Dobry wieczór

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Dobry wieczór

Postprzez Basia » 2010-06-28, 23:00

Dobry wieczór.
Na imię mam Barbara jestem miłośniczką wszystkich zwierzaków dużych i małych a w szczególności psów.Razem z moją rodzinką mieszkamy z dwoma pirenejczykami , czterema kotami i szynszylą.Razem z córkami jesteśmy wolontariuszkami Fundacji For Animals oddział wrocławski .
Na Portal Wielbicieli Ras Szwajcarskich trafiłam przez przypadek : koleżanka zadzwoniła do mnie, że na forum piszą o hodowli z której mam sunię, więc postanowiłam dołączyć się i dorzucić swoje ,,trzy grosze" na temat Pirenejskich Psów Górskich którymi jestem zafascynowana:-P .jeśli ktoś będzie zainteresowany jak zaczęła się moja historia z pirenejczykami - zapraszam na stronkę www.pirenejski-pies.pl/ do działu ,,o nas''.
Nie chciałabym aby ktoś odebrał to jako autoreklamę .Poprostu Pirenejski Pies Górski to u nas bardzo rzadka rasa i uważam, że warto ją propagować.
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich Forumowiczów .Basia :->
Basia

Ostrzeżeń: 0

Re: Dobry wieczór

Postprzez Hekate » 2010-06-28, 23:18

Serdecznie witamy, oczywiście piszcie na temat pirenejczyków, sama jestem ich bardzo ciekawa ;-)
Hekate

Postprzez Boyowa » 2010-06-28, 23:38

Witamy :-)
Boyowa

psy: Beastie Boy Majowy Skarbiec

Postprzez dorciaj » 2010-06-29, 08:39

Witam serdecznie :-)

Przeczytałam historię rasy - bardzo ciekawa. Psy robią wrażenie - piękne miśki :-)
Piękne jest to zdjęcie w waszej domowej galerii jak stoicie razem na pomoście - Andy to kawał psa :-)

Miłego pobytu na forum życzę :mrgreen:
dorciaj

psy: Fito Piorun Aris

Postprzez kerovynn » 2010-06-29, 08:53

Witamy serdecznie - tez się chętnie zapoznam z ta rasą :-D
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez Majszczur » 2010-06-29, 09:08

Witajcie :-)
Fantastyczne te Wasze maleństwa, aż się chce wziąć na kolanka i tulić, tulić, tulić :mrgreen:
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez Kinga & Panda » 2010-06-29, 10:53

Witamy :-)
Za każdym razem, gdy widzę tę rasę coraz bardziej mi się podobają :-D
Kinga & Panda

