Duże szwajcary - galeria:)

Wszystko na temat hodowli Dużych Szwajcarów, a także dyskusje na temat rasy.

Moderator: annasm

Re: Duże szwajcary - galeria:)

Postprzez justyna79 » 2009-04-27, 14:50

odkurzacz z niej straszny zjada wszystko co sie do pyszczka zmiesci i to polecenie weterynarza bo miała problemy z żoładkiem przez te sprzątanie podwórka ;-)
justyna79

Ostrzeżeń: 0

Postprzez qbav » 2009-04-27, 22:36

Obrazek
Betel rozsiadł sie na pufie ;)
qbav

psy: Kuba + Betel & Birma

Postprzez qbav » 2009-04-27, 22:44

Obrazek
Obrazek
Obrazek
wizyta sąsiadów z dziećmi ;)
qbav

Postprzez kerovynn » 2009-04-28, 10:01

Betel jest po prostu rozkoszny :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Justyna - Ester jak była mała to też "odkurzała teren :-( . Czasem nie nadążałam jej z pyska śmieci wydzierać. Zdarzało jej się tez coś jednak połknąć i potem była trawka i wymioty :-( Ale udało mi się ja nauczyć, ze śmieci są "fe" i należy je natychmiast wypluć a najlepiej w ogóle do pyska nie brać. :lol:
kerovynn

psy: DSPP Ester Czandoria Ogar Pl Nokturn Olfactus

Postprzez BASTARD » 2009-04-28, 12:06

Betl po prostu mnie rozwalasz ... ;-) zarąbiste fotki a pufa..................................................
BASTARD

psy: DSPP Baster

Postprzez justyna79 » 2009-04-28, 14:07

mam nadzieje że nasza Diorka też nabierze tak jak Ester niecheci do odkurzania narazie to jest tragedia trzeba ja miec bez przerwy na oczach a BETL PIEKNY PIESEK Z NIEGO POZDRAWIAM WSZYSTKICH
justyna79

Postprzez BASTARD » 2009-04-28, 15:11

no tak ze szczeniaczkiem trzeba mieć oczy dookoła głowy :roll: też jestem na tym etapie :mrgreen: może Baster nie działa jak odkurzacz ale jak mu sie włączy "ssanie" to chłonie wszystko jak tornado włącznie ze mną :lol:
Trzymam kciuki co by Diorci szybko sie znudziło
BASTARD

Postprzez justyna79 » 2009-04-28, 22:02

mam jeszcze małe pytanko które spedza mi sen z powiek :cry: Diorka jak widzi dzieci to w tym momencie wogóle nas nie słucha cieszy sie biega za tymi dziećmi musimy prawie siła ja odciągać :-| jest coraz wieksza boje sie że komuś zrobi krzywde jak tego ja oduczyć .Niechce żeby cały czas chodziła na smyczy :oops: ale jak tak dalej pójdzie to bedzie musiała . :-(
justyna79

Postprzez annasm » 2009-04-28, 23:13

Czak też tak robił - na początku każdy spotkany człowiek był oblizany. Wiele czasu zajęło mi nauczenie go że nie podbiega się do każdej napotkanej osoby a szczególnie dotyczy to dzieci. Musisz mieć oczy dookoła głowy i jak widzisz niebezpieczeństwo znaczy się dziecko musisz stać się atrakcyjniejsza - zabawka, smaczek - w końcu nauczy się że fajniej jest zostać przy Tobie niż lecieć się witać.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez kerovynn » 2009-04-29, 10:45

Ja od małego oswajałam Ester z obcymi ludźmi, a zwłaszcza dziećmi, które aż piszczały, żeby takiego fajnego pieska pogłaskać :-) a ponieważ Esia uwieeeeelbia :mrgreen: mizianie to zawsze było "siad" i w nagrodę głaskanko. Ester jak na sunie jest dość duża i masywna a w konsekwencji bardzo silna, więc uczymy się cały czas bo wciąż coś nowego nas zaskakuje. Ostatnio był zryw za kosem skaczącym po trawie. Zanim się obejrzałam to leżałam już piachu z szyszkami w zębach :mrgreen: a malutka i słabiutka to raczej nie jestem :mrgreen: . A wczoraj na spacerze puściłam ją ze smyczy na polanie, żeby się przywitała i pobawiła z zaprzyjaźnionymi psami, które akurat nadeszły. A co zrobiła Esia? Zignorowała "przyjaciół" i pobiegła witać się z .... dobermanem, który tez akurat się pojawił. Skóra mi ścierpła, bo ona bez smyczy, na widok innego psa natychmiast "traci słuch" i z tym problemem jeszcze sobie nie poradziłam :cry: . Na szczęście doberman na widok pędzącej Eśki schował się za swoja właścicielką ;-) a że ja w sprincie za uciekającym psem ostatnio się wyćwiczyłam to dość szybko ją złapałam. Udało mi się ją nauczyć, ze jak mija nas pies, nawet najbardziej rozszczekany, to Eśka natychmiast siada i tylko :odprowadza'' go wzrokiem, natomiast jak my musimy przejść obok to na ogół działa patyk w mojej ręce, który Esia próbuje mi zabrać i schrupać. Smaczki odpadają, nawet szynką kiedyś wzgardziła :mrgreen: :mrgreen:
kerovynn

