaopiekować psami w razie czego.

Dlaczego ma rezygnować? Jak ktoś lubi swoją pracę to z niej nie rezygnuje dopóki nie musi. Gdyby w Polsce nie było hodowli wprowadzających nowe rasy to ceny szczeniaków byłyby niebotyczne i równolegle kwitłaby szara strefa na aukcjach na znacznie większą skalę.

Stawiam psy w blokowiskach bo to w Polsce w przypadku psów rasowych wciąż przeważająca większość. Hodowle "przydomowe" które zobaczyłem wyglądały tragicznie.

Te 500 kryć to rzeczywiście dużo, ale to się zdaje się rozłożyło na kilka krajów. Przez 8 lat wychodzi około raz w tygodniu, nie wiem jak jest u psów ale u ludzi to by nie była specjalnie imponująca średnia ;-)

Argument o zawężaniu puli genowej z pewnością jest zasadny, jednak rozmnażanie psów rasowych to jest z założenia zawężanie puli genowej, nieprawdaż? Czy ZKWP określił w tej kwestii jakieś zalecane limity?
anizbi

psy: Volta i Figa - entlebucherki

Postprzez MagdaMR » 2009-09-30, 09:36

anizbi napisał(a):Ja żadnej wspólniczki nie widziałem, bo chyba dziewczyna którą p. Babirecka się opiekuje i która jej pomaga nie zasługuje na takie miano? Zresztą akurat wzięcie wspólniczki byłoby cokolwiek rozsądne aby miał się kto zaopiekować psami w razie czego.

Do niedawna na stronie hodowli figurowały dwa nazwiska. Dopiero po przebudowie strony ta druga osoba znikneła. Dziesięć lat temu udziałowcami w tej hodowli było pewne estońskie małżeństwo (pana znałam osobiście, bo przyjeżdżał szkolić mojego psa). Także kilka lat temu p. B. wyzbywała się suczek, rzekomo z powodu likwidacji hodowli. Jedna z nich (cavalierka) trafiła do hodowli mojej znajomej. Hodowla K nadal działa, więc było to tylko "przebranżowienie".
Trudno tu dopatrzeć się sentymentów i tylko na to zwróciłam tu uwagę.
Odnośnie jakości towaru nigdy nie słyszałam żadnych zastrzeżeń, więc i nikomu nie odradzam kupowania.
MagdaMR

psy: hovawarty Alfred[*] i Era, OB Belga, mix Gawrosz

Postprzez Dżiani » 2009-10-04, 19:30

test
Dżiani

psy: h. ARESIBO FCI

Postprzez Dżiani » 2009-10-04, 19:30

ret