psy: Panda, Dżeki

Postprzez Basia » 2010-06-29, 20:01

Ślicznie Wszystkim dziękuję za miłe przyjęcie na forum :-D
A wracając do pirenejczyków muszę powiedzieć Wam że Andy to mój pierwszy pies , którego mam od szczeniaka i byłam pełna obaw czy poradzę sobie z jego wychowaniem.Wcześniej miałam doczynienia z dorosłymi psami po przejściach, którym okazywałam dużo serca a one się odwzajemniały.Wszędzie czytałam , że to dość dominująca rasa dla doświadczonych osób , a za taką się nie uwazałam :-> .Przekonałam się ,że pyrki są bardzo łase na pochwały i jeśli po każdym zadaniu są nagradzane ( nie koniecznie łakociem , u nas wystarczyło czułe słowo lub miłe klepnięcie czy głaski ) błyskawicznie się wszystkiego uczą.Bardzo mi odpowiada temperament tej rasy : pirenejczyki to bardzo majestatyczne ,zrównoważone psy , pozbawione nieuzasadnionej agresji , ale jednocześnie potrafiące natychmiast zareagować jeśli grozi nam niebezpieczeństwo.
Wielu moich znajomych pyta ile czasu poświęcam Andiemu na czesanie , bo przy takim futrze mam pewnie mnóstwo roboty co nie jest prawdą :-> Pirenejczyki mają tak zwaną sierść samoczyszczącą ,więc nawet jeśli przy deszczowej pogodzie nieżle się utytłają , to po wyschnięciu ich futerko odzyskuje swoją świetność.
Muszę jeszcze dodać, że nie warto oszczędzać na szamponie.Przed pierwszą wystawą wykąpałam Andiego w pierwszym lepszym szamponie z marketu i musiałam się potem nieżle go naczesać bo mi się troszeczkę ,,sfilcował".Od tego czasu używam szamponów firmy Bio-Groom z których jestem bardzo zadowolona - nie mam problemów z dredzikami za uszami , sierść się fajnie rozczesuje ( czeszę go raz na dwa , trzy tygodnie ) .W domu śmiejemy się ,że Andy jest psem sezonowym - latem mieszka razem z nami w domu a zimą wybiera podwórko :-D .Posiedzi z nami w domu godzinę ,góra dwie i prosi żeby go wypuścić - w ogrzewanym mieszkaniu jest mu zdecydowanie zbyt goraco , za to najwyższe mrozy znosi fantastycznie :-D
Oj ,ale się rozpisałam...Chciałam troszkę Wam przybliżyć życie codzienne z pirenejczykiem.
Oczywiście nie jestem ekspertem od tej rasy, ale chętnie podzielę się własnymi doświadzeniami.
Jeśli ktoś chciałby jeszcze czegoś się dowiedzieć o życiu z pirenejczykiem - chętninie odpowiem na pytania.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Basia :-P
Basia

Postprzez Hekate » 2010-06-29, 20:54

Widzę że Andy super dogaduje się z kotami, a jak np z psami swojej wielkości?
Hekate

Postprzez Slavo » 2010-06-29, 21:19

Dodam coś od siebi, choć jestem tu "nowy".
Pierwszy raz widzę forum gdzie ktoś pisze "troszkę nie na temat"-w tym wypadku nie o Szwajcarach i nie jest natychmiast oskarzany o off-top (czy jakoś tak). Wszystkie inne fora są na ogół grzeczne ale jak forum o fiołkach to o fiołkach, a nie o rózach. Życzliwość na pierwszym miejscu. Naprawdę jestem po wrażeniem - pozytywnie.

P.S. Mi też się wszystkie psy podobają i nie potrafię wskazać najlepszego i najładniejszego. Chyba, że akurat mam psa, to wtedy bezapelacyjnie mój :mrgreen: .
Slavo

Postprzez SwissW » 2010-06-29, 21:21

Właśnie obejrzałam Pani stronkę. Jest bardzo ładna, zdjęcia piękne- Andy robi niesamowite wrażenie :-)
SwissW

psy: Bobi i Riko

Postprzez Drixon » 2010-06-29, 21:24

Pirenejczyki to moje niespełnione marzenie - lubię Wielkopsy ;-) ale Landseer zaspokaja potrzebę Dużęgo, Białego Stróża i Przyjaciela ;-)
Witamy na forum !
Drixon

Postprzez Basia » 2010-06-29, 22:27

Ojej, ja tak jak i Slavo jestem bardzo mile zaskoczona reakcją na mój tekst ,, nie na temat" :-D
To bardzo sympatyczne , że miłośncy ras szwajcarskich tak życzliwie reagują na osoby posiadające czworonożnych przyjaciół innej rasy :-P Dziękuję Wszystkim za serdeczne komentarze.
Jeśli chodzi o stosunek Andka do innych dużych psów to jest jak najbardziej pozytywny - Andy z każdym psem chce się przywitać , pobawić ,co nie zawsze bywa odwzajemniane przez inne duże samce.Myślę , że Andy jest może zbyt nachalny z okazywaniem swojej sympatii innym psom ( tu jest chyba jedyny problem wychowawczy jaki z nim mam - piszczy prosząco na widok wszystkich napotkanych psów, chce się bawić a kończy się to tak że te małe wpadają w panikę a duże na niego warczą i muszę przywoływać go do porządku ,bo po drugiej próbie nawiązania pokojowego kontaktu też odpowiada warczeniem....)Dlatego też podjęliśmy decyzję o kupnie drugiego psa a właściwie suni :-D Zawsze co dwa psy to nie jeden! :lol:
Basia

Postprzez Hekate » 2010-06-29, 23:16

A co trzy to nie dwa i potem tak już tak leci :lol:
Mi warunki ciągle nie pozwalają na drugiego psa, a tu tyle fajnych ras kusi :-)
Hekate

Postprzez Barbel » 2010-06-30, 07:13

Hihi - to ja Andiemu do zabawy polecam mojego Leosia (cavalier) - gustuje w dużych psiaczkach, Drixio od ani potwierdzi ;-)..
Znałam kiedyś pirenejkę, niestety, jej państwo przestali być rodziną, pan zabrał papiery a pani zostawił 3 duze psy w tym ją. Właścicielki nie było stać na utrzymanie i Pirenejka została oddana do pilnowania firmy... :-/
Poza tym - najbardziej znanym pirenejem jest Bella z serialu mojego dziecinstwa "Bella i Sebasian"
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez asiaqu » 2010-06-30, 15:44

Witam serdecznie :-D piękny pies i wspaniała rasa napewno na dwójce się nie skończy znam to z autopsji :lol:
asiaqu

psy: Bogna,Ashantii,Labelle,Huba Buba ,Ferrari,Junior ,
Hodowla: Pamajo-Canis Familiaris

Postprzez Aga-2 » 2010-06-30, 15:59

Basia napisał(a):Ojej, ja tak jak i Slavo jestem bardzo mile zaskoczona reakcją na mój tekst ,, nie na temat" :-D
To bardzo sympatyczne , że miłośncy ras szwajcarskich tak życzliwie reagują na osoby posiadające czworonożnych przyjaciół innej rasy

Oj, my zwykle nie jesteśmy tacy mili i sympatyczni :mrgreen: ;-)
Ale zrobiło nam się żal, bo Pirenejczyki, to dość rzadka rasa i pewnie swojego forum nie mają :lol: :lol:
Dlatego witamy u nas serdecznie :!: :-P
Fajna stronka, a i rasa bardzo ciekawa.
Aga-2
Moderator

Postprzez Cefreud » 2010-07-04, 17:19

chacha,Aga pisałaś o mnie,więc jestem :-)

Witamy i my.Moj małopies też chętnie pobawił by się z takim Pirenejczykiem.Jemu od ciągłego towarzystwa bernów wydaje się,ze jest przynajmniej czernyszem :-)
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez daria » 2010-07-04, 21:46

Witaj i fajnie że jesteście z nami,psy piękne no i charakter też wydaje się być ok.pobuszuję na Sopockiej wystawie i z przyjemnością zobaczę takie piękności na żywo :-D
Stronka zrobiona super :-D
daria

psy: Cometa Balticanis (Birma)

Postprzez Basia » 2010-07-05, 21:58

Hej !
O nieee.....mam nadzieję , że na dwójce się skończy. ;-) Sąsiedzi już teraz pukają się w czoło na widok naszej kocio-psiej gromadki.tym bardziej że przez nasz dom w między czasie przewijają się jeszcze różne futrzate nieszczęścia będące akurat w potrzebie.
Jeszcze raz gorąco dziękuję za miłe przyjęcie.Jesteście PRZESYMPATYCZNI !!! :->
Fajnie było by się spotkać .My na najbliższą wystawę wybieramy się dopiero do Wrocławia ( w zeszły weekend byliśmy w Herning , ale furory nie zrobiliśmy - 5 te miejsce w championach) .Ja napewno odwiedzę ringi Szwajcarów ! :-D Może będzie okazja, żeby poznać się osobiście :->
Buziaki dla wszystkich dwu i czteronożnych przesyłam!B. :-P
Basia

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!