Postprzez qbav » 2009-04-29, 11:15

Betelowi po spuszczeniu ze smyczy chyba wogole wylacza sie sluch i na spacerze zadnemu psu za plotem nie popusci, Kiedy wezme go jednak na smycz i widzac nawet bardzo rozszczekane psy, po widanej komedzie ze nie wolno, Betel ignoruje niemal wszystko co sie rusza i grzecznie idzie przy nodze, nawet nie odwracaajc glowy w tamtym kierunku .... nie wiem jak on to robi....
Gorzej jest jednak z ludzmi, z kazdym chcialby sie przywitac i obwachac, a wiekszosci ludzi, widok biegancego w ich kierunku szwajcara napawa przerazeniem... wiec zawsze oczy szeroko otwarte i najlepiej dookola glowy
qbav

Postprzez BASTARD » 2009-04-29, 13:28

taaak skąd ja to znam, dzieci, ludzie i zwierzęta = ryzyko wyrwania ręki z "zawiasów" ( o ile pies na smyczy :-/ )
jedynm ratunkiem są smaczki patyczki zabawa itp. ale trzeba wykazać się większą spostrzegawczością i refleksem niż pies, czasem to trudne bywa ale wydaje mi się że pomału dochodzę do perfekcji :mrgreen:
BASTARD

Postprzez qbav » 2009-04-29, 13:37

BASTARD napisał(a):trzeba wykazać się większą spostrzegawczością i refleksem niż pies,

Szczegolnie wczesniej zauwazyc np kota ;)
qbav

Postprzez kerovynn » 2009-04-29, 16:38

A koty lubią być bezczelne :mrgreen: . W pokoju mamy drzwi balkonowe - bezpośrednie wyjście na ogród, które z racji temperatur raczej non stop są otwarte. I wczoraj wieczorowa porą, kiedy Esia spała na kanapie, na progu w drzwiach rozsiadł się kotek sąsiadów, w różowej obróżce ze wzrokiem utkwionym w moich szynszylach, znacząco się oblizując. Obudziłam szybko Esie bo wszak jej współmieszkańcy byli zagrożeni i to wręcz śmiertelnie :lol: :lol: a ona chyba była tak samo zdumiona bezczelnością kota jak ja bo najpierw ją wryło w podłoże, wybałuszyła oczy i dopiero po kilku dłuuuugich sekundach walecznie ruszyła do ataku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kerovynn

Postprzez justyna79 » 2009-04-29, 21:54

no co do kotów to już sie przekonałam jak diora rusza w pogoń i oblizuje sie jak widzi kury od teścia choć gotowane z ryżem mało jej smakuja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
justyna79

Postprzez MagdaMR » 2009-04-30, 09:19

kerovynn napisał(a):a że ja w sprincie za uciekającym psem ostatnio się wyćwiczyłam to dość szybko ją złapałam.

A czy próbowałaś sprintu w przeciwną stronę? To zwykle skuteczniejsze, niz pogoń za psem. Na moją Esie (hovka Era - Erusia - Esia) działa w 200%. Pozdrawiamy prawie imienniczkę!:-D
MagdaMR

psy: hovawarty Alfred[*] i Era, OB Belga, mix Gawrosz

Postprzez kerovynn » 2009-04-30, 10:41

MagdaMR napisał(a):A czy próbowałaś sprintu w przeciwną stronę? To zwykle skuteczniejsze, niz pogoń za psem. Na moją Esie (hovka Era - Erusia - Esia) działa w 200%. Pozdrawiamy prawie imienniczkę!:-D

my tez pozdrawiamy prawie imienniczkę :lol: sprintu w przeciwna stronę próbowałam parę razy - za każdym razem miałam dwa razy dłuższą drogę do psa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Esia bez smyczy na widok sarny, lisa, kota czy innego psa traci słuch, wzrok, rozum i co tylko. A Lasek Marceliński niby mały nie jest za to regularnie "pokrojony" ulicami - dość ruchliwymi :-(
kerovynn

Postprzez Agnieszka » 2009-05-04, 20:18

A to roczny duży szwajcar syn Bohunka i Ofelki Endo Czandoria oraz rówieśnik entlebucher syn mojej Pumisi :lol: .
Obrazek

i ENDO Czandoria przymierza sie do wózka taty Bohuna
Obrazek
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez magat » 2009-05-04, 20:28

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ale ma główkę ten roczniaczek :-D :-D
magat

Postprzez qbav » 2009-05-04, 21:39

on ma rok ? wyglada mi na doroslego psa i ta glowa ....
qbav

